• Haberler
  • Ekonomi
  • 2022 Asgari Ücretten Emekli Olan Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?

2022 Asgari Ücretten Emekli Olan Ne Kadar Emekli Maaşı Alır?

Asgari emekli maaşı çalışma sürecinde asgari ücretle çalışma durumu olanlar için geçerli bir süreç olmaktadır.Asgari ücret bilindiği üzere o yıl için açıklanan enflasyon oranlarına göre zamlanır ve bu durum en düşük emekli maaşlarının da artmasını sağlar.

Asgari emekli maaşı

çalışma sürecinde asgari ücretle çalışma durumu olanlar için geçerli bir süreç olmaktadır. Asgari ücret bilindiği üzere o yıl için açıklanan enflasyon oranlarına göre zamlanır ve bu durum en düşük emekli maaşlarının da artmasını sağlar.

Eğer çalışma hayatınız boyunca her daim asgari ücret üzerinden sigorta priminiz yattıysa alacağınız tutar belirlenen asgari ücret süreçlerine göre her yıl değişecektir. 2021 sürecinde asgari ücrette yapılan %8,36’lık zam oranı ile belirlenen net ücret 2.825,9 TL olmuştur. Aynı şekilde

emekli maaşı

için yansıyan bu oran sayesinde 2020 yılında açıklanan 1.500 TL en düşük emekli maaş ücreti 2021 yılında gelen artışla  beraber 1.625 TL olmuştur.

2022 sürecinde bu zamana kadar hiç yapılmamış bir oranda asgari ücrete %50,54 oranında zam yapılarak en düşük emekli maaşının 2.500 TL olmasını sağlamıştır. Yani eğer asgari ücret emeklisi olarak maaşınızın her sene ne olacağı asgari ücret üzerinden yapılan zam oranına bağlıdır.

Emeklilik Şartları Nelerdir?

Emeklilik şartları

için önemli olan 3 kriter vardır. Bunlar;

Sigortalılık gününün doldurulması

İşe giriş tarihinize göre ödenmesi gereken prim gün sayısı

Yaş kriteri

Emeklilik sürecinizde aranan bu 3 kriteri sağladığınız takdirde emeklilik haliniz oluşur ve her emeklinin yararlandığı haklardan faydalanırsınız.

Eğer prim gün sayınız ve sigortalılık gününüz dolmuşsa ancak yaşınız belirlenen kriterlerde değilse maalesef yaşınızın da belirlenen şartlara uygun olarak dolmasını beklemek zorundasınız. Yaş kriteri de sağlandıktan sonra ancak emeklilik için gerekli başvuruları yapabilirsiniz.

Emeklilikte Yaş Haddi Nedir?

Haber

Emeklilikte yaş haddi

prim gün sayınız, sigortalılık süresi ve yaş kriterlerin sağlanması ile oluşan emeklilik haline verilen addır.

Sigorta başlangıcınıza göre belirlenen kriterler şu şekildedir:

8 Eylül 1999’dan önce sigortalı olanlar için; 15 yıl sigortalılık hali, 3600 gün prim gün sayısı ve 50-60 yaş aralığından emeklilik şartı vardır.

8 Eylül 1999-1 Mayıs 2008 arası sigortalı olanlar için; 25 yıl sigortalılık hali, 4500 gün prim gün sayısı ile kadın ise 58 yaş, erkek ise 60 yaş emeklilik şartı vardır.

1 Mayıs 2008’ den sonra sigortalı olanlar için; 2036’ya kadar 5400 gün prim günü ve 63 yaş emeklilik şartı vardır.

Eğer şuan emeklilik sürecinizin ne zaman başlayacağı konusunda araştırma içerisinde yukarıda belirtilen yıllar üzerinden gerekli şartları sağlayacak süreçte emeklilik haliniz oluşacaktır. Bu süreçte almış olduğunuz maaş ve yatırılan sigorta tutarınız

emekli maaşı

açısından da belirleyici olacaktır.

Emeklilikte Yaşa Takılanlar Kimleri Kapsıyor?

Emeklilikte yaşa takılanlar

8 Eylül 1999 öncesinde sigortalılık hali başlayanlar için geçerli olan bir süreç olmaktadır. Yukarıda belirttiğimiz üzere sigorta yılınızın başladığı tarih emeklilik şartlarında çok önemli etkendir. Yaş, sigortalılık hali ve prim gün sayısının aynı anda yerine getirilmesi emekli olmanın ilk şartıdır.

EYT sürecindeyseniz ve emekli olamıyorsanız bunun sebebi prim gün sayısı ve sigortalılık halinizi doldurmuş ancak yıla göre belirlenen yaş kriterini doldurmamanızdan kaynaklanmaktadır. Bu durumda yaşınızı beklemek zorundasınız.

Emeklilikte yaşa takılanlar için 2022 sürecinden güzel bir haber paylaşılacağı diler getirilmiş ancak süreçle ilgili kesin yasa tasarısı henüz çıkarılmadı. Yapılacak açıklama doğrultusunda birçok EYT’li emekli olma şansı elde edebilir. Bu nedenle çıkacak haberin mutlaka takibini yapmalısınız.

Erken Emeklilik Mümkün Mü?

Erken emeklilik

sürecinde kadınlar için doğum borçlanması erkekler için de askerlik borçlanması gelmektedir.

Kadınlar doğum yaptıktan sonra sigortaları sonlanır. Eğer doğumdan sonra sigorta primi yatmıyorsa doğum borçlanması ile erken emeklilik mümkün hale geliyor.

Erkeklerin de askerlik sürecinde sigortaları kesilmektedir. Bu kesilme sürecinde askerlik borçlanması adı altında kendi sigortalarını ödeyerek prim günleri arttırıp erken emeklilik hali elde edebilir.

Çalışma süreçlerinde iş kazası ve belirli hastalık süreçleri yaşayanlar yine erken emeklilik avantajlarından faydalanıp daha erken

emekli maaşı

almaya başlayabilirler.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme