Açlık Grevi Yapan Madencilerin Tüm Alacakları Ödendi
Zonguldak'ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi'nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş.
Zonguldak’ın Kilimli İlçesi Gelik Beldesi’nde faaliyet gösteren Deka Madencilik A.Ş. ve bu şirkete ait Balçın Madencilik bünyesinde çalışan 280 maden işçisi, Ocak ayından bu yana ücretlerini alamadıkları gerekçesiyle geçen 4 Nisan’da iş bıraktı. 13 Nisan’da ise Zonguldak Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen FETÖ/PDY soruşturması kapsamında maden şirketine kayyum atandı. İşçiler de ücretlerini alabilmek için Valilik önünde ve bir iş hanının çatısına çıkarak eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştı. Balçın Madencilikte çalışan 115 işçiden 85’i, alacaklarının ödenmesi için 18 Mayıs’ta çalıştıkları kömür ocağına girerek dışarı çıkmama eylemini başlattı. İşçilerin eylemi bir gün sonra açlık grevine dönüştü.
17 İşçi Alacaklarının Tamamını Aldı
Eylemi devam ettiren 17 maden işçisi, dün eylemi sonlandırarak ocaktan çıktı. İşçilerin, İl Emniyet Müdürü Osman Ak’ın tüm alacaklarının ödeneceği sözünü vermesiyle dışarı çıktıkları ortaya çıktı. 17 işçiye ocak ağzında alacaklarının tamamı ve valiliğin verdiği sosyal yardım parası olan 750’şer liranın ödemesi kayyum tarafından yapıldı. 17 işçiye ödenen miktarı açıklanmadı.
Dışarıda bekleyen işçilere ise geçen Cuma’dan beri kayyum tarafından 750’şer liranın yanında alacaklarının bir kısmı olan biner lira ödeniyordu. Valilikte kayyum tarafından yapılan ödemede 17 işçi haricinde 263 işçiden 220’sinin dağıtılan toplam 1750’şer lirayı aldıkları bilgisi geldi.
Ayrıca bugünden itibaren işçilere verilen sosyal yardım parasının bin liraya çıkarıldığı da açıklandı. Bugünden önce ödeme yapılan işçiler valiliğe giderek sosyal yardım parası olarak 250 lira daha alabilecekler. Kayyum heyeti, termik santrale satılan 5 bin ton kömürün kalorisine göre fiyatının hesaplanacağını ve gelecek para ile işçilerin geri kalan alacaklarının tümünün ödenmesinin planlandığını açıkladılar.
Diğer İşçiler Kalan Maaşlarının Ödenmesini Bekliyor
İşçiler, bugün eylemi bitiren arkadaşlarına alacaklarının tamamının ödenmesine, kendilerine ise sadece 1750’şer lira ödenmesine tepki gösterdiler.
Valilikte kayyumun ödediği parayı alan 38 yaşındaki Savaş Kürekçi, ocaktan en son çıkan işçiler gibi kendilerine de alacaklarının tamamının ödenmesi gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
“Eylem sona erdi ancak bizim amacımız bu değildi. Bizim amacımız işimizi geri almaktı. Bu para bizi kurtarmıyor. Bize sadaka gibi para veriyorlar. Biz çalıştığımız, hak ettiğimiz parayı dahi almış değiliz. Biz madenci adamız. Borçlarımız arttı. Bunların nasıl telafisi olacak bilemiyorum. Bize başka madende iş versinler. Bize ilk önce iş gerekiyor. Bu yardımlarla ancak gün kurtarılır. Bizim bu islerde suçumuz yok. Biz sadece kendi hakkımızı istedik ve mağdur duruma düştük.”
İşçi Temsilcisi Akın: Kafalarda Soru İşaretleri Var
İşçi temsilcisi Cemal Akın, işçilerin direnişini kırmak için maden ocağındaki arkadaşlarına alacaklarının tamamının ödendiğini açıkladı. İşçiler arasında yapıldığını ifade eden Akın, “Aynı şekilde bize de ödeme yapılması gerekiyordu. Eylem gün geçtikçe büyüyordu. Bunu kırmak için böyle yapıldığını düşünmüyoruz. İçerideki arkadaşlarımızın da çoğu şeyden haberi yoktu. Onları bu şekilde ikna ettiler. Dışarıdaki işçiler için geri kalan ücretlerinin ne zaman ödeneceği konusunda bir bilgi verilmedi. Burada bir ayrımcılık yapıldığını düşünüyoruz. 17 kişinin dışında kalan işçilerin kafasında soru işaretleri var. Bunun giderilmesi için emniyet müdürüyle görüşeceğiz. Kıdem tazminatı konusunda da hukuki süreç için görüşeceğiz.” Açıklamalarını yaptı.
Kamupersoneli.net | Ankara
Bakmadan Geçme





