Almanya'dan Prim İadesi Nasıl Alınır?

Almanya'dan prim iadesi almak için, bizzat iade talep eden kişilerin Türkiye'de ikamet ettikleri yere en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat etmeleri gerekir.Almanya prim iadesi , Almanya'da çalışmış olan Türk vat

Almanya’dan prim iadesi almak için,

bizzat iade talep eden kişilerin Türkiye’de ikamet ettikleri yere en yakın Sosyal Güvenlik İl Müdürlüğü veya Sosyal Güvenlik Merkezlerine müracaat etmeleri gerekir.

Almanya prim iadesi

, Almanya’da çalışmış olan Türk vatandaşlarının, yatırmış oldukları sigorta primlerini, resmi olarak talep etmeleri ve gerekli şartları yerine getirmeleri üzerine sigortalılara ödenmesidir. Bu şartlar doğrultusunda yurda dönen vatandaş, ödediği primleri kendi ülkesinin sigortasına aktarır. Almanya’da çalışan vatandaşın ölmesi durumunda da haklarının yasal mirasçılarına intikal etmesi ile, sigorta primleri mirasçılara iade edilir.

Almanya’dan Prim İadesi Almak İçin Gerekli Olan Şartalar Nelerdir?

Almanya’dan Prim iadesi şartları,

Türk vatandaşı olmak ve bekleme süresidir. Sigortalının Almanya’dan prim iadesi talep edebilmesi için öncelikle Almanya’yı terk etmiş, yurda kesin dönüş yapmış olası gerekir. Ayrıca sigortalının Türk vatandaşı olması gerekir, çifte vatandaş olanlar Prim iadesi talebinde bulunamazlar.

Sigortalının iade talebinde bulunması için ikinci şart iki yıllık bekleme müddetini tamamlamamış olmasıdır. Almanya’daki kazanç yerine geçen ödemeler de prim niteliğindedir. İşsizlik parası, işsizlik yardımı, hastalık parası gibi ödemeler, kazanç yerine geçen ödemelerdir. Bekleme süresi bu ödemelerin bitmesiyle başlar.

Almanya’dan Prim İadesi İçin Bekleme Süresi Ne Kadardır?

Almanya pirim iadesi bekleme müddeti,

2 senedir. Almanya’