Politika

Cumhur İttifakı Oyları Nasıl Hesaplanacak?

Adalet ve Kalkınma Partisi ve Milliyetçi Hareket Partisi arasında yapılan seçim ittifakı çalışması tamamlanmış ve geçtiğimiz aylarda Meclis’te kabul edilmişti. İttifak yapan partilerin oy pusulasında bir kutu içerisinde yer alacağı ifade edildi.

Bununla beraber ittikaf kutusunda yer alacak partilere verilecek oyların nasıl geçerli olacağı merak edilirken bu konuyla alakalı olarak detaylar açıklandı.

İttifkata yer alan partilere verilen oylar tek olarak sayılacak ayrıca herhangi bir evet mührününde ittifaka ortak oy olarak yazılacağı ifade edildi bununla beraber çoğunluğa göre dağıtım yapılacağı belirtildi.

ORTAK OY DAĞITILACAK

İki parti tarafından hazırlanan söz konusu kanunun 18. maddesine göre Cumhur ittifakı içerisinde yer alan partilere verilen oylar kendi hanelerine yazılacağı ifade edildi.

AK Parti ve MHP’ye aynı anda oy vermesi durumunda ise oylar geçersiz sayılmayacak ve tek bir oy olarak kabul edilebilecek. Kısacası bir kişinin iki oy kullanması mümkün olmayacak.

Detaylara göre ise örnek verilecek olursa. AK Parti 200 bin oy aldı. MHP ise 50 bin oy. İki partiye verilen oyların toplamı ise 50 bin oldu. Bununla beraber 50 bin ittifak oyu partilerin oy oranlarına göre dağıtılacak. İfadelere göre; 200 bin oy alan AK Parti’ye ortak oylardan 40 bin oy düşecek ve 50 bin oy alan MHP’ye ise 10 bin oy düşmüş olacak. AK Parti oyu 240 bin olacak ve diğer yandan MHP’nin oyu ise 60 bin olarak kayıtlara geçecek.

Kamupersoneli.net I ANKARA