Açıklandı! Burun akıntısı koronavirüs belirtisi mi? Testlerin yüzde 80'i..
Salgına ilişkin son dönemlerde vatandaşların büyük bir kısmı burun akıntısı şikayeti ile hastaneye başvuruyor.Konuyla ilgili Doç.
Salgına ilişkin son dönemlerde vatandaşların büyük bir kısmı burun akıntısı şikayeti ile hastaneye başvuruyor. Konuyla ilgili Doç. Dr. Ümit Savaşçı yaptığı açıklamasında burun akıntısı ile hastaneye başvuranların sayısının arttığını belirtti. Ancak bu şikayetle hastaneye başvuranların test sonuçlarının yüzde 80'inin negatif olduğunu söyleyen uzman isim burun akıntısının sebeplerini açıkladı.
Son dönemlerde burun akıntısı koronavirüs belirtisi mi? sorusu gündeme bomba gibi düştü. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı tarafından merak edilen soruya açıklık getirildi.
Doç. Dr. Savaşçı burun akıntısının genellikle mevsimsel geçiş, bahar nezlesi ve çeşitli virüslere bağlı olarak yaşanabileceğini söyledi. Uzman isim açıklamasında, "Bunun asıl nedeni mevsimsel bir geçiş olması. Nasıl polenler bahar döneminde artıysa, nezle şikayetleri de artmış oldu. Mevsim geçişinden dolayı koronavirüs dışındaki bazı virüsler de şu anda aktif hale gelmiş oldu. Burun akıntısı ile bize başvuran hastaların yüzde 80'inin testi negatif geliyor" dedi.
BURUN AKINTISININ YANINDA..
Dr. Savaşçı açıklamasının devamında burun akıntısının yanı sıra bazı belirtilerinin görülmesi durumunda PCR testinin yapılması gerektiğini şu sözlerle açıkladı:
"Burun akıntısına özellikle şiddetli baş ağrısı, koku, tat kaybı, çok şiddetli eklem ağrısı, boğaz ağrısı ve ateş de ekleniyorsa mutlaka vatandaşlarımız PCR testi yaptırsınlar. Şu andaki burun akıntılarının nedeni, mevsimsel geçiş, bahar nezlesi ve başka virüslere bağlı gibi görünüyor. Tabii koronavirüsün etkisi, belirtileri olumlu mutasyon ile hafifledikçe zaten biz koronavirüsün normal grip virüsüne yaklaşık belirtilere sahip olacağını tahmin ediyoruz. Özellikle koronavirüs önümüzdeki kış döneminde aynı grip geçirir gibi etkilerle ortaya çıkacaktır. Şu anda aslında bunun yansıması var. Daha az akciğer tutulumunu görmekteyiz. Çünkü, grip virüsü akciğerleri tutmaz. Koronavirüsteki bu yönde bir gelişim ile ölüm oranları, hastaneye yatış oranları azalacak, daha az görünecek"
"MUTASYON ÇALIŞMANIN DA TEDAVİLERDE ETKİSİ YOK"
Salgında vaka artışlarının mutasyona bağlı olarak yaşandığını ve PCR pozitifliklerde mutasyon çalışmaya gerek olmadığını söyleyen Savaşçı, şunları söyledi:
"Sahada ve kliniklerde şunu gördük; mutasyonların hastanın kliniği üzerinde ağır etkisi yok, hatta daha da hafif seyirli gidişat etkili. PCR pozitifliklerin küçük oranını mutasyon çalışıyoruz. Dolayısıyla mutasyonu tespit etmek bilimsel veri olarak önemli de olsa, özellikle hastanede klinik yatışlar, hasta takibi ve hastaların üzerindeki psikolojik etkileri anlamlarında da çünkü insanlar 'ben mutasyonlu virüsün' diye ekstra strese giriyorlar ve hastalıklarını olumsuz yönde etkiliyor. Toplum üzerine de baskı oluşturuyor. Mutasyonu biz bakanlık olarak tespit edelim, bu veriler bizde olsun; ama kişilerin mutasyonunun kişilerin sağlığı üzerinde olumsuz etkilerini görmedik. Bu mutasyonların hastaların kliniği üzerinde olumsuz bir etkisi olmadığı için mutasyon çalışmanın da açıkçası bizim tedavilerimiz anlamında etkisi yok. Dolayısıyla ülke kaynaklarını da bu konuda çok fazla harcamaya gerek yok. Tüm dünyada koronavirüsün ekonomik anlamda çok ciddi etkileri var. Biz hep birlikte 84 milyon olarak kurallara uyarak ve aşıları yaptırarak bilim insanlarını, Bilim Kurulu'nun kararlarını dinleyerek kendimizi yönlendirelim"
Bakmadan Geçme





