Gündem

Trafik Cezası Sorgulama! Ödeme İşlemleri Nasıl Yapılır?

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemlerinin tamamlamak isteyen sürücüler için ceza sorgulama ve ödeme işlemlerinin nereden yapıldığına dair detayları sunuyoruz. Peki trafik cezası nerden sorgulanır ve ödeme işlemleri nasıl yapılır?

Trafik cezası sorgulama işlemi tamamlamak isteyenler için 3 farklı seçenek bulunuyuyor bunlar sırasıyla;

1- e-Devlet sistemi üzerinden sorgulamak.

2- Vergi Dairesi Başkanlığı resmi internet sitesinden sorgulamak.

3- Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden sorgulamak.

olarak karşımıza çıkıyor.

Bu sorgulama ile alakalı olarak tüm işlemleri yapmak için en çok tercih edilen ve en pratik olduğu ifade edilen e-Devlet ile trafik cezası sorgulama işlemi olarak karşımıza çıkar. e-Devlet ile sorgulama işlemi yapacak olan kişilerin bir e-Devlet şifresine sahip olmaları gerekmektedir. e-Devlet şifresi olmayanlar herhangi bir PTT şubesi aracılığı ile şifrelerini temin edebilme hakkına sahip olurlar.

TRAFİK CEZASI SORGULAMA İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

e-Devlet üzerinden trafik cezası sorgulama işlemini gerçekleştirmek için size ait olan e-devlet şifrenizi yanı sıra T.C. kimlik numaranızla beraber e-Devlet internet sitesi üzerinden giriş işlemi yapmanız gerekecek. Giriş yaptıktan sonra ekranın sol kısmında bulunan hizmetler bölümü yer alır. Buradan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı sekmesine tıklanarak orada açılan ekrandan “Denetim İşlemleri” menüsünde bulunan “Ceza Sorgulama” bağlantılarına tıklanır.

Orada açılan ekranda ise aracın plaka numarasıyla beraber sizin vergi numaranızı ya da T.C. kimlik numaranızı girmeniz gerekiyor. Bilgileri doğru bir şekilde yazdıktan sonra araca ait olan bir trafik cezası olup olmadığına detaylı şekilde bakarak kontrol edebilirsiniz. Belirli aralıklarla beraber sorgulama işlemini yapmanız sizin yararınıza olacaktır. Çünkü trafik cezası olan araçların muayene yapılmaz ve daha fazla ücret ödemeniz gerekmektedir. Herhangi bir mağduriyet yaşanmaması için sorgulama işlemi önem arz edilmektedir.

TRAFİK CEZASI ÖDEME İŞLEMİ NASIL YAPILIR?

Trafik cezalarını ödemek için e-Devlet sistemi ya da Gelir İdaresi Başkanlığı’nın resmi internet sitesini kullanabilirler: e-Devlet ile ödeme yapmak isteyenler ise sistemde yer alan hizmetler menüsünden Gelir İdaresi Başkanlığı(GİB) kısmına ulaşılarak ‘’Ceza Ödeme’’ bağlantısına tıklamanız gerekecektir. Bu bağlantıya tıkladıktan daha sonra GİB’in internet sitesine yönlendirilebilirsiniz. Karşınıza çıkan sayfada ise aracın plakası ve aracın bulunduğu vergi dairesi gibi bilgisine yer verilir. Otomatik olarak doldurulmuş bilgiler dışında, istenen bilgilerin girişi yapılarak sorgulama işlemleri gerçek olur. Sonrasında da araca ait olan trafik cezası bilgisi ekrana gelir ve kredi kartı ile ödeme işlemi yapılabilir.