Öğretmen

Doğum Sonrası Kadın Öğretmenlere Belleticilik Görevi Verilebilir Mi?

Türk Eğitim Sen tarafından MEB’e kadın öğretmenlerin doğumdan sonraki 2 sene boyunca belleticilik görevi verilmemesine ilişkin bir yazı gönderildi.

Bu konuda bir mevzuat değişikliğine gidilmesi gerektiği MEB’e bildirildi.

Türk Eğitim Sen’den Yazılı Beyan!

Türk Eğitim Sen’in MEB’e gönderdiği yazıda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanun’da yer alan, kadın memurlara doğumdan sonraki iki yıl süreyle gece nöbeti görevi verilemeyeceği kuralına paralel olarak MEB’de de uygulanması gerektiği ifade edildi ve bunun düzenlenmesi adına bir çalışma yapılması istendi.

Yapılacak çalışma ile MEB’den uygulamada birliğin sağlanması ve doğum yapan öğretmenlere iki yıl süreyle belleticilik görevi verilmemesine dikkat edilmesi için Valiliklere talimat gönderilmesi ve Valilikler aracılığıyla tüm eğitim kurumlarına gerekli bilginin verilmesinin gerekli görüldüğü belirtildi.

MEB Resmi Sayfasından Duyuru Yaptı

Milli Eğitim Bakanlığı ise Türk Eğitim Sen’in bu yazısına karşılık olarak resmi internet sitesinde, insan kaynakları bölümünde bir duyuru yayımlayarak cevap verdi. MEB tarafından verilen cevapta kısaca şu ifade edilen durum, normlar hiyerarşisi ilkesine göre kanun hükmü yönetmelik hükmünün üzerinde yer aldığından, eğitim kurumu yöneticilerinin gece nöbeti ve gece vardiyası düzenleme durumlarında öncelikle 657 sayılı Kanun hükümlerini esas almalarının gerekliliği ifade edildi.

Belleticilik Nedir? Kimler Belletici Olabilirler?

İlköüğretim ve orta öğretim kurumlarında öğrenim gören paralı ve yatılı öğrencilerin, ders saatleri dışında özel pansiyonlarda eğitim ve gözetimleri ile ilgilenen görevli kişileri ifade eden bir kavramdır.

Belleticiler okullarda görev yapıyor olan öğretmenler arasından seçilirler. Eğer o okulda istekli bulunmaz ya da ihtiyaç karşılanmazsa eğer gönüllük esasına göre MEB’in onayı ile seçilebilirler. Belleticilerin nöbet süresi 24 saat olarak belirlenmiştir. Geceleri pansiyonda kalırlar ve ücretsiz yemek yeme hakları vardır.

Belleticiler gher görevleri için 4 saatlik ek ders ücreti alırlar. Aylık ödenecek ek ders ücreti ise 48 saati aşmaz.

Rehberlik öğretmenlerine, ücretli öğretmenlere ve idarecilere belleticilik görevinin verilmeyeceği 657 sayılı Kanun hükmü ile belirlenmiştir.

MEB Tarafından Gönderilen Yazı:

KAMUPERSONELİ.NET – ANKARA