Teknoloji

Yazılım Sektörü Kalifiye Eleman Sıkıntısı Yaşıyor

 Günlük hayatımızda yazılım sektörü son derece önemli bir yere sahip. Telefonumuzdan mesaj yazarken ya da banka ATM’lerinden işlem yaparken yazılım sektörünü kullanıyoruz. Biz farkında olmasak da yazılım sektörü teknolojinin temel taşı. 

Hayatın her alanında ihtiyaç duyulan yazılım sektöründe nitelikli eleman çalıştırılması son derece önemli bir konu. Yazılım sektörüne ilişkin eğitim veren birçok üniversite var şu anda ülkemizde. Ama nitelikli eleman konusunda sektör hala sorun yaşıyor. Yazılım sektöründe kalitenin git gide arttığı gözlemleniyor fakat kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor sektör.

Hükümet 2023 yılı hedefleri arasında 10 milyar dolarlık yazılım ihracatını da sıraladı. 2023 yılında sağlanacak olan bu ihracat çok sayıda işçinin istihdam edilmesi manasına geliyor. 

Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD) Başkanı Doğan Ufuk Güneş, yazılım sektörü ve kalifiye eleman konusuna ilişkin şu açıklamaları yaptı: “Üniversitelerin yazılımla ilgili bölümlerden mezun olan sayımız 10 bini bulurken sektörün ise 60-70 bin kişiye ihtiyacı var” dedi. Geçtiğimiz yıl Türkiye’nin yazılım ithalatının 1 milyar 250 milyonu bulduğunu belirten, Güneş şunları kaydetti: “Toplamda 6 üniversitede yazılım bölümü bulunuyor. Hükümetin 2023 yılında hedeflediği 10 milyar dolarlık yazılım ihracatı -gerçekleştiğinde 1 milyon kişiye istihdam sağlanmış olacak. Şu an bu sektörde 250 bin kişi çalışıyor. Toplam 2 bin 300 yazılım şirketi var. Bu şirketlerin bin 60’ı, Teknoloji Geliştirme Merkezleri’nde kümelenmiş vaziyette. Yaklaşık 100 kadar firma 50 ülkeye ve 12 serbest bölgeye yazılım ihracatı gerçekleştirmeyi başarmış durumda.”

İyi bir yazılımcının bu sektörde, hem Türkiye’de hem de diğer ülkelerde çok fazla ilgi göreceği yadsınamaz bir gerçek. Sektörün 70 bin kalifiye elemana ihtiyacı varken, 10 bin mezun var.

Kamupersoneli.net