• Haberler
  • Gündem
  • 2019 LGS Tercih Robotu Yayımlandı! MEB Liselere Geçiş sınavı (LGS) Tercihleri Nasıl Yapılacak?

2019 LGS Tercih Robotu Yayımlandı! MEB Liselere Geçiş sınavı (LGS) Tercihleri Nasıl Yapılacak?

Liselere Geçiş sınavı (LGS) tercihlerinin nasıl yapılacağı öğrenciler ve veliler tarafından sorulmaya devam ediyor..

Liselere Geçiş sınavı (LGS) tercihlerinin nasıl yapılacağı öğrenciler ve veliler tarafından sorulmaya devam ediyor... 2019 yılı LGS sınavına giren öğrenciler hayalini kurdukları lisede eğitim görmek için tercih yapmak zorundadır.

Liselere Geçiş sınavı (LGS) tercihleri için öğrencilere yardımcı olmak isteyen Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) ilk defa LGS tercih robotu yayımladı. Ayrıca Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından yayınlanan 2 farklı robot yayınlandı... Yerel yerleştirme ve merkezi sınav puanlarına göre tercihlerin yapılacağı robotlar e- okul üzerinden erişime açılmıştır.

LİSELERE GEÇİŞ SINAVI (LGS) TERCİH ROBOTU

Liselere Geçiş sınavı (LGS) tercih robotunda 2019 yılı lise kontenjanları ve yüzdelik dilimlerdeki öğrenci sayıları yer almaktadır. Öğrenciler kendi yüzdelik dilimlerini okullarına ait geçen yılın oluşan taban ve tavan yüzdelik dilimleri ile karşılaştırma yapabilecekler.

PEKİ 2019 LGS TERCİHLERİ NASIL YAPILIR?

MEB tarafından açıklanan LGS tercihleri hakkında tüm detaylar şu şekildedir;

1- Öğrenci ve veli "ttps://e­okul.meb.gov.tr"  web adresi üzerinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüklerinden tercih yapabilecektir. Tercihini tamamlayanlar mutlaka ortaokul müdürlüklerine onaylatılmalıdır.

2- Merkezi sınav puanına sahip olan öğrenciler yerel yerleştirme kapsamında öğrenci alımı yapan okul tercihinde bulunmak zorundadır.

3- Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapılmaması durumunda, öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.

4- Özel ortaöğretim kurumlarına ve yetenek sınavı ile öğrenci alan okullara kesin kayıt işlemini tamamlamış öğrenciler, tercihte bulunamayacaktır.

5- Öğrenciler; Merkezî Sınav Puanı İle Öğrenci Alan Okullar, Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 3 (üç) grupta tercih yapabileceklerdir. Merkezî Sınava girmeyen öğrenciler ise Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ve Pansiyonlu Okullar olmak üzere 2 (iki) grupta tercih yapabileceklerdir.

6- Öğrenciler, ilk olarak Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar ekranından tercih yapacaklardır. Yerel Yerleştirmede tercihlerinden ilk 3 (üç) okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla öğrenciler en fazla 5 (beş) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde; aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 3 (üç) okul seçilebilecektir. Yerel Yerleştirme ile öğrenci alan okullar için tercihlerini yaparak kayıt işlemini tamamlayan öğrenciler, istemeleri hâlinde merkezî sınavla öğrenci alan okullar için açılacak Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ekranından en fazla 5 (beş) okul; Pansiyonlu Okullar tercih ekranından da en fazla 5 (beş) okul olmak üzere toplamda 15 okul tercihinde bulunabilecektir. Öğrencilerin, Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar ile Pansiyonlu Okullar grubundan tercihte bulunabilmesi için yerel yerleştirme tercihi yapması zorunludur.

7- Sınava katılmayan öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacaktır.

8- Yerel yerleştirme tercih ekranında okullar; Yeşil renk, “Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir. Mavi renk, “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre Komşu Kayıt Alanında yer alan okulları belirtir. Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için ikamet adresine göre bulunduğu Kayıt Alanında ve Komşu Kayıt Alanında olmayan il içindeki diğer kayıt alanları ile il dışındaki kayıt alanlarında bulunan okulları belirtir.

9- Yerleştirmeye esas nakiller, “Tercih ve Yerleştirme Takviminde” belirtilen tarih ve sürelerde 2 (iki) dönemde yapılacaktır. Her dönemde; Merkezî Sınav Puanı ile öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç),yerel yerleştirmeyle öğrenci alan okullar için en fazla 3 (üç),pansiyonlu okullar için de en fazla 3 (üç) okul tercihi yapılabilecektir.

10- Yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullara tercihte bulunan ve ilk yerleştirmede tercihine yerleşen öğrencilerin, yerleştirmeye esas nakil tercih dönemlerinde Kayıt Alanından okul ve farklı tür tercih etme zorunluluğu bulunmayacaktır. Ancak, tercihlerine yerleşemeyen öğrenciler, yerleştirmeye esas nakil tercihlerinde ilk 2 (iki) okulu Kayıt Alanından seçmek kaydıyla en fazla 3 (üç) okul tercihinde bulunabileceklerdir. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 2 (iki) okul seçilebilecektir.

11- Öğrenciler, ayrıca istemeleri hâlinde yerleştirmeye esas 2’nci nakil başvuru döneminde “Meslekî Eğitim Merkezleri”ni de tercih edebileceklerdir.

12- Tercih işlemleri, Bakanlığımız http://www.meb.gov.tr veya https://e-okul.meb.gov.tr internet adreslerinde yayımlanan tercih listesinde yer alan okullara göre öğrenci ve velisi tarafından 01-12 Temmuz 2019 (17.00’ye kadar) tarihleri arasında yapılacaktır.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme