Mevzuat

Belediye ve İl Özel İdaresi Personel Alımında Büyük Değişiklik !

Mahalli İdarelere İlk Defa Atanacaklara Dair Atama ve Sınav Yönetmeliği, 14 Kasım 2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Yayımlanan yönetmeliğe göre; mahalli idareler KPSS puanına ek olarak kendileri yapacakları sınav ile personel alacak. 

İÇŞLERİ BAKANLIĞINDAN İZİN ALINACAK

Mahalli İdareler, personel alımı yapmadan önce İçişleri Bakanlığından gerekli izni alacak. 

Yazılı veya sözlü sınava en yüksek KPSS puanına sahip beş katı aday yazılı veya sözlü sınava alınacak. Personel alım ilanları, İçişleri Bakanlığı ve Devlet Personel Başkanlığı resmi sitelerinde yayımlanacak.

SINAVA BAŞVURU ŞARTLARI

Sınava katılmak isteyenlerin, sınava son başvuru tarihi itibariyle;

657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 48 inci maddesinde belirtilen genel şartları taşımaları,

Geçerlilik süresi dolmamış KPSS puan türünden, sınav duyurusunda belirtilmiş olan asgari puanı almış olmaları,

Alım yapılacak kadro unvanları için duyuruda belirlenen asgari niteliklere sahip olmaları gerekir.

BAŞVURULARIN YAPILMASI

Başvurular, şahsen veya iadeli taahhütlü posta yoluyla yapılır. Duyuruda belirtilmesi durumunda elektronik ortamda da başvuru yapılabilir.

Başvuru sırasında; adaylardan bu Yönetmeliğin Ek-1’indeki başvuru formunun yanı sıra nüfus cüzdanı veya kimlik kartı, mezuniyet belgesi, KPSS sonuç belgesi, sürücü belgesi ve benzeri belgelerin aslı veya sureti istenir. Elektronik ortamda yapılan başvurularda yukarıdaki belgeler duyuruda belirtilen tarihe kadar ibraz edilir.

Postadaki gecikmeler ve duyuruda belirtilen süre içerisinde yapılmayan başvurular dikkate alınmaz.

Giriş sınavına katılmak isteyenlerden istenilen belgelerin aslı ibraz edilmek kaydıyla suretleri Kurumca tasdik edilebilir.

ATAMA İŞLEMLERİNİN YAPILMASI

İdarenin internet adresinde, başarı listesine göre sınavı asıl olarak kazandığı belirlenenlerden istenilecek belgeler ile belgelerin son teslim tarihine ilişkin bir duyuru yayımlanır ve atanmaya hak kazananlar, duyuruda belirtilen süre içerisinde, istenilen belgeler ile birlikte atanmak üzere yazılı başvuruda bulunur.

İdarece yapılacak belge incelemesinden sonra atanmayı haiz olduğu tespit edilenlerin atamaları yapılır. Ancak atama için öngörülen koşullara uymayan, gerekli belgeleri süresi içinde getirmeyen veya güvenlik soruşturması olumsuz sonuçlanan adayların atamaları yapılmaz.

Atanmış olsalar dahi atanma şartlarını taşımadığı tespit edilenlerin atamalarının iptal edilmesi, atanılan göreve geçerli bir mazeret olmaksızın süresi içinde başlanmaması ya da atanma hakkından vazgeçilmesi sebebiyle boş kalan kadrolara başarı puan sıralamasının ilan edildiği tarihten itibaren altı aylık süreyi aşmamak üzere, aynı unvanlı kadrolar için yapılacak müteakip sınava ilişkin duyuruya kadar, yedekler arasından başarı sıralamasına göre atama yapılabilir.