2022 Emlak Vergisi Ne Kadar? Güncel Miktarı

Emlak vergisi miktarı 2021 yılında 3 bin 200 lira iken daha sonra bu oran 2022 yılında yüzde 18 değerinde arttı.Emlak vergisi bina, özel konut, arsa üzerinden alınan vergi payıdır.

Emlak vergisi miktarı

2021 yılında 3 bin 200 lira iken daha sonra bu oran 2022 yılında yüzde 18 değerinde arttı. Emlak vergisi bina, özel konut, arsa üzerinden alınan vergi payıdır. Bu vergi ile binalarda ve özel konutların arsası üzerinden vergilendirme yapılır.

Emlak vergisi 2022 yılında yüzde 18 oranında artış yaşadı. Yeniden düzenlemeye alınan emlak vergisinin güncel miktarı ise 6 bin 173 lira olarak belirlendi. 2021 yılında

emlak vergisi

miktarı 2022 yılının yarısı kadardır.

Emlak Vergisi Ne Zaman Ödenir ?

Emlak vergisini ödeme zamanı

her yıl belediyeler tarafından tahsis ediliyor. 1 yıl içerisinde hepsini biranda ödeyebileceğiniz gibi iki taksitle de ödeme imkanınız vardır. Bu sayede konutunuza gelen vergi miktarını iki takside bölünebilir.

Emlak vergisini ödeme zamanınızı iki takside bölmüş iseniz ilk taksitinizi mart, nisan ve mayıs aylarında ödenebilme imkanı sunar. İkinci taksitinizi ise kasım ayında ödeme fırsatı verir. İki taksit yapmadan da her yıl tek seferde de ödeyebilirsiniz.

Emlak Vergisi Nereden Sorgulanır?

Emlak vergisinin sorgulamasını

yaparken E-devlet uygulamasından oneline olarak sorgulama yapılır. TC kimlik numaranızı girerek E-devlete giriş yapılır. Arama yerine ise vergi işlemleri yazılır ve verginizi buradan sorgulama imkanı sunar.

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hizmet verdiği İnternet Vergi Dairesi’nden de emlak vergisini sorgulama imkanına sahip olunur.

https://www.turkiye.gov.tr/gib-vergi-borcu-sorgu

adresinden de vergi borcunuzu sorgulayabilirsiniz. Bu adresten emlak vergi borcunuzun ödemesi yapılır.

Emlak Vergisini Kimler Öder?

Emlak vergisini ödeyenler

ise şunlardır:

Taşınmaz mala ait tapuda belirtilen kişiler.

Miras yolu ile taşınmaz mala sahip olan kişiler

Gayrimenkul dışı mala sahip olup daha sonra noterde işlem yaptıran kişiler.

Emlak vergisini taşınmaz mala sahip olan ve noterde üzerine mal geçirilen kimseler her yıl belirtilen miktarı öder.

Emlak vergisi

ödenmediği takdirde yasal olmayan arazi kullanımından ödenilen miktarın iki katını ödemek durumunda kalır.

Önemli durumlardan biri ise 2021 de ev alan kişiler vergi ödemeye 2021 de başlamaz. Ev satımı gerçekleştikten sonra emlak vergisi 2022 yılında ödenmeye başlar. Satım alım işlemlerinden 1 yıl sonra ödeme işlemlerine başlanılır.

Emlak Vergisi Beyanında Bulunmak İçin Gerekli Belgeler Nelerdir?

Haber

Emlak vergisi beyanında gerekli evraklar

yeni bir ev alım satım işlemlerinde oldukça gereklidir. Bu evraklar hazırlandıktan sonra noter işlemleri tamamlanır ve kişi evi ya da arsayı kendi üzerine geçirir. Emlak vergisi beyanında gerekli evraklar şunlardır:

Mülk sahibinin kimlik kartı fotokopisi

Bina ruhsatı

Yapı kullanma izin belgesi

Emlak bildirim formu

Emlak Vergisinden Kimler Muaftır?

Emlak vergisinden muaf olanlar

hiç bir şekilde geliri olmayan kimselerdir. Geliri olmayan kimseler ise; dul, emekli, yetim, engelli, şehit ve gazi yakını olanlar emlak vergisi ödememek için başvuru yapmaları gerekir.

Emlak vergisinden muaf olmak için herhangi bir başka evi olmamalı ve aynı ev üzerinde yaşamaya devam etmelidir. Ayrıca evin çevresi 200 metre kareden küçük olması gerekir. Yabancı devletlerin konsol binaları, dini yapılar, barajlar ve askeri yapılarda emlak vergisinden muaftır.

Emlak Vergisi Yapılandırması Nasıl Yapılır?

Emlak vergisi yapılandırması

verginizi ödeyemediğiniz ya da ödemeyi unuttuğunuz zamanlarda verginizi yapılandırarak daha kolay ödeme imkanına sahip olunur. Vergi yapılandırma işlemi ise 18 aya taksit ile ödeme şartına sahipsiniz.

Emlak vergisi

yapılandırma işlemini ise gayrimenkulün bağlı olduğu belediye ile ya da e-devlet üzerinden yapılandırma bölümünden başvuru yapılabilir. Yapılandırma süreçleri ise belli tarih aralıklarında gerçekleşir. Bu aralıklar değişkenlik gösterir sürekli takip etmelisiniz.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme