Gündem

Ücretsiz maske nasıl alınacak? Eczanelerden maske almak için ne yapılması gerekiyor?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 06 Nisan 2020’de “Kesinlikle para ile maske satışı yasaktır. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamalarımız vardır. Ücretsiz şekilde maske ulaştırmaya kararlıyız” dedi. Erdoğan’ın bu açıklamalarından hemen sonra eczanelerde parayla maske satılması yasaklandı ve vatandaşlar, ücretsiz maske alabilmek için maske.eptt.avm.com adresine girerek talep formunu doldurdular.

PTT bir gün sonra, talep yoğunluğunu gerekçe göstererek, ücretsiz maske siparişlerinin e-devlet üzerinden yapılacağını açıkladı. Bunun üzerinde vatandaşlar e-devlet sistemi üzerinden ücretsiz maske alabilmek için yeni bir talep formunu daha doldurdu. Aradan 2 gün geçtikten sonra yeni bir açıklama yapıldı ve maskelerin eczanelerden ücretsiz dağıtılacağı söylendi.

MARKET VE PAZAR YERLERİNDE MASKE TAKMA ZORUNLULUĞU

Konu hakkında açıklama yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Sokağa çıkma sınırlandırmasını 65 yaş üstünün yanı sıra 20 yaş altı gençleri ve çocukları kapsayacak şekilde genişlettiklerini belirten belitti. Erdoğan, pazar yerleri ve marketler gibi halkın toplu olarak bulunduğu mekanlarda maske takılmasını zorunlu hale getirdiklerini, bunun yanında pazar yerlerinde tahtalar arasındaki ayrılıklar konusunu ise hassasiyetle ele aldıklarını, bu konularda valiliklerin bu süreci çok daha yakından takip edeceklerini ifade etti.

”VATANDAŞLARIMIZIN TAMAMINA YETECEK KADAR MASKE STOĞUMUZ VARDIR”

Erdoğan, ‘’valiliklerin PTT ve e-devlet aracılığıyla talep eden tüm vatandaşlara ücretsiz maske dağıtımına başladığını ve devam edeceğini dile getiren Erdoğan, “Kesinlikle para ile maske satışı yasaktır. Marketlerde verilen maskeler de ücretsizdir. Salgın bitene kadar vatandaşlarımızın tamamına yetecek maske stokumuz ve üretim planlamamız vardır. Devlet olarak tüm vatandaşlarımıza ücretsiz şekilde maske ulaştırmakta kararlıyız’’ demişti.

SMS kodu ile eczanelerden nasıl maske alınacağına dair bilgiler veren Türk Eczacıları Birliği, İstanbul ve Ankara’da ki eczanelerden ücretsiz maske dağıtımının başladığını duyurdu.

ECZANELERDEN ÜCRETSİZ MASKE NASIL ALINACAK?

Eczanelerden SMS kodu ile nasıl ücretsiz maske alınacağına dair, Türk Eczacıları Birliği şu açıklamalarda bulundu.

‘’20 ile 65 yaş arasındaki vatandaşların maske teminlerinin birinci basamak sağlık hizmet sunum noktaları olan eczanelerimiz aracılığı ile gerçekleştirilmesi ile ilgili uygulamaya İstanbul ve Ankara illerimizden olmak üzere 10.04.2020 tarihi (bugün) itibari ile başlanmıştır.

İstanbul ve Ankara illerinde hizmet veren meslektaşlarımıza gün içerisinde Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen bilgilendirme mesajı ile Reçetem Sistemi üzerinden maske kayıt işleminin ne şekilde yapılacağına ilişkin bir video linki iletilmiştir.

Maskelerin eczanelere tedariki Bölge Eczacı Odalarımızla işbirliği içerisinde ecza depoları ve kooperatiflerimiz aracılığı ile gerçekleştirilmektir. İlk etapta İstanbul ve Ankara’da başlatılan uygulamanın önümüzdeki günlerde diğer illerimizde de yaygınlaştırılmasının planlandığı bilgisi verilmiştir. Bu konuda Bakanlıkça yapılacak düzenlemeler doğrultusunda Birliğimiz tarafından konu hakkında ayrıca bilgilendirmede bulunulacaktır.

