Politika

Adalet Bakanı Bozdağ'dan Anayasa Değişikliği Hakkında Önemli Açıklama

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, AK Parti’nin Anayasa değişikliği teklifinin Türk tipi, Türkiye’ye özgü bir Cumhurbaşkanlığı sistemini ortaya koyduğunu belirterek, “Bu sistem yürürlüğe girdiği zaman milletimiz daima siyasi istikrarı, güçlü iktidarı görecektir.” dedi.

Bozdağ, TBMM Adalet Komisyonunda görüşülen AK Parti’nin Anayasa’da değişiklik teklifi üzerinde yaptığı konuşmada, Anayasa Komisyonu toplantısını “tarihi oturum” olarak nitelendirdi.

1982 Anayasası’nda çok önemli değişiklikler yapıldığını ancak bu değişiklikler içerisinde en önemlisinin bu toplantıda görüşüldüğünü belirten Bozdağ, Türkiye’de sistem tartışmalarının geçmişten bugüne hiç eksik olmadığını dile getirdi.

“Geldiğimiz noktada Türkiye’nin bir hükümet sistemi değişikliğine ihtiyacı olduğu çok açık.” ifadesini kullanan Bozdağ, “Çünkü Türkiye’nin siyasi istikrar doğuran, güçlü iktidar kuran, hızlı karar alan ve hızlı adım atan bir yapısal değişime ve dönüşüme ihtiyacı var.” dedi.

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’nin yaptığı “tarihi çağrı”nın, Türkiye’nin önünü açacak, büyük bir değişim ve dönüşümü sağlayacak sürecin de başlangıcı olduğunu belirten Bozdağ, “Eğer TBMM’deki siyasi partilerimiz, hükümet sistemi tartışmasını anayasa boyutunda yerine getirir ve bu tartışmayı milletin huzuruna götürürse, milletin hakemliği bu tartışmalara son noktayı koyacaktır. Onun için bütün partiler bu sistem tartışmalarına katkı vermelidir. Milletin hakemliğinden çekinmememiz gerekir. Milletimize güvenelim ve bu süreci milletin hakemliğine hep beraber götürelim.” diye konuştu.

-“Türkiye’ye özgü bir Cumhurbaşkanlığı sistemi”

Cumhurbaşkanlığı sisteminin, esasında Türkiye’ye özgü yeni bir hükümet sistemi ortaya koyduğunu ifade eden Bozdağ, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Çünkü, başkanlık sitemlerinden çok farklı, ayırıcı özellikleri olduğu gibi yarı başkanlık sisteminden ve parlamenter sistemden de ayırıcı özellikleri var. Kendi yapımıza ait bazı özelliklerini de bünyesinde taşıyarak Türkiye’ye özgü bir Cumhurbaşkanlığı sistemini öngörülmektedir.

Bu teklif, Cumhuriyeti, devlet şekli olmaktan çıkarmıyor. Bunda bir tartışma yok. Bu teklif, Cumhuriyetin demokratik devlet niteliğini güçlendiriyor. Çünkü şu anda parlamenter sistemde kuvvetler ayrılığının tam olmadığı ortada. Yeni öngörülen Cumhurbaşkanlığı sistemi, kuvvetleri birbirinden ayırıyor. Yasamayı, yürütmeyi ayrı bir noktaya koyuyor. İkisini de halkın doğrudan seçmesine imkan veriyor.

Yasaları Meclis yapacak ve bütün yetki Mecliste olacak. Bu düzenleme net şekilde yasamayı güçlendiriyor. Yasama faaliyetinde bulunan milletvekillerini de güçlendiren bir yapı var. Güçleri dengeleyen ve birbirine karşı fren mekanizmalarını içeren bir yapı öngörülüyor.

Cumhurbaşkanlığı sistemine geçildiği zaman parti içi disiplinlerde de zaman içerisinde gevşemenin ve rahatlamanın olacağını herkes görecek. Çünkü bu sistem parti içi disiplini de biraz zayıflatıyor. Daha etkin yasama faaliyeti olacaktır.”

Yasamayı yürütmeyi birbirine tam bağımsız kılan bir sistemin öngörüldüğünü, kuvvetler ayrılığının tahkim edildiğini ifade eden Bozdağ, “Bu sistem, siyasi istikrar öngörüyor. Siyasi istikrar, sistemin doğal sonucu olarak ortaya çıkıyor. Yüzde 51’i alan iktidar oluyor. Doğrudan iktidar ve istikrar. Güçlü iktidar kuruyor, koalisyon dönemine, zayıf hükümetler dönemine son veriyor.” dedi.

Sistemin, iktidarı hukuk ve ahlak dışı her türlü operasyona karşı koruyan bir mekanizmasının olduğunu dile getiren Bozdağ, milletvekilleri bu günkünden daha güçlü hale geleceğini söyledi.

-“Kim ki ‘diktatörlük’ diyorsa işi çarpıtıyor”

Bunun bir şahıs meselesi olmadığını, AK Parti’nin güçlü döneminde bunu istediğini belirten Bozdağ, “Çünkü bu Türkiye için lazım. Türkiye’nin bundan sonra siyasi istikrarsızlıklara gitmemesi için böylesi bir değişikliğe ihtiyaç olduğu çok açık.” dedi.

Öngörülen sistemde hesap soran halk, hesap verenin Cumhurbaşkanı olduğunu anlatan Bozdağ, eğer koalisyonlar olursa hesabı verecek kişilerin bunu bir başkasına ciro edebildiğini kaydetti.

“Cumhurbaşkanlığı sisteminde halka rağmen birinin Cumhurbaşkanı olması mümkün değil.” ifadesini kullanan Bozdağ, “Bu sistem diktatörlük falan değil, kim ki buna ‘diktatörlük’ diyorsa işi çarpıtıyor, işi başka noktaya çekiyor demektir. Halkın yüzde 51’inin oyunu alacaksınız, 4-5 senede bir seçim yapacaksınız, buna ‘diktatörlük’ denilecek, olacak şey mi?” diye sordu.

Atılan bir lafa “Kenan Evren’in seçilmesiyle bu bir değil. Burada herkes seçimde eşit yarışıyor.” karşılığını veren Bozdağ, şunları dile getirdi:

“Emin olun, Cumhurbaşkanlığı sistemi kutuplaştırmaları da ortadan kaldıracaktır. Yüzde 51 için diğer seçmelerden de oy alması lazım. O zaman politikaları ortaya koyarken diğer parti seçmenlerinin de hoşuna gidecek, oradan da seçmen akışını sağlayacak bir politika oturtmak zorunda kalacak. Bu sistem bunu zorlayacaktır. Bu, partileri daha çok merkeze yaklaştıracaktır. Üslubu da daha ileri bir noktaya taşıyacaktır.

Kutuplaştırma siyaseti güdenlerin başkanlık siteminde şansı olmaz çünkü yüzde 51’i kutuplaştıran bir dil kullanana halk vermez. Herkesin kucaklaştırıcı üslubu tercih etmesi gerekecek ve herkesin kendisini sorgulamasına yol açacaktır. Bu sistemde kimse kaybede kaybede koltuğunda oturamayacaktır.

Bu sistem kesinlikle uzlaşmayı, orta noktada buluşmayı, toplumu orta noktaya çekmeyi ve birlikte haraket etmeyi zorlayacaktır. Çünkü iktidara gitmenin yolu buradan geçiyor. O zaman marjinal yapıların siyasette partileri etkisi altına alması da azalacaktır. “

-“Herkese iktidar yolunu açabilen bir sistem”

Parlamento seçimlerinde bir değişiklik olmayacağını söyleyen Bozdağ, Cumhurbaşkanlığı sisteminin herkese iktidar yolunu açabilen bir sistem olduğunu kaydetti.

“Şimdi bizim telaşımıza düştüler, ‘bakanlar, başbakan ne olacak?’ diye. Biz kendimizi düşünmüş olsak karşı çıkarız ama biz Türkiye’yi, Türk milletini düşünüyoruz.” diyen Bozdağ, “Yeni sisteme geçilmesi Türkiye gerekli ve hayırlıdır. Yeni sistem Türkiyemizi daha güçlü şekilde geleceğe taşıyacaktır.” değerlendirmesinde bulundu.

Yeni sistemde yazılı soru önergesi, Meclis araştırması, genel görüşmenin olduğunu, gensorunun olmayacağını kaydeden Bozdağ, “Gensoruyu artık millet sandıkta verecek.” dedi.

Bozdağ, kirli yollarla hükümet rüyası kuran herkesin bu teklife karşı çıktığını dile getirerek, “Çünkü bu yolla iktidar elde etmeyi ortadan kaldırıyor. Teklif, Türk tipi, Türkiye’ye özgü bir Cumhurbaşkanlığı sistemini ortaya koyuyor. Bu sistem yürürlüğe girdiği zaman milletimiz daima siyasi istikrarı, güçlü iktidarı görecektir. Krizler, kaoslar, birilerinin körüklemesiyle oluşamayacaktır. Bir takım karanlık odalarda iktidar pazarlığı yapılamayacaktır. Sistem değişikliği, Türkiye’nin önünü açacak, daha güçlü, emin adımlarla geleceğe yürümesine katkı sağlayacaktır. Türkiye, bu değişiklikle sıçrama yapacaktır.” diye konuştu. 

Kamupersoneli.net – AA