Gündem

Taşeron İşçi Tasarısında Yeni Düzenlemeler Nasıl Olacak?

Taşeron işçilerinin kadroya alınma çalışmalarının sonuna gelinmesinin ardından binlerce taşeron işçisi hükümetten gelecek açıklamayı bekliyor. 

Peki hükümet tarafından yapılan çalışmalarda hangi formüller yer alıyor. Posta’nın haberine göre taşeron işçilerinin kadroya geçirilmesinde 3’lü formül ön plana çıkacak. İşte detaylar,

SÖZLEŞMELER 3 YIL OLARAK İMZALANACAK

Taşeron işçilerine yönelik yapılan yeni düzenlemede öne çıkan ilk madde sözleşme süreci; yeni düzenlemeye göre, taşeron işçilerinin çalışma sözleşmeleri 1 yıl olarak değil 3 yıl olarak imzalanacak. 3 yılın ardından işçilerle yeni sözleşmeler imzalanacak ve yeni sözleşme imzalanabilmesi için işçinin performansı en önemli kriter olacak. Ayrıca güvenlik ve arşiv taramaları olumlu sonuçlanmayan işçilerin sözleşmeleri uzatılmayacak. 

Taşeron işçileri sözleşme için müracaatlarını çalışılan kuruma yapılacaklar. Eğer işçi başka bir kuruma geçiş yapmak isterse; ihtiyaca göre sınav ile geçiş yapılabilecek. 65 yaşın üzerinde olan işçiler ise bu düzenlemeden yararlanamayacak.

AYNI İŞİ YAPAN MEMURLAR AYNI ÜCRET ALINACAK

Yeni düzenlemede, taşeron işçilerinin en çok şikâyet ettikleri hususlardan olan maaş farkı da ortadan kaldırılacak. Taşeron İşçisi aynı iş yerinde aynı işi yapan memurla aynı ücreti alacak yani maaş farkı ortadan kaldırılacak. 

HAKLARA GARANTİ GELECEK

Taşeron işçilerinin yeni adı ‘kamu çalışanı’ olarak değiştirilecek. İşçiler, özel statülü sözleşmeli personel olarak 657 sayılı yasada 4E’li olarak kadroya geçecek. Bu durumda, işçiler memur sendikalarına üye olabilecekler. 

Taşeron işçilerinin çalıştırılmasında şirketlerin aradan kaldırılmasıyla kıdem tazminatı ve emeklilik haklarına garanti gelecek.

PEKİ SİSTEME HANGİ TARİHTEN İTİBAREN BAŞLAYANLAR DAHİL EDİLECEK?

Sisteme hangi tarihten itibaren işe başlanacağına ilişkin henüz net bir bilgi olmazken bu konu üzerinde bazı tarihler ile ilgili çalışmalar yürütülüyor. Düşünülen tarihlerden birisinin 1 Kasım 2015 olduğu ifade ediliyor. Yani bu tarihten önce işe girenler sisteme alınacak. İkinci düşünülen tarih ise 31 Aralık 2017 olurken son planda ise yasanın yürürlüğe girdiği tarihten önce işe girenler var.

Kamupersoneli.net – ANKARA

 

Bir Yorum

  1. Biz hakimiz ilanı istiyoruz 2017 neden olsun bu haksızlık olur benim düşüncem 4 e hakkımız olan değil sezon lük içci olmak değil devamlılık istiyoruz ben TSK Çalışıyorum kaç yılardan beri yaşamış olsun