Alarm verildi! Tehlike yaklaşıyor!
Bodrum'a içme suyunu sağlayan Mumcular ve Geyikli barajlarındaki içme su seviyeleri, yağışların az olması sebebiyle, olması gerektiği seviyenin kat kat altında kaldı.Konuyla ilgili açıklama Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kay
Bodrum'a içme suyunu sağlayan Mumcular ve Geyikli barajlarındaki içme su seviyeleri, yağışların az olması sebebiyle, olması gerektiği seviyenin kat kat altında kaldı. Konuyla ilgili açıklama Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Su Kaynakları Ana Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Ceyhun Özçelik tarafından geldi.
UYARILARDA BULUNDU
Dr. Özçelik, yapmış olduğu açıklamasında kuraklık sebebiyle meydana gelen su sıkıntısının önümüzdeki yaz aylarında büyük sorunlar yaşatabileceği konusunda uyarılarda bulundu.
ÖNEMLİ SORUNLARA YOL AÇABİLİR
Özçelik, yapmış olduğu açıklamasında, şu ifadeyi kaydetti:
"Kuraklığın yağış miktarındaki azalmayla su kaynaklarını, tarımsal üretimi, çevreyi ve canlı hayatını etkileyen doğal bir olay olduğunu söyledi. Eylül ayının başından beri tüm Türkiye'de yağışın azalmasıyla birlikte meteorolojik kuraklık yaşanmaya başladığını belirten Özçelik, bu nedenle Mumcular Barajı'nda su seviyesinin azaldığını belirtti. Kış aylarında meydana gelecek yağışlarla birlikte baraj seviyesinde artışlar meydana gelecektir. Ancak, bahar aylarında beklenen yağışların gelmemesiyle meteorolojik kuraklığın, yaz aylarında hidrolojik kuraklık ve sonrasında da tarımsal kuraklığa dönüşme riski görülmektedir. Hidrolojik kuraklık, yüzeysel sularımızı ve sonrasında yer altı sularımızı etkileyecektir. Bu ise tarımsal faaliyetlerimizin yanı sıra günlük yaşamımızda da önemli sorunlara yol açma potansiyelini doğurmaktadır" dedi.
KAYIP KAÇAKLARIN ÖNÜNE GEÇİLMELİDİR
Doç. Dr. Özçelik, yapmış olduğu açıklamasına şu şekilde devam etti:
"Muhtemel kuraklık etkilerini en aza indirmek için, özellikle çok amaçlı barajlarda enerji ve sulamadan ziyade içme suyu ihtiyaçları göz önünde bulundurularak muhtemel kuraklık etkilerini gözeten senaryolar temelinde baraj işletmesi gerçekleştirilmelidir. Diğer yandan, kentlerimizdeki yüzde 50'lere varan kayıp kaçakların önüne geçilmelidir. Vatandaşlarımız da bu dönemde sularını daha tasarruflu kullanmalı su kanalizasyon idareleri gerekli bilinçlendirme çalışmalarını yapmalıdır"
Bakmadan Geçme





