- Haberler
- Gündem
- AFAD Türkiye'nin Deprem Risk Haritasını Güncelledi: İşte En Az ve En Fazla Riskli İller
AFAD Türkiye'nin Deprem Risk Haritasını Güncelledi: İşte En Az ve En Fazla Riskli İller
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD), Türkiye'nin 2025 yılına ait güncellenmiş Deprem Tehlike Haritasını yayımladı. Hangi illerde deprem riski daha yüksek? Detaylar haberimizde...
AFAD’ın yayınladığı haritada, iller risk durumlarına göre ikiye ayrıldı. Birinci dereceden beşinci dereceye kadar sınıflandırılan illerin bazıları yüksek risk grubunda bazıları ise daha düşük risk grubunda yer aldı.
Deprem riski en yüksek olan iller
AFAD verilerine göre aktif fay hatları üzerinde bulunan ve geçmişte büyük depremler yaşamış şehirler 1. derece riskli bölgeler arasında yer alıyor. Ayrıca bu iller, hem nüfus yoğunluğu hem de yerleşim özellikleri nedeniyle deprem tehlikesi açısından dikkatle izleniyor.
Deprem riski en yüksek olan iller şunlar:
- İstanbul
- Kocaeli
- Sakarya
- Düzce
- Yalova
- Bolu
- Bursa
- Balıkesir
- Çanakkale
- Manisa
- İzmir
- Aydın
- Denizli
- Muğla
- Hatay
- Kahramanmaraş
- Adıyaman
- Elazığ
- Bingöl
- Muş
- Bitlis
- Van
- Hakkari
Deprem riski en düşük olan iller
Deprem tehlikesi en düşük olan iller ise aktif fay hatlarından uzak konumda olanlar. Bu şehirlerde deprem riski diğer illere göre düşük olsa da, uzmanlar yapıların dayanıklılığı konusunda yine de önlem alınması gerektiğini vurguluyor.
4. ve 5. derece risk grubunda yer alan iller şunlar:
- Sinop
- Artvin
- Rize
- Trabzon
- Giresun
- Kastamonu
- Zonguldak
- Bartın
- Karabük
- Amasya
- Çankırı
- Yozgat
- Nevşehir
- Niğde
- Aksaray
- Konya
- Karaman
- Kırıkkale
- Edirne
Vatandaşlar, bulundukları bölgelerdeki deprem tehlikesini ve aktif fay hatlarını, AFAD’ın İnteraktif Türkiye Deprem Tehlike Haritası üzerinden sorgulayabiliyor.
AFAD, deprem riski düşük illerde bile yapı güvenliği ve afet hazırlıklarının önemine dikkat çekiyor. "Deprem gerçeği unutulmamalı, her zaman hazırlıklı olunmalı," çağrısında bulunuyor.
Bakmadan Geçme





