Kamu Personelleri

Herkesi Memnun Edecek Sistem: Mülakatların Kaldırılması

Kamuya personel alımlarındaki sözlü sınavları haberlerimizle gündeme getirmeye devam ediyoruz. Kimilerine göre kamuya nitelikli personel alımı için mülakatlar mutlaka olmalıdır. Kimileri de FETÖ’cüleri elemek için mülakatın şart olduğunu düşünmektedir. Ankara’daki bir Bakanımız, bir milletvekilimiz, bir bürokratımız da benzer düşüncelere sahip olabilir ancak son yapılan öğretmen atamasında unutulan soruları aktarıp sonra değerlendirme yapacağız.

Kontenjanda olup da mülakatta elenen öğretmen adayının;

1- Liselere giriş sınavlarındaki başarısını biliyor muyuz?

2- Lisedeki notlarını, diploma puanını biliyor muyuz?

3- YGS-LYS puanı, sıralaması, derecesini biliyor muyuz?

4- Okuduğu bölüme kaç puanla ve kaçıncı sırada girdiğini biliyor muyuz?

5- Lisans not ortalamasını biliyor muyuz?

6- Stajdaki başarısını biliyor muyuz?

7- KPSS ve Alan sınavlarındaki sıralamasını biliyor muyuz?

8- Öğretmen olma hayalinin ne derece büyük olduğunu biliyor muyuz?

9- Ailesine karşı maddi ve manevi sorumlulukları olduğunu biliyor muyuz?

10- Zor şartlarda gece gündüz demeden KPSS’ye hazırlandığını biliyor muyuz?

11- Üniversiteden ne zaman mezun olduğunu, KPSS’ye kaçıncı girişi olduğunu biliyor muyuz?

Vb. soruları daha çoğaltmamız mümkün.

Herkesin memnun olacağı bir mülakat sistemi nasıl oluşturulacak?

MEB’in mülakat yönteminde değişiklik yapılacağı ifade ediliyor. Herkesin memnun olacağı bir sistemin nasıl getirileceği açıkçası merak edilmektedir.  Daha önceki haberlerimizde olası değişiklikleri şu şekilde aktarmıştık.

1- Sadece sözlü sınav puanına göre atamalardan vazgeçilebilir: KPSS + Mülakat Puanının Aritmetik ortalamasına göre atamalar yapılabilir veya puanlamayı etkileyecek başka unsurlar getirilebilir. (staj puanları, lisans derecesi gibi)

2- Mülakat puanıyla ilgili düzenlemeler yapılabilir: Mülakatlarda puan yerine “başarılı-başarısız” diye ifadeler verilebilir veya +5/-5 gibi sabit bir puanlama verilebilir.

3- Komisyonlarla ilgili düzenleme yapılabilir. Aynı branştaki adaylara aynı komisyonun puanlama yapması veya komisyonun sadece Bakanlıkta kurulması düşünülebilir.

4- Mülakatlara kamera sistemi getirebilir. Adayların mülakatları kameraya alınıp Bakanlığa gönderilip değerlendirmenin Bakanlıkça tek komisyon tarafından yapılması sağlanabilir.

Kamupersoneli.net Değerlendirmesi: Mülakat sistemiyle kontenjanda olup da atanamayan bir öğretmen adayı çok büyük bir hayal kırıklığı yaşamıştır. Eğitim ve sınavlar yıllarca süren bir emektir. Bu mücadeleyi ve emeği herkes vermektedir. Bir öğretmen adayı mülakat yerine 40 dakikalık derse gireyim ama yeter ki mülakat olmasın diyor. Adaylar mülakata gerçekten güvenmemektedir. Bunun için herkesi memnun edecek sistem mülakatın kaldırılmasıdır.

Zeki KARA (zekikara@kamupersoneli.net) / Kamupersoneli.net – ÖZEL HABER

Bir Yorum

  1. Bu güzel haberiniz için tesekkür ederiz. Elinize emeğinize sağlık. Umarım emekleriniz boşa çıkmaz da bu haksız uygulama bir son bulur.

  2. Tek bir komisyon tarafından değerlendirilmesi veya kamera kaydı alınması mülakat sürecindeki torpil unsurunu engelleyebilecek bir şey değil. Suya bir damla kan karışsa su bulanır. Mülakat olduğu sürece torpilli alımlar olur. Bunu engelleyecek bir sistem yok. Tek çare merkezi alım.

  3. milletin sesi olduğunuz için vAllahi helal olsun kamupersoneli.net, 6 milyon kpssli sandıkta mülakatın faturasını çok ağır ödetecek.

  4. Gercekten bunu yazan arkadaş, yayımlayan veya emeği gecen arkadaslar sag olun duygularımıza tercüman olmuşsunuz. Bu sistem adaleti incitiyor.

  5. Mülakatlar sadece öğretmen atamalarında değil tüm kurum alımlarında kaldırılmalıdır. Buna polislik de dahil.

  6. Bu konu ylniz öğretmenlerin sorunu değil ve de cok buyuk mağdur oluyolarmis gibi davranmalarina akıl sir erdiremiyorum aslında mukalay denilince öğretmenlerin akla gelmesine de şaşırıyorum iibf tüm sınavlarında yıllardır mulkatla alınırken öğretmenler surda belki 3 4 yıldır mulakkat yüzü goruyor biraz çevrenizdeki kişileri de düşünün ayrıca liyakat acisindan mulakatiz asla meslek ataması olmamalı ancakmakul bir düzenlemeyle mulakat objektiflestirilebilir..

  7. Hak eden girmeli mülakat torpil demek başka açıklaması yok. Haberiniz için teşekkürler.

  8. Helal olsun bu siteye. Bu zeki Kara kim acaba? Muhalefetten daha çok çalışıyor adam,i..helal olsunn.

  9. Bence de mülakat sistemi kalkmalı ve ayrıca yok Pratik yapılmalı yok bilmem ne gibi bir sürü saçmalık ortaya çıkıyor hayaller imizi yıkmayın

  10. mülakata (torpilli alıma) hayır tüm atamalar merkezi olmalı hepsi hemde belediyeler de dahil

  11. Mülakat sadece öğretmenler için değil,KPSS sinavina girmiş tüm insanlar için KALDİRİLMALI.herkese Adaletli bir alım yapılmalıdır

  12. Mülakat kaldırılması yapılan sınav ve güvenlik soruşturması yeterli olmalıdır ayrıca mülakat yapılması torpil amacı taşımaktadır hak yerini bulmalidir

  13. Mülakatlarin bitmesi için gelecek seçimde akepe nin gitmesi gerek Yoksa Akp cemaatinin elemanlari yerleşmeye devam edecek

  14. Ne istesek tersini yapıyorlar mülakatlar kaldırılsın derken içersinde mülakat da olan daha beter bir sistem getirmezler inşaAllah, çünkü 2019 dan sonra ne olacağı belli değil iş kişilik testi envanterine kadar gidiyor inşaAllah dediğiniz gibi staj puanı, diploma derecesi, kpss puanı ve güvenlik incelemesi yeterli olur,yoksa benim için bundan sonra atanmak hayal olur,hiçbirşeye güvenim kalmadı,mülakat kelimesinden bile tiksiniyorum artık,ösym ye kpss ye de güvenim yok ama şu ortamda güvenmeKten başka çarem yok.

  15. Mülakat torpil kayırma kalksın istiyoruz 2-3 dakikayla aylarca Verdiğimiz emeklerin ÇÖP Olmasın lütfen

  16. Kpss yuksek almak neye yetmiyor?? Mulakat pardon torpil istemiyoruz.gencligimize emeğimize yazık…işsiz okuyan kesim cogalmakta ey sistem!!!

  17. Kpss ye kaçıncı girişi diyerek soru yöneltmilsiniz ya hani 7 -8 belki yeni mezundan daha çok yaptım netlerim daha yüksek bilgin olsun sayın yönetici…

  18. Mülakatları sorgulayın elbette lakin 2010 da hakkımı çalanları ve halen geri vermeyenleri de sorgulayın onlar ev araba alırken ben ve benim gibi 2010 da sınavı iptal edilenler neredeyse asgari ücrete özel eğitimde çalışıyor bilginize….

  19. nasıl kadrolaşma yapacaklar. cevabı mülakatla gerisi hikaye. garibanlar zaten malum .Allah yardimcilari olsun. o kadar hak yeni̇yor ki̇ saymakla bi̇tmi̇yor. ki̇mse gari̇banin yaninda deği̇l. herkes zengi̇ni̇n ve kayirmanin yaninda. bi̇zde cevabi 2019 vereceği̇z