500 TL'ye kışı çıkartabilirsiniz!

Son dönemlerde artan doğalgaz ve elektrik fiyatları sonrasında vatandaşlar uygun fiyatlarda kışı çıkarmanın yolunu armaya başladı.Enerji fiyatlarının yükseldiği bu dönemde çözüm Mersin'den geldi.

Son dönemlerde artan doğalgaz ve elektrik fiyatları sonrasında vatandaşlar uygun fiyatlarda kışı çıkarmanın yolunu armaya başladı. Enerji fiyatlarının yükseldiği bu dönemde çözüm Mersin’den geldi. Mersin’de ısıtma sektöründe çalışan Muhammet Çiçeklidağ, bir ailenin en fazla 500 TL ile ısınabileceği bir soba üretti. Fiyatların zirve yaptığı bu dönemde vatandaşlar kışı uyguna çıkarmanın yollarını araştırıyor. İşte detaylar..

Elektrik ile ısınan vatandaşlar, gelen faturaları görünce ısınmaktan neredeyse vazgeçmeye başladı. Elektrik sobası ya da elektrikli ısıtıcı ile ısınmaya çalışmanın maliyetinin en az bin tL olduğu bu günlerde Mersin’de bir girişimci hem evi hem de tasarruf açısından kolaylık sağlayacak bir çözüm üretti.

"275 KİLOGRAM YAKITLA KIŞI BİTİRDİK"

Muhammet Çiçeklidağ, ürettiği palet sobası ile kendi tasarımını birleştirerek, çevre dostu bir soba üretti. Maliyetinin daha az olduğu sobanın nasıl çalıştığı ve nasıl üretildiği merak konusu oldu.

Konuyla ilgili detayları aktaran 39 yaşındaki Çiçeklidağ, şunları söyledi:

“500 kilogram kömür, 300-400 kilogram da tahta yakıyorduk. Kömürlü sobalarda tütme vardı, perdeler karardı. Ayrıca yakıt maliyetleri, kovayı her gün değiştirme, yağmur altında çöpe gidip külünü dökme gibi zahmetleri vardı. Baktık internette yurt dışı uygulamalarda tasarruflu cihazlar var; pelet sobasını internette görünce ‘bundan yapalım’ dedik ve yaptık. Pelet sobasıyla 275 kilogram yakıtla kışı bitirdik”

"İKİ YIL BOYUNCA ÇALIŞTIK"

Sobaya kendi tasarımını eklediğini söyleyen Çiçeklidağ, “İlk denememizde tam sonuç alamadık, fakat geliştirdikçe fark ettik ki, iç mekanda duman yok, kül yok, yakıt tasarrufu da iyi, artı sürekli stabil bir yanmayla bu işin çözüldüğünü anladık. Daha sonra kendi tasarımımıza da eklemeler yaptık, ‘tütmeyi nasıl engelleriz, yakıtı daha tasarruflu nasıl kullanırız ve ısıtmayı sürekli hale nasıl getiririz’ diyerek çalışmalarımızı yaptık ve bu sonuca ulaştık.

İki yıl boyunca aralıklarla bunun üzerinde çalıştık, en son bu kış burada sadece alevi seyrettik. Artık sobayı tutturduk ama alevimizi tutturamadık, cam kirleniyordu, ‘bunun önüne geçelim’ dedik. Endüstriyelden aldığımız eğitimler ve tecrübeler neticesinde sobanın içinde optimum yanma ve lineer yanma dediğimiz olayı gerçekleştirmeyi başardık” diye konuştu.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme