YÖK Doçentlik Sınavları İçin Çalışma Başlattı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eğitim alanında değişiklik yapılması isteği üzerine, eğitim sisteminde bu yıl birçok değişim yapıldı.Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eylül ayında TEOG sınavını kaldırma isteğinin ardından değişikliğe gidildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eğitim alanında değişiklik yapılması isteği üzerine, eğitim sisteminde bu yıl birçok değişim yapıldı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Eylül ayında TEOG sınavını kaldırma isteğinin ardından değişikliğe gidildi. TEOG’un ardından da üniversitelere giriş sınavında değişiklik yapıldı.
Rektörlere Seslendi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; “Rektörlerimizden ricam var, YÖK Başkanımız ile de bunu konuşuyorum, Allah aşkına şu yardımcı doçentlik olayı nedir? Şunu bir gözden geçirin. Dünyanın kaç yerinde acaba yardımcı doçentlik var?” şeklinde konuştu.
Bunun üzerine Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç, üniversitelerden doçentlik sınavına ilişkin görüş talebinde bulundu.
Doçentlik Süreci ile İlgili Düzenleme
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) doçentlik sınavlarına ilişkin çalışma başlattığını duyurdu. Bunun üzerine açıklamada bulunan Yükseköğretim Kurulu (YÖK); “Dünyadaki diğer yükseköğretim sistemlerindeki gelişmeler ve doçent adaylarımızın Kurulumuza ilettikleri görüş ve öneriler de dikkate alınarak mevcut doçentlik süreci ile ilgili değerlendirme ve gerekiyorsa yeni bir düzenleme yapılması düşünülmektedir” ifadelerine yer verdi.
Söz konusu konuya ilişkin YÖK Başkanı Saraç, gelen şikayetler üzerine açıklamada bulundu.
YÖK Başkanı Prof.Dr. Yekta Saraç açıklamasında; “Doçentlik sınavı sürecine ilişkin adaylardan gelen şikayetler üzerine konuyla ilgili bir çalışma başlattık. Dünyadaki benzer sistemler incelendi. Bu kapsamda üniversitelerimize bir yazı gönderip konuya ilişkin görüşlerini bildirmelerini talep ettik" sözlerine yer verdi.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) açıklamalarına şu şekilde devam etti:
“Mevcut durumda; doçentlik sınavı, eser incelemesi ve sözlü sınav olmak üzere iki aşamalı gerçekleştirilmekte; başvurunun eksiksiz olduğu ve gerekli şekil şartlarını taşıdığı tespit edilen adayların her biri için, Üniversitelerarası Kurulca belirlenen jüri tarafından önce eser incelemesi yapılmakta, ardından da sözlü sınavda başarılı olan adaylara doçent unvanı verilmektedir. Doçentlik kadro atama süreci ise yükseköğretim kurumlarımızın Senatolarınca belirlenen ve Yükseköğretim Kurulumuzca onaylanan kriterlere göre gerçekleştirilmektedir.
Doçentlik sistemiyle ilgili unvan ve kadro atama süreçlerine ilişkin olarak aşağıdaki hususlar kapsamında değerlendirmelerin yapılması ve bu kapsamda aşağıda yer alan konulara ilişkin üniversitelerin görüşünün 6 Kasım 2017 tarihine kadar yazılı ve [email protected] adresine e-posta olarak bildirilmesi istenmiştir.”
Değerlendirilmesi İstenilen Konular
Üniversiteler tarafından değerlendirilmesi ve görüş oluşturulması istenen konular ise şu şekilde sıralandı:
- Mevcut sistemde ilk aşamada uygulanan doçentlik başvuru şartlarının aranmasına devam edilmesi, bununla birlikte merkezi yapılan sözlü sınav şartının kaldırılması,
- Mevcut sistemin ilk aşamasında uygulanan doçentlik başvuru şartlarını sağlayan ve buna ilişkin ÜAK tarafından verilecek belge sahibi adayların doçentliğe yükseltilerek atanması aşamasının Üniversitelerimizce yürütülmesi,
- Üniversitelerimizin ÜAK tarafından belirlenen asgari kriterleri üzerine ilave kriterler koyabilmesi veya bu kriterler ile yetinebilmesi,
- Doçentliğin akademik bir unvan mı yoksa profesörlük gibi bir kadro unvanı mı olması gerektiği konusunun değerlendirilmesi,
- Doçentliğin akademik bir unvan olarak değerlendirilmesi durumunda; unvanın alınması ve korunmasında ne tür kriterlerin aranmasının gerektiği,
- Mevcut sistemde olduğu gibi akademi dışından da doçentlik unvanının kazanılmasına devam edilmesi hususunun değerlendirilmesi, devam edilmesi durumunda bu unvanın hangi kriterlerle ve hangi kurum tarafından (ÜAK/Üniversiteler) verilmesinin uygun olacağı,
- Bunların dışında doçentlik süreçlerine ilişkin değerlendirmeye alınmasını istediğiniz varsa başka konu veya öneri.
Kamupersoneli.net - ANKARA
Bakmadan Geçme





