657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu Ne Zaman Değişecek?

Geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamalar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişeceği ve ömür boyu memurluk sürecinin sona erdiği gündeme gelmişti.Peki 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ne zaman değişecek? Yeni Şafak'tan Ahmet Ünlü'nün haberine göre

Geçtiğimiz aylarda yapılan açıklamalar ile 657 sayılı Devlet Memurları Kanunun değişeceği ve ömür boyu memurluk sürecinin sona erdiği gündeme gelmişti. Peki 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ne zaman değişecek?

Yeni Şafak'tan Ahmet Ünlü'nün haberine göre; Devlet Memurları Kanununda yer alan ve yanlış olduğu düşünülen bazı maddeler hala kanunda yer alıyor. 657 sayılı DMK'nın neden değiştireleceği ve yapılan çalışmalarda hangi aşamaya gelindiğine dair henüz bir açıklama yapılmadı.

KAMUDA İSTİHDAM ŞEKLİ

1982 Anayasası'nın 128'inci maddesinde, Kamu kesiminde nasıl bir istihdam şekline yer verilmesi gerektiğine yer verilmişti. Bu maddede; devletin, KİT'lerin ve diğer kamu tüzel kişilerinin genel idare esaslarına göre yürütmekle yükümlü oldukları kamu hizmetlerinin gerektirdiği asli ve sürekli görevlerin, memurlar ve diğer kamu görevlileri eliyle gördürüleceği ile memurlar ve diğer kamu görevlilerinin nitelikleri, atanmaları, görev ve yetkileri, hakları ve yükümlülükleri, aylık ve ödenekleri ile diğer özlük işlerinin yasa ile düzenleneceği hüküm altına alındı.

Genel İdare Esaslarında; asıl ve sürekli kamu hizmetlerinin ve diğer kamu görevlilerinin ne olduğuna ilişkin bir açıklama yer almıyor. Uygulamanın meydana getirdiği sıkıntılar nedeniyle bu tanımlar anlamını yitirdi.

İSTİHDAM BİÇİMLERİ

1982 Anayasası'na göre, kamu kurum ve kuruluşlarındaki istihdam biçimlerine bakıldığında; 1- Memurlar, 2- Diğer kamu görevlileri; a) Askeri personel, b) Hakim ve savcı, c) Akademik personel, 3- Sözleşmeli personel; a) 657 Sayılı DMK 4/B, b) 4924 Sayılı Kanun'a göre istihdam edilen sözleşmeliler, c) KİT personeli (399 Sayılı KHK), d) Diğer sözleşmeli personel (Teşkilat Kanunlarında yer alan), 4- Geçici personel ve 5- İşçilerin istihdam edildiği görülüyor. Gündemde olan taşeron düzenlemesinin sisteme nasıl bir etki yapacağı ise şu anda tahmin edilemiyor.

PERSONEL REJİMİNİ DÜZENLEYEN KURALLAR

1-657 Sayılı Devlet Memurları Kanunu

2- 926 Sayılı Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu

3- 2802 Sayılı Hakimler ve Savcılar Kanunu

4- 2914 Sayılı Yükseköğretim Personel Kanunu

5- 2451 Sayılı Kanun

6- 2477 Sayılı Kanun

7- 4924 Sayılı Eleman Temininde Güçlük Çekilen Yerlerde Sözleşmeli Sağlık Personeli Çalıştırılması İle Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun

8- 399 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname

9- 3269 sayılı Uzman Erbaş Kanunu

10- 3466 sayılı Uzman Jandarma Kanunu

KANUN ve KHK'LARDA DA İSTİHDAM ŞEKLİ YER ALIYOR

Yayımlanan çok sayıda kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamede de istihdam şekli, personellerin mali ve sosyal hakları yer alıyor.

DEVLET MEMURLARI KANUNU NE ZAMAN DEĞİŞECEK?

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ne zaman değişecek henüz bir açıklama yapılmadı. Fakat yapılacak değişikliğin çok fazla uzatılmaması, uzman bir heyet tarafından hazırlanacak taslağın bir an evvel hayat geçirilmesi gerekiyor. Düzenlemelerin, en acil konulardan başlanırak yapılması da doğru olacaktır. Yapılacak çalışmada, geçmiş yıllarda hazırlanan taslakların da faydası olacaktır.

KAMUPERSONELİ.NET - ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme