Adalet Bakanı Bozdağ'dan YSK'nın Kararına İlişkin İlk Açıklama
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) halk oylamasının iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin, 'YSK'nın bu kararı doğru bir karardır.Çünkü YSK sadece bugün değil geçmişte de benzer konuları değerlendirmiş ve her zaman değerle
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Yüksek Seçim Kurulunun (YSK) halk oylamasının iptaline yönelik başvuruları reddetmesine ilişkin, "YSK'nın bu kararı doğru bir karardır. Çünkü YSK sadece bugün değil geçmişte de benzer konuları değerlendirmiş ve her zaman değerlendirdiğinde benzer yönde karar vermiş." dedi.
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ A Haber canlı yayınına katıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ burada anayasa değişikliği halk oylamasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın burada yaptığı açıklamaları şöyle oldu;
"YSK'nın bu kararı doğru bir karardır. Çünkü YSK sadece bugün değil geçmişte de benzer konuları değerlendirmiş ve her zaman değerlendirdiğinde benzer yönde karar vermiş."
"CHP'NİN ALEYHİNE OLUNCA UYGUN DEĞİL"
"Ne değişti de CHP o gün 'bunlar geçerli olsun' diye uğraşırken şimdi birden bire 'geçersiz olsun' diye uğraşıyor. Sadece bir tutum, davranış değişti. O zaman YSK'nın kararları usul ve yasaya uygun, aynı konuda CHP'nin lehine verdiği kararlar uygun, aleyhine olunca uygun değil. '2010'da kanun değişmiş, dolayısıyla 2010'dan öncekiler var ama o eski kanuna göre doğrudur. Sonraki kanun da başka şey getiriyor, sonraki kanun nedeniyle bunlar aykırıdır' deniliyor. Bu da kocaman bir yalandan ibaret. Neden? 2010'dan önceki kanuna baktığınızda çift mühürlü olması gerektiğini vurguluyor. Çift mühür olmazsa ona bir müeyyide koyuyor. 2010'dan sonra yapılan değişiklikte ise 'üzerinde ilçe seçim kurulu ve sandık kurulu' ifadesini getiriyor. Dolayısıyla bu çift mührü kimin vuracağına açıklık getiriyor. Yoksa 2010'dan önceki madde ile 2010'dan sonraki madde arasında öz olarak hiçbir fark yoktur."
"ANAYASA MAHKEMESİNİN İNCELEME HAKKI YOKTUR"
"Anayasa Mahkemesinin halk oylaması kararını inceleme hakkı ve yetkisi yoktur. Anayasaya göre de Türkiye'nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelere göre de yoktur. Bizim kanunlarımıza göre de yoktur. Çünkü anayasamız Yüksek Seçim Kurulu kararlarının kesin olduğunu ve bu kararlara karşı hiçbir merciye başvurulamayacağını açıkça hükme bağlıyor. Bu 'hiçbir merci'nin içerisinde Anayasa Mahkemesi de vardır. Anayasa Mahkemesinin yerine geçerek konuşmak istemiyorum ama bir hukukçu, Adalet Bakanı olarak şunu derim, böyle bir karar gittiğinde bunun sonucunun kabul edilemezlik olduğunu anlamak, anlatmak, görmek için Adalet Bakanı, hukukçu olmaya gerek yok. Çok açık. Böyle bir müracaat yapsa bile Anayasa Mahkemesinin, bu müracaat karşısında bunun reddi dışında bir seçeneği önünde yoktur."
Kamupersoneli.net - ANKARA
Bakmadan Geçme





