2019 Af Yasası ve Ceza İndirimi Son Dakika! Adalet Bakanı Gül açıkladı!
TBMM'nin 2019 tatil sonrası ilk mesaisi yargı paketi altında af yasası, ceza indirimi maddesi olacak.İddiaya göre çıkarılacak yargı paketi sonrasında terör ve toplu suçlarda 2 seneden fazla tutukluluk olmayacak.
TBMM'nin 2019 tatil sonrası ilk mesaisi yargı paketi altında af yasası, ceza indirimi maddesi olacak. İddiaya göre çıkarılacak yargı paketi sonrasında terör ve toplu suçlarda 2 seneden fazla tutukluluk olmayacak. Ağır cezalık suçlar da bir sene Asliye Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı geçemeyecek. Bu süreleri dolduranlar, şartlı tahliye edilecek. İşte son dakika gelen af yasası ve ceza indirimi ile ilgili son dakika haberleri!
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, herkesin merakla beklediği yargı paketi hakkında bugün açıklamalarda bulundu. Bakan Gül, meclisin ilk gündemi yargı paketi olduğunu söyledi... Peki yargı paketinin içinde neler var. Af yasası veya kısmı af veyahut ceza indirimi varmı? Yargı paketi içinde olan infaz yasası değişikliği ile getirilen son değişiklikler nelerdir? İşte detaylar...
Hükümetin hukukçu Milletvekilleri ile Adalet Bakanlığının ortak şekilde hazırladığı kapsamında Ceza İnfaz sisteminde öngörülen değişiklik hükümlerinin de yer aldığı yargı paketi ile gelecek af yasası ve ceza indirimi için geri sayım devam ediyor.
Meclis önümüzde ki günlerde açılması ile birlikte, yürürlüğe girmesi planlanan yargı paketi sonrası 80 binin üzerinde Tutuklu ve hükümlünün serbest kalacağı belirtildi. Daha önce 5 yıldan az cezalara istinafta sonuçlanıyordu. Yargı paketi ile artık 5 yıldan az cezalarda Yargıtay'a taşınabilecek. Bu şekilde istinafın FETÖ davalarında verdiği çelişkili kararlar ve ele alınacak ve daha doğru kararlar verilecek. AK Parti kaynakları, İstinaf mahkemeleri tarafından FETÖ davaları ile ilgili verilen kararlara dikkat çekiyor ve bu kararlara Yargıtay yolunun açılması ile ortaya bir içtihatta çıkacağı ve bu konudaki kafa karışıklığı giderileceği belirtiliyor. ''Çünkü yaptığımız değerlendirmelerde Örneğin Bank Asya’ya para yatıranlar ile ilgili aynı suça istinaftan farklı cezalar çıkmış. Bunlar Yargıtay’a götüremediği içinde bir İçtihat oluşmamış ve farklı kararlar alınmış'' denildi.
TUTUKLULUK 6 AYI GEÇMEYECEK
TBMM'ye gelecek af yasası ve ceza indirimi içeren paket ile birlikte Terör ve toplu suçlarda 2 seneden fazla tutukluluk olmayacak. Ağır cezalık suçlar da bir sene, Asliye Ceza Mahkemesi'nin görev alanına giren suçlarda tutukluluk süresi 6 ayı geçemeyecek. Bu süreleri dolduranlar şartlı tahliye edilecek.
SELAHATTİN DEMİRTAŞ TAHLİYE EDİLEBİLİR!
Hazırlanan örtülü af ve örtülü ceza indirimi içeren bu düzenleme sonrası 4 yıl 8 ay hapis cezası alan Selahattin Demirtaş'ın bunu Yargıtay’a temyiz için taşıma imkânı olacak. Kasım 2016'da düzenlenen operasyonda gözaltına alınan ve hakkında tutuklama kararı verilen Selahattin Demirtaş'ın hapiste geçirdiği süre dikkate alınarak ve hakkındaki diğer davalarla ilgili tutukluluk sürelerini de tamamlamış sayılacağından yeni yargı paketinin yürürlüğe girmesi sonrası tahliye olacağı ifade ediliyor.
80 BİN’İN ÜZERİNDE KİŞİ TAHLİYE EDİLECEK
Cezaevlerinde halen kapasitenin çok üzerinde mahkûm bulunuyor. AK Parti kaynakları yaptıkları açıklamada kapasitenin yüzde 60 fazlası tutuklu ve hükümlü olduğunu, teklifin yasalaşması durumunda 80 binin üzerinde kişinin tahliye edileceği belirtildi.
AF KONUSUNDA KİM NE DEMİŞ Tİ?
Binlerce tutuklu ve hükümlü ceza evlerinde meclisten gelecek af yasası, ceza indirimi söylemlerine odaklanmışken, dışarıda aileleri tarafından 2019 af yazası, ceza indirimi, infaz yasası değişikliği ve bu konuları içinde barındıran 2019 yargı paketi konusunda araştırmalar yapılıyor. Hükümet yetkililerince yapılan açıklamalarda yargı paketi hakkında verilen detaylarda af yasası veya ceza indirimi gibi ibareler yer almamasına rağmen vatandaş, infaz yasasında yapılacak bazı değişikliklerle kısmi bir affın çıkacağı yönünde düşünüyor. Konu hakkında açıklama yapan TBMM Başkanı Mustafa Şentop, çıkarılacak yargı paketinin af, kısmı af ya da ceza indirimi şeklinde yorumlanmamasını, çıkarılacak yargı paketinin ceza infaz yasasında yapılacak birtakım değişiklikleri barındırdığını söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanı Mustafa Şentop, Habertürk TV'de af, ceza indirimi ve kısmi af gündemine dair yaptığı değerlendirmelerde "Af değil ama infazla ilgili düzenlemeler var. Partiler arasında bununla ilgili görüş birliği sağlanması lazım. Bunun için de zamana ihtiyaç vardı. Bir iki gün içinde halledilecek mesele değil. Eylül ayından itibaren görüşülüp, değerlendirilecek’’ demişti.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül, milyonları ilgilendiren yargı reformu hakkında bazı son dakika açıklamalarda bulundu. 11. Büyükelçiler Konferansı kapsamında düzenlenen oturumda konuşan Bakan Gül, herkesin merak ettiği yargı paketinin ne zaman meclise geleceği konusu hakkında tarih verdi. Meclis’e gelmesi beklenen Yargı Reformu Strateji Belgesi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Gül “Ekim ayında Meclis açıldığında ilk gündem maddesi, Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin hayata geçmesi olacaktır.” dedi.
Peki 2019 yeni yargı paketi neleri içeriyor. Ufukta af yazası, ceza indirimi var mı? Tutukluk süresi ile ilgili yapılması planlanan değişiklikler nelerdir? Yargı paketinin yürürlüğe girmesi ile kaç kişi tahliye edilecek?
Tüm soruları sizin için araştırdık. İşte son dakika af, af yasası, ceza indirimi, infaz yasasında yapılan tutukluk süresi ve yargı paketi hakkında yapılan açıklamalar ve son dakika haberleri…
YARGIYA GÜVENİN ARTTIRILMASI HEDEFLENİYOR
MHP’nin de büyük çaba harcadığı Yargı Reformu Strateji Belgesi, düşünce ve ifade özgürlüğünün sınırlarının genişletilmesi, yargıya güvenin arttırılması gibi hedefler içeriyor. Gazeteciler başta olmak üzere cezaevindeki birçok ‘düşünce suçlusu’ da özgürlüklerine kavuşmak için paketin bir an önce yasalaşmasını bekliyor.
9 AMAÇ 63 HEDEF 256 FAALİYET
Yargı Reformu Strateji Belgesi’nde 9 amaç, 63 hedef ve 256 faaliyet yer alıyor. Yargı Reformu Stratejisi’ndeki 9 amaç şu başlıklar altında sıralanıyor: “Hak ve özgürlüklerin korunması ve geliştirilmesi”, “Yargı bağımsızlığı, tarafsızlığı ve şeffaflığının geliştirilmesi”, “İnsan kaynaklarının nitelik ve niceliğinin artırılması”, “Performans ve verimliliğin artırılması”, “Savunma hakkının etkin kullanımının sağlanması”, “Adalete erişimin kolaylaştırılması ve hizmetlerden memnuniyetin artırılması”, “Ceza adaleti sisteminin etkinliğinin artırılması”, “Hukuk yargılaması ile idari yargılamanın sadeleştirilmesi ve etkinliğinin artırılması”, “Alternatif uyuşmazlık çözüm yöntemlerinin yaygınlaştırılması”.
Bakmadan Geçme