Eczacılarımıza bilgilendirme mesajı içerisinde aktarılan videoya aşağıdaki bölümden ulaşılmakta olup; eczacılarımız vatandaşlarımızın cep telefonlarına gelen kısa mesajda yer alan SMS doğrulama kodu ve TC kimlik numaraları ile Reçetem Sistemi üzerinden kayıt yaparak işlemi tamamlayabileceklerdir. Bu süreçte, maskeleri teslim alan kişinin farklı olması durumunda alan kişinin TC kimlik numarası da ilgili bölüme yazılarak maske temini sağlanır’’ denildi.

HAT SAHİBİ OLMAYANLAR MASKE ALABİLECEK Mİ?

Yapılan resmi açıklamalarda, ücretsiz maske almak için cep telefonlarımıza SMS kodu gelecek ve bizler bu SMS kodu ile eczanelere giderek her 10 günde 5’li bir paket maske alabileceğiz. İyi ama bu  her bir hat sahibine bir SMS kodu veriliyor. Yani, çoğunuzun veya eşinizin veyahut akrabanızın kullandığı hat eğer sizin adınıza ise, sizin adınıza olan tüm GSM operatörlerine tek bir SMS kodu gönderiliyor. Bu durumda hat sahibi olmayan kişiler eczanelerden maske alamıyor.

Hat sahibi olmayan kişiler, PTT ve E-devlet üzerinden siparişlerini verecekler ve PTT’nin maskeleri adresine göndermelerini bekleyecekler.

ÜCRETSİZ MASKE SADECE ANKARA VE İSTANBUL İÇİN Mİ GEÇERLİ?

Türk Eczacıları Birliği, İstanbul ve Ankara’da ki eczanelerden ücretsiz maske dağıtımının başladığını duyurmuştu. Çolak bugün yaptığı açıklamada ise, ücretsiz maskelerin İstanbul ve Ankara’da dağıtımının yapıldığını, önceki gün Sakarya, İzmit ve İzmir olmak üzere 3 kente daha maskelerin gittiğini söyledi.

39 MİLYON KİŞİYE SMS YOLLANACAK

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, maskelerin dağıtımı ile ilgili bugün yaptığı açıklamalarda şunları söyledi;

“(Maske dağıtımı) Şu ana kadar 20 milyona yakın kişiye mesaj gönderildi. Perşembe günü itibariyle 39 milyon kişiye gönderilmiş olacak. vatandaşlarımız cep telefonlarına kod geldiğinde herhangi bir eczaneye gidip alabilir olacaklar”

PTT ÜCRETSİZ MASKE SİPARİŞİ

PTT üzerinden vatandaşların çoğu maske başvurusu yaptı fakat aradan geçen onca zamana rağmen birçok kişi maske alamadı. Siparişlerin ne zaman adrese gelebileceği konusunda da kesin bir tarih verilmedi. İnsanlar, parasıyla maske alamıyor. Mecburen devletin göndereceği maskeleri beklemek zorunda kalıyor. Ama maskesi olmayan kişilerin marketlere ve pazar yerlerine alınması yasak olduğu için de, ortaya büyük bir mağduriyet çıkıyor.

PTT tarafından maske dağıtımı yapılacağına dair yapılan resmi açıklamada şu ifadeler yer verildi;

Cumhurbaşkanımızın Talimatı ile T.C. Sağlık Bakanlığı ile T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın almış olduğu karara istinaden; online ortamda ePttAVM.com üzerinden vatandaşlarımıza ücretsiz olarak maske temini sağlanacaktır.

Aile üyeleriniz için maske temin etmek isterseniz, aile üyelerine ait bilgileri form üzerinde doldurarak onlara da ücretsiz maske temini sağlayabilirsiniz.

Aşağıda yer alan formdaki bilgileri doldurarak maskenizi ücretsiz olarak temin edebilirsiniz.

Vatandaşların her hafta “1” paket maske (5 adet) alma hakkı bulunmaktadır. Adres bilginizi doğru girdiğinizden emin olun. PTT Kargo ile ücretsiz olarak taşınacaktır.

PTT maske başvuru formunu doldurmak için BURAYA TIKLAYINIZ

E-DEVLET ÜCRETSİZ MASKE BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

E-devlet üzerinden ücretsiz maske başvuruları başladı. Kişiler TC kimlik numaraları, ad soyad, aile, iletişim bilgileri ve adres girerek maske başvurusunda bulunabilecek.

E-Devlet üzerinden maske siparişi vermek için BURAYA TIKLAYINIZ