Gündem

İtfaiyecilik nedir? İtfaiyeci olmak için gerekli şartlar nelerdir? İtfaiyeci olmak için hangi okuldan mezun olmalı?

Yangına müdahale eden kutsal görevi nasıl ifa ederim,  itfaiyeci nasıl olunur, itfaiyeci olmak için gereken şartlar nelerdir, kimler itfaiyeci olabilir, itfaiyeci olmak için gerekenler ve itfaiyeci olmak için yapmanız gerekenler ile ilgili detaylı bilgileri haberimizde paylaşacağız..

İtfaiyecilik nedir?

İtfaiyecilik; bilgi, tecrübe, cesaret ve özveri isteyen, en riskli ve en stresli mesleklerden birisidir. İtfaiyeciler; silahı hortum ve mermisi su olan ateş savaşçılarıdır. Vatandaşın yangına karşı can ve mal güvenliğini koruma görevini üstlenen itfaiyecilerin; her türlü koşulda hiç bir menfaat gözetmeden düşündüğü tek şey kurtarmak ve söndürmektir. Tek ödülü ise başarılı olduğunda duyduğu hazdır. 

İtfaiyecilik nedir? İtfaiyeci olmak için gerekli şartlar nelerdir? İtfaiyeci olmak için hangi okuldan mezun olmalı?

Gelişmiş ülkelerde itfaiyecilik

Gelişmiş ülkelerde itfaiyeler üç sacayağı üzerine kuruludur. Birincisi önleme ve eğitim, ikincisi kurtarma üçüncüsü ise söndürmedir. İtfaiyenin temel görevlerinden biri, binalarda alınacak önlemleri belirlemek ve halkı yangın önlemleri konusunda eğitmektir. Bizde sadece söndürme kısmı bulunmaktadır. Kurtarma konusunda yeni gelişmeler var ama gerçek anlamda yeterli değil. Ne yazık ki ülkemizde itfaiyeciler hortum tutan kişiler olarak görülüyor. İtfaiyecilik, teknik bir sınıf ve uzmanlık gerektiren bir meslek olarak görülmelidir. İtfaiyecilik en riskli mesleklerden olan ileri teknik bilgi, tecrübe ve cesaret isteyen bir meslektir.

İtfaiyecilik nedir? İtfaiyeci olmak için gerekli şartlar nelerdir? İtfaiyeci olmak için hangi okuldan mezun olmalı?

İtfaiyeci Olmak İçin Gereken Eğitimler

a) Lise, Meslek Lisesi veya dengi okul mezunu olmak,

b) Meslek Yüksek Okullarının İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği bölümü mezunu olmak, (Öğrenimlerini yurtdışında tamamlayan adayların diplomalarının YÖK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.)

c) Lisans düzeyinde eğitim veren Fakültelerin Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği, Uluslararası İlişkiler, İşletme, İktisat, Kamu Yönetimi ve Maliye bölümlerinden mezun olmak. (Öğrenimlerini yurtdışında tamamlayan adayların diplomalarının YÖK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.)

İtfaiyecilik nedir? İtfaiyeci olmak için gerekli şartlar nelerdir? İtfaiyeci olmak için hangi okuldan mezun olmalı?

ç) Lisans düzeyinde eğitim veren Fakültelerin İnşaat, Jeodezi ve Fotoğrametri, Makine, Elektrik-Elektronik, Bilgisayar, Endüstri, Çevre ve Kimya Mühendisliği ile Mimarlık bölümlerinden mezun olmak, (Öğrenimlerini yurtdışında tamamlayan adayların diplomalarının YÖK tarafından onaylanmış olması gerekmektedir.)

d) Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından yapılan Kamu Personeli Seçme Sınavlarına (KPSS) girmiş ve yukarıda belirtilen puan türleri itibariyle 100 tam puan üzerinden sınav komisyonunca belirlenen taban puanları almış olmak,

e) Herhangi bir kamu kurum ve kuruluşunda 657 sayılı Devlet Memurları Kanununa tabi memur olarak çalışmış veya çalışıyor olmamak,

f) Lise, Meslek Lisesi veya dengi okul mezunu adayların ( C ) veya ( E ), Meslek Yüksek Okulu İtfaiyecilik ve Yangın Güvenliği ile Lisans düzeyinden Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği mezunu adaylar için ( B ) sınıfı sürücü belgesi sahibi olmak

İtfaiyecilik nedir? İtfaiyeci olmak için gerekli şartlar nelerdir? İtfaiyeci olmak için hangi okuldan mezun olmalı?

İtfaiyeci olmak için gereken şartlar nelerdir?

Belediyelerin bünyesinde faileyet gösteren itfaiyecilik mesleği, belediyenin ilanlarını her yayınlandığında oldukça fazla başvuru alıyor. En az lise mezunu kişilerin başvurabildiği bu önemli mesleği  icra etmek ise sanıldığı kadar kolay değil. Başvuruların çokluğu, sınavların zorluğu gibi detaylar itfaiyeci olmanın zorlukları arasında. Ancak her şey abartıldığı kadar zor değil. Hayatta her şeyin çabalamak üzerine geçtiğini unutmamak lazım. İlanlar ile ilgili sabit bir tarih veya sabit bir kural yok. Bir önceki ilanda istenilen bir özellik diğer ilan da istenmeyebilir. Ancak hemen hemen istenilen her şey benzerdir. Bugün sizlere belediyenin açtığı ilanlar neticesinde genel olarak istenen şartları eğitim,genel ve sağlık olarak üç başlıkta toplayarak anlatacağız.

Genel şartlar:

  • Türk Vatandaşı olmak,
  • Kamu haklarından mahrum bulunmamak,
  • Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmiş olsa bile; kasten işlenen bir suçtan dolayı bir yıl veya daha fazla süreyle hapis cezasına ya da affa uğramış olsa bile devletin güvenliğine karşı suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin işleyişine karşı suçlar, milli savunmaya karşı suçlar, devlet sırlarına karşı suçlar ve casusluk, zimmet, irtikap, rüşvet, hırsızlık, dolandırıcılık, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, suçtan kaynaklanan mal varlığı değerlerini saklama veya kaçakçılık suçlarından mahkum olmamak,
  • Erkek, Kadın olmak, (E/K)
  • Askerlikle ilişiği olmadığına dair beyan

İtfaiyecilik nedir? İtfaiyeci olmak için gerekli şartlar nelerdir? İtfaiyeci olmak için hangi okuldan mezun olmalı?

Sağlık açısından nelere dikkat ediliyor?

  • Sağlık açısından kapalı mekan, dar alan ve yükseklik gibi fobisi olmamak kaydıyla İtfaiye teşkilatının çalışma şartlarına uygun olmak,
  • Tartılma ve ölçülme aç karnına, soyunuk ve çıplak ayakla olmak kaydıyla erkeklerde en az 1.70 m, kadınlarda en az 1.67m boyunda olmak ve boyun 1 m. den fazla olan kısmı ile kilosu arasında (+,-) 10 kg dan fazla fark olmamak,
  • Başvuru Yapılacak Tarih itibari ile 30 Yaşını Doldurmamış olmak
  • Görevini devamlı yapmasına engel olacak bir engeli bulunmamak

İtfaiyecilik nedir? İtfaiyeci olmak için gerekli şartlar nelerdir? İtfaiyeci olmak için hangi okuldan mezun olmalı?

2019 itfaiyeci maaşları nasıl hesaplanıyor?

İtfaiyeci maaşları 2019 yılında yaklaşık yüzde 11 oranında arttı. İtfaiyeciler maaşları dışında her ay maktu fazla çalışma ücreti ve her ay sosyal denge tazminatı almaktadır. İtfaiye erlerinin bağlı olduğu belediyedeki belediye encümeni karar aldığı takdirde yılda iki defa ödenen ikramiyeden de faydalanabilecekleri bilinmelidir. 

İtfaiye erleri oldukça zorlu bir görevi icra etmektedir. Ölümle yaşam arasında görev yapan ve vatandaşların hem canını hem de malını koruyan itfaiyecilerin maaşlarının da bu doğrultuda yüksek olması beklenmektedir. Aldıkları riskler ve gösterdikleri üstün başarıların karşılığını ödenen hiçbir maaş ödeyemez. Bu nedenle yapılan işe paha biçmek mümkün değildir. Yine de personele her ay ödenen aylıkları 2019 yılı için inceledik. İşte itfaiye eri maaşları 2019…

  • 1/4 derecesinde 25 yıl ve üstünde hizmeti bulunan itfaiye eri maaşları 2019 4 bin TL civarındadır.
  • 3/1 kıdeminde 15 yıl hizmet süresi bulunan itfaiyeci maaşı 2019 3 bin 750 TL civarındadır.
  • 5/1 kıdeminde 9 yıl hizmet süresi bulunan itfaiyeci maaşları 2019 3 bin 500 TL civarındadır.
  • 7/1 derecesinde 3 yıl görev süresi bulunan itfaiye eri maaşı 2019 3 bin 475 TL civarındadır.
  • 8/1 derecesinde mesleğe yeni başlayan itfaiyeciler 2019 yılında 3 bin 400 TL civarında maaş alır.