300 bin tonun üzerinde patates göz göre göre çürümeye terk edildi!
Tüm gelişmiş ülkelerde gıda üretimi her yıl planlı bir şekilde olur.Herkes kafasına göre değil, bir plana göre ekim yapar.
Tüm gelişmiş ülkelerde gıda üretimi her yıl planlı bir şekilde olur. Herkes kafasına göre değil, bir plana göre ekim yapar. Bu şekilde ülke, kendi ihtiyacını karşılayabilecek ölçüde üretmiş olur ve fazlasını ihraç eder... Bu şekli ile ne çiftçi ürettiği malı satmakta zorlanır ne vatandaş yüksek fiyatlara mahkum edilir nede israf edillir. Ama Türkiye'de maalesef 2001 yılından buyana Tarımda hiç bir planlama yapılmadığı için, plansız üretim yapmak zorunda bırakılan çiftçiler mağdur ediliyor. Son olarak buyıl patates üretimi yapan çiftçiler büyük bir mağdur yaşadı. Patets üreticilerin yaşadığı mağduriyeti meclis gündemine taşıyan Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 300 bin ton patatesin depolarda çürümeye terk edildiğini belirtti. İşte, o çok çarpıcı açıklamalar...
Bu yıl da patates ne yazık ki depoda kaldı, çürüme başladı; 300 bin tonun üzerinde patates göz göre göre çürümeye terk edildi. Bakanlık da iktidar da bu konuda bir çözüm üretmedi. Toprak Mahsulleri Ofisi patatesi alarak soruna çözüm getirebilirdi. Ne yazık ki bu yola gidilmedi. Hububattan sonra en çok tüketilen patatesin dahi çürütülmesi akıl alacak bir durum değil. 1 liraya mal olan patates 25 kuruşa dahi satılmadı. Şu anda patates artık son dönemini yaşıyor. Acil müdahale yapılarak bir kısmı yine kurtarılabilir. Onun dışında, turfanda patates on beş gün sonra çıkmış olacak. Çiftçilerin patatesten dolayı uğradıkları zarar mutlak surette karşılanmalıdır. İktidara bu konuda da çağrıda bulunuyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisi geçmişte patatesi alarak çiftçiye destek olmuştu. Bu dönem bu yapılmadı, en azından çiftçinin uğradığı zarar karşılanmalıdır.
Bakmadan Geçme





