Sağlık

Bilim Kurulu Üyesi: En Kritik Döneme Girdik

Yeni tip Coronavirüs salgınıyla birlikte, evrensel çapta olduğu kadar ülkemizde de hayatın akışı ve tarzı oldukça değişmiş durumda. Bunu sağlık sektörü ve hizmetleri bazında değerlendirdiğimizde, büyük oranda acil olmayan hastalıkların ve ameliyatların randevularının iptali sonucu acil servislerin çok önemli hale gelmesi en büyük değişimlerden birisi. Tüm hastanelerin acil servislerinde, tıp fakültesi öğretim üyelerinden tutun, uzman hekimler, pratisyen hekimler, asistanlar ve hemşirelere kadar tüm tıp personeli 7/24 kesintisiz hizmet veriyor durumdalar. 

Ankara Şehir Hastanesi Acil Tıp Kliniği Eğitim Görevlisi ve Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Doç. Dr. Afşin Emre Kayıpmaz, hastanelerin acil servislerinde sağlık çalışanlarının nasıl bir mücadele içinde olduğunu anlattı. Kayıpmaz, tüm hastane personelinin koruyucu kıyafet giymek zorunda kaldığını, maske ve gözlük takmak zorunda olduğunu, bunun yanı sıra önlük ve vücudu tamamen saran tulumlardan giymek zorunda olduklarını anlattı. Bu tarz kişisel koruyucu ekipmanları içerisinde nasıl hissettiklerini kendisinden örnek vererek açıklıyor sayın Kayıpmaz: “Benim gibi saçı olmayan biri için bu saydığım gözlük ve maske gibi ekipmanların lastikleri bile yüzümüzü ve başımızı fazlasıyla rahatsız ediyor” diyor. “Bu süreçte tüm sağlık personelimiz hastalığı ailesine ve yakınlarına bulaştırmamak için onlardan ayrı yurtlarda, otellerde kalmaktadırlar. Tüm sevdiklerinden izole bir yaşam sürmek zorunda kalmışlardır.”

Kayıpmaz, son durumu “Türkiye’nin sağlık kapasitesinin gücünü de gözönünde bulundurursak, izolasyon tedbirlerine harfiyen uyduğumuz takdirde bu salgını en az hasarla atlatacağımıza inanıyorum. Özellikle bu önümüzdeki iki hafta çok önemli hatta en kritik döneme giriyoruz. Nisan ayı içerisinde evde ne kadar sıkılırsak, meyvelerini o kadar iyi toplayacağımıza inanıyorum. Özellikle Haziran ayında nefes alacağımızı tahmin ediyorum” şeklinde değerlendirdi.