30 Yıl Üstü Emeklilikte SGK'nın 7 Bin 500 TL Ödeyeceği Doğru mu ?
Değerli okuyucular, Bilindiği üzere 'Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edilerek TBMM Başkanlığı'na sunuldu.Anayasa Mahkem
Değerli okuyucular,
Bilindiği üzere “Türkiye Cumhuriyeti Emekli Sandığı Kanunu İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı” Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilerek TBMM Başkanlığı’na sunuldu.
Anayasa Mahkemesi’nin iptal kararından sonra 30 yıl üstü hizmeti bulunan emekliler, ödenmeyen ikramiye farklarının ödenmesi için dava açıyor ve yerleşik içtihatlar doğrultusunda bu davalar SGK aleyhine sonuçlanıyordu. Hükümet, bu çerçevede ortaya çıkan hukuksal ihtilafların önüne geçmek için tasarıyı hazırladı.
Basında dünden itibaren sıkça yer alan bu haber ile ne yazık ki bazı yanlış bilgiler de verildi ve verilmeye devam ediyor. Bu yazımızla, kısa başlıklar halinde “
yazılmayanları
” yazacağız..
• Öncelikle belirtmek gerekir ki bu yasa ile SGK’nın “her emekliye 7.500 TL ödeyeceği” ya da “30 yıl üstü kıdemi olan her emekliye her bir yıl için 7.500 TL ödeneceği” haberleri doğruyu yansıtmamaktadır.
07/01/2015 tarihinden önce Emekli Sandığı Kanunu kapsamında emekli olanların emekliliğe esas hizmet süresi 31 yıl (dahil) veya bundan fazlaysa, SGK tarafından eksik ödenen emeklilik ikramiyesi hesaplanacak ve buna göre ödeme yapılacaktır. Hesaplanacak tutar, hizmet yılının ve ilgili emeklinin aylığının belirlendiği katsayı ile ortaya çıkacaktır.
Yapılacak bu hesaplama sonucunda emeklinin alması gereken ikramiye 7.500 TL veya daha az bir tutar ise bu ödeme başvurudan itibaren 3 ay içinde; 7.500 TL’den fazla ise kalan bakiye de takip eden yılın aynı ayı içerisinde ödenecektir.
Örnek -1:
Milli Eğitim Bakanlığına bağlı bir okulda öğretmen olarak görev yapan A, 33 yıl çalışmış ve 01/01/2014 tarihinde emekliye ayrılmıştır. A, 3 yıllık emeklilik ikramiyesinin ödenmesi için SGK’ya başvurmuş; SGK, ödenmeyen ikramiye farkını 6.000 TL olarak hesaplamıştır.
Bu tutarın tamamı A’ya üç ay içerisinde ödenecektir.
Örnek -2:
T.C. Başbakanlık nezdinde 44 yıl görev yapan B, 01/01/2014 tarihinde emekliye ayrılmıştır. B, 14 yıllık emeklilik ikramiyesi farkının ödenmesi için SGK’ya başvurmuş; SGK, ödenmeyen ikramiye farkını 13.500 TL olarak hesaplamıştır.
Bu tutarın 7.500 TL’lik kısmı, üç ay içinde B’ye ödenecek; kalan 6.000 TL’lik kısım ise (faiz işletilmek şartıyla) takip eden yılda ödenecektir.
Örnek -3:
Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu’ndan emekli olan C’nin emekliliğe esas hizmet süresi 30 yıl 4 ay 13 gündür. C, ikramiye farkı ödenmesi için SGK’ya başvurmuştur.
SGK bu başvuruyu reddedecektir.
Nitekim C’nin emekliliğe esas hizmet süresi 30 yıldan fazla olmakla birlikte, 30 yılın üstünde tamamlanmış bir hizmet yılı bulunmamaktadır. Emeklilik ikramiye farkı hesabında sadece yıl hesabı söz konusudur. Ay ve gün olarak işlemiş süreler hesaba katılmaz.
• Dava açmış olup da davası sonuçlanmayanların yeniden başvuru yapmalarına gerek yok
Yasa tasarısına göre davası devam edenlerin davaları düşecek ve bu emeklilere yeni bir başvuru şartı aranmaksızın 3 ay içinde ödeme yapılacaktır.
• Dava açma süresini kaçıranlar da yasadan yararlanabiliyor
Yasa tasarısı ile bir mağduriyetin de önüne geçiliyor. Daha önce SGK’ya başvuru yapmış ancak sonrasında idare mahkemesinde dava açmamış olan emeklilerimiz de ikramiye farklarını alabilecektir. Bu kimseler, yasanın yürürlüğe girdiği tarihte başvuru yapmış kabul edilecek ve yukarıda örnekle açıklamaya çalıştığımız şekilde ikramiye farklarını alabilecektir.
• 1 yıllık süreye dikkat !
İkramiye farkının ödenmesi için daha önce hiç başvuru yapmamış olan emeklilerimiz için tasarıyla 1 yıllık süre şartı getiriliyor. Tasarı eğer yasalaşırsa, yürürlük tarihinden itibaren 1 yıl içinde SGK’ya başvuruların yapılması gerekecek. Aksi takdirde emeklilerimiz ikramiye farkını talep edemeyecek.
• Mirasçılar da talep edebilir
30 yıl üstü hizmeti bulunup da emekli olan ve vefat eden kimselerin mirasçıları da başvuruda bulunabilir. Bu durumda mirasçının, veraset ilamını (mirasçılık belgesini) SGK’ya ibraz etmesi gerekiyor.
Plan ve Bütçe Komisyonu’nda kabul edilen Yasa Tasarısı diğer birçok kanunda da değişiklik getirmekle birlikte, 30 yıl üstü emeklilikle ilgili olarak özetle bu düzenlemeleri getirmektedir. Tabi ki şu hususa da dikkat edelim. Tasarı henüz sadece alt komisyonda kabul edilmiştir. TBMM Genel Kurulu’nda tasarının kabul edilmemesi veya maddelerde değişikliğe gidilmesi mümkündür. Şayet TBMM tarafından kabul edilirse, yasa Cumhurbaşkanına sunulacaktır.
Süreci hep beraber takip edeceğiz..
Saygı ve sevgiyle,
Av. Çağrı ÜNSAL – Ankara Barosu/ Kamupersoneli.net- Özel Haber
Bakmadan Geçme





