2022 Doğum İzni Ne Kadar? Başvurusu, Şartları, Evrakları
Doğum izni süreci doğum yapan annelere verilen bir durumdur.Doğumdan sonra anne adayı geri iş hayatına döndüğünde çocuk 1 yaşına gelene kadar emzirme ödeneği, gece çalışmama, yarım gün çalışma gibi haklar verilir.
Doğum izni süreci
doğum yapan annelere verilen bir durumdur. Doğumdan sonra anne adayı geri iş hayatına döndüğünde çocuk 1 yaşına gelene kadar emzirme ödeneği, gece çalışmama, yarım gün çalışma gibi haklar verilir.
Hamile olan biri çalışmaya devam ediyorsa alacağı izinler doğrultusunda aldığı maaş da azalma yaşamasan izinlerini kullanır. Verilen bu ücretli izin ise yıllık izinden düşünülmeden verilir.
Doğum izni
yani sıra doğumdan önce doktor raporu getirirse 3 hafta doğum öncesi izin hakkı tanınır.
Hamile olarak çalışan biri 8 haftalık doğum öncesi izne de ayrılabilir. Hamilelik birden fazla bebeğe ise 8 haftalık izin 10 haftalığa çıkmaktadır.
Doğum İzni Çeşitleri Nelerdir?
Doğum izninin çeşitleri
de bulunmaktadır. Hamilelik evresi ve hamilelikten sonra anne olan kişiye oldukça ayrıcalık tanınır. Doğum izin çeşitleri ise şunlardır:
Ücretsiz izin
Süt izni
Yarım çalışma hakkı
Kısmi çalışma hakkı
Ücretli izne ayrılan anne adayı dilerse bu izin bittikten sonra 6 ay kadar da ücretsiz izne ayrılabilir. Ücretli ve ücretsiz izne ayrılacak olan anne adaylarının iş vereninden izin almak için çaba gerekmez. İşçi kanuna göre bu izinler anne olan kişiye verilmesi zorunludur.
Doğumdan Sonra Süt İzni Nedir?
Doğumdan sonra süt izni
anne adayının iş esnasında herhangi bir saat diliminde 1.5 saat bebeğini emzirmesi için verilen izindir. Verilen bu izinlerde saat dilimini ayarlayan kişi annenin kendisidir. Bu izin çocuk 1 yaşını doldurduğu andan itibaren verilmemeye başlanır. Süt izni sadece aktif şekilde çalışan anne adaylarına verilir.
Doğum İzin Parası Ne Kadardır?
Doğum izin parası
çalışan hamile anne adayının izin almasıyla maaşının aynı şekilde kesilmeden devam etme durumudur. Hamile anne adayları doğumdan önce 8 hafta ya da 3 haftalık izne çıkması ile maaşı kesilmeden para almaya devam eder.
Doğum izni
için bu sistemin devam etmesi için ise 1 yıl kadar çalışmış ve primini yatırmış olması gerekir. En az 90 günlük primleriniz ödenmesi gerekir. Ücretli izniniz bitince ücretsiz izne çıkacağınız zaman maaşınız kesilir.
Erken Doğum Durumunda Doğum İzni Nasıl Olur?
Erken doğumda doğum izni
ise doğum yapan anneye 2 hafta daha eklenecek şekilde devam eder. 8 haftalık izne ayrılacak olan anne adayı erken doğum yaparsa izinlerine doğum sonrası ek ilave şeklinde devam etmektedir. Erken doğum söz konusunda herhangi bir problem gözetilmeden anne adayı iznini kullanır.
Doğum İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?
Doğum izin başvurusu
anne adayının hamileliğinde 32. haftaya gelmesi ile birlikte doktor raporu ile izne ayrılmaya hak kazanır. İş yerine bu belgeyi teslim ettikten sonra izne çıkmak için hak kazanmış olur.
Hamile çalışan, eğer doğumdan 3 hafta önce izne ayrılmak istiyorsa da doktorundan doğum öncesi çalışabilir raporu alması gerekir. Anne adayı 37. haftayı doldurduğu andan itibaren ise iş göremezlik raporu alarak izne ayrılabilir. Başvuru için raporunu iş verene vermesi yeterli olur.
Doğum İzni Alabilmek İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?
Doğum izni alabilmek için gerekli şartlar
ise şunlardır:
Anne adayının sigortasının en az 90 gününü ödemesi gerekir.
8 haftalık izin için anne adayının 32.haftasını tamamlaması gerekir
3 hafta önceden izne ayrılacak anne adaylarının doğum öncesi çalışabilir raporu alması gerekir.
Doğum İzni Alabilmek İçin Gerekli Evraklar Nelerdir ?
Doğum izni alabilmek için gerekli evraklar
doktordan alınan doğum izin raporudur. Bu evrakı iş yerine vermesi ve en az sigortasının 90 günlük primini ödemiş olması gerekir.
Doğum izni
için sadece doktor raporu gereklidir.
Bakmadan Geçme





