• Haberler
  • Gündem
  • 7'den 70'e herkes bundan muzdarip! Gerilim tipi baş ağrısı nedir? Gerilim tipi baş ağrısının nedenleri

7'den 70'e herkes bundan muzdarip! Gerilim tipi baş ağrısı nedir? Gerilim tipi baş ağrısının nedenleri

Baş ağrısı yüzyıllardır genç yaşlı demeden herkesi olumsuz etkileyebilen, ağrıdan muzdarip kişinin hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlık.Üstelik farklı hastalıkların habercisi olması bir yana, migren boyutuna geldiğinde kendisi de başlı başına bir hast

Baş ağrısı yüzyıllardır genç yaşlı demeden herkesi olumsuz etkileyebilen, ağrıdan muzdarip kişinin hayat kalitesini düşüren bir rahatsızlık. Üstelik farklı hastalıkların habercisi olması bir yana, migren boyutuna geldiğinde kendisi de başlı başına bir hastalık olabiliyor. Diğer yandan baş ağrılarının farklı çeşitleri de bulunuyor. Bunlardan biri de genellikle strese bağlı olarak ortaya çıktığı düşünülen

gerilim tipi

baş ağrısı. Peki bu ağrının asıl nedeni stres mi?

Gerilim tipi

baş ağrısı nasıl ayırt edilir?

Aslında sebebi stres olmaktan ziyade, stres, gerilim ağrısını tetikleyen bir unsur; yani sadece tetikleyici rol üstleniyor. Gerilim ağrılarının oluşma sebebi ise hâlâ bulunabilmiş değil. Çoğu zaman migrenle karıştırılabilen gerilim ağrıları tıpkı migren gibi günlerce sürebiliyor. Kişinin sağlıklı alışkanlıklar kazanmasıyla ağrının kontrol altına alınabileceği düşünülüyor.

Gerilim Tipi Baş Ağrısı Belirtileri

Gerilim tipi baş ağrısının belirtilerine gelecek olursak ise bunlar kafada doluluk hissi ile birlikte baş ağrısı, alında veya şakaklarda meydana gelen basınç hissi, kafa derisi, boyun ve omuz kaslarında hassasiyet durumu olarak açıklanabilir.

Migren gibi kişiyi günlük aktivitelerinden alıkoyan bu ağrı tipi migrendeki gibi mide bulantısı, kusma ve görme bozukluklarına yol açmıyor. Diğer yandan yapılan fiziksel aktiviteler genellikle migreni daha da kötüleştirirken, gerilim baş ağrısına karşı iyi gelebiliyor. Migren ile benzer özellik olarak ise ışığa ve sese karşı hassasiyet durumu oluşabiliyor. Öyle ki kişinin en ufak ışık veya sese tahammülü kalmıyor; aksi halde ağrı daha çok artıyormuş gibi hissettiriyor.

Gerilim Tipi Baş Ağrısıyla Başa Çıkmak

Bu tip bir ağrıdan muzdarip kişi öncelikle hayatında stres yaratan unsurlarla başa çıkmayı öğrenmeli. Stresi azaltmak için yoğun dönemlerinizi önceden planlamak ve organize etmek çok iyi bir seçenektir. Başka bir önemli nokta da bu dönemlerde kısa da olsa dinlenmek için kendinize zaman yaratmaktır. Eğer ön görülebilir, stres yaratabilen bir durumla karşılaşırsanız, başvurabileceğiniz diğer seçenekler üzerine yoğunlaşmalısınız.

Ağrıyan kasa sıcak veya soğuk uygulanma ile gerilim baş ağrısında rahatlama sağlayabilir. Düşük sıcaklıkta bir ısıtma yastığı, bir sıcak su şişesi ile sıcak kompres veya sıcak bir havlu kullanabilirsiniz.

Soğuk uygulamada, cildinizi korumak için buzu bir beze sarın veya hazır buz paketlerini, dondurulmuş sebze paketlerini kullanabilirsiniz.

İyi bir duruş kaslarınızın doğru kasılmasına ve gerilmesine yardımcı olur. Ayakta iken, omuzlarınızı geride ve baş seviyenizde tutun. Karın ve kalçayı içe çekin. Otururken de, uyluk yere paralel olacak şekilde ve başınızın dik olduğundan emin olun.

Psikolojik Destek Almaktan Çekinmeyin

Kronik ağrı ile yaşamak zor olabilir. Kronik ağrı sizi daha endişeli ya da karamsar yapabilir. İlişkilerinizi, verimliliğinizi ve yaşam kalitenizi ciddi oranda etkileyebilir. Bilişsel davranışçı terapi, stresi yönetmeyi öğrenmekte yardımcı olabilir ve baş ağrısı sıklığını ve şiddetini azaltmada etkili olabilir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme