Mevzuat

Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği Değişikliği Resmi Gazete'de Yayınlandı

Dışişleri Bakanlığı, 2016 yılının son çeyreğinde personel alımlarına devam ediyor. Bakanlık, talep edilen şartlara uygun olan adayların başvurularını aldıktan sonra adayları sınava tabi tutuyor. Bu zamana kadar uygulanan sınav yönetmeliğinde bazı değişiklikler yapıldı. Bu değişiklikler Resmi Gazete’de yayınlandı. Yönetmeliğe göre bakanlığa ait sınav duyuruları 20 gün önce Resmi Gazete’de veya Devlet Personel Başkanlığı’nda yayınlanır. 

“Giriş sınavına ilişkin genel esaslar
MADDE 7 – (1) Giriş sınavlarına, atama yapılması öngörülen azami kadro sayısının yirmi katına kadar aday çağırılabilir. Meslek memuru, konsolosluk ve ihtisas memuru, hukuk müşaviri, danışman ve mütercim olarak görevlendirilecek adaylarda, 6004 sayılı Dışişleri Bakanlığının Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanunun 10 uncu maddesinde belirtilen şartlar aranır.

(2) Bakanlık, bu Yönetmelik hükümleri uyarınca düzenleyeceği giriş sınavları sonucunda atama yapılabilecek azami kadro sayısı ile sınava davet edilecek azami aday sayısını sınav ilanında duyurur.

(3) Aday meslek memurluğu ile aday konsolosluk ve ihtisas memurluğu giriş sınavlarına davet edilecek adayların sıralamasını yapmak üzere adaylarda aranacak asgari YDS puan veya puanlarına da sınav ilanında yer verilir. Son adayla aynı YDS puanına sahip aday veya adaylar da, sınav ilanında yer alan diğer koşulları karşılamak kaydıyla sınava davet edilir. Puanı aynı olan adaylar, soyadı esas alınarak alfabetik sıraya göre dizilir.

a) Eşdeğerliliği Yükseköğretim Kurulu tarafından saptanmış uluslararası dil sınavlarından alınan puanların YDS’deki karşılıkları da değerlendirmeye alınabilir. Adayların sınav başvurusunda YDS ve yabancı dil sınav sonuç belgesi ibraz etmesi halinde, yalnız YDS puanı sıralamada esas olmak üzere değerlendirmeye alınır.

b) Sınav duyurusunda, ayrı bir kontenjan belirtilmek suretiyle, adayların öğrenim dallarına veya yabancı dillerine göre de farklı asgari YDS puanları belirlenmesi yoluna gidilebilir. Giriş sınavına farklı YDS puanları ile başvuran adaylara yöneltilecek sorularda eğitim dalları veya yabancı dillere göre farklılaştırmaya gidilebilir.

(4) Bu Yönetmelik kapsamında yapılacak diğer giriş sınavları için Bakanlık en fazla üç ayrı KPSS puanı türü belirleyerek sınava davet edilecek adayların sıralamasını tek bir liste halinde oluşturabilir. Bu durumda, adaylar daha yüksek olan KPSS puanlarıyla başvurularını yaparlar. Bu fıkra hükmüne göre açılacak giriş sınavına farklı KPSS puan türleri ile başvuran adaylara yöneltilecek sorularda KPSS puan türlerine göre farklılaştırmaya gidilmez. Sınav duyurusunda, ayrı bir kontenjan belirtilmek suretiyle adayların öğrenim dallarına veya yabancı dillerine göre de farklı KPSS puan türleri belirlenmesi yoluna gidilebilir. Bu fıkra hükmüne göre açılacak giriş sınavına farklı KPSS puan türleri ile başvuran adaylara yöneltilecek sorularda eğitim dalları veya yabancı dillere göre farklılaştırmaya gidilebilir.

(5) Bakanlıkça ihtiyaç duyulduğu takdirde, giriş sınavları çerçevesinde, üniversiteler ve ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılabilir veya hizmet alımı gerçekleştirilebilir.

(6) Aynı unvan kadrosuna ilişkin giriş sınavlarının yazılı veya sözlü aşamalarından herhangi birinden olmak üzere toplam üç kez başarısız olan adaylar, söz konusu görev için açılacak giriş sınavlarına katılamazlar.

Giriş Sınavı İçin İstenecek Belgeler:
* T.C. kimlik numarası beyanı
* KPSS-YDS sonuç belgesi
* Diploma veya mezuniyet belgesinin aslı ya da onaylı sureti
* 1 adet fotoğraf
* Varsa lisansüstü diploması

Yürürlükten kaldırılan yönetmelik
MADDE 27 – (1) 21/8/2010 tarihli ve 27679 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Dışişleri Bakanlığı Sınav Yönetmeliği yürürlükten kaldırılmıştır.”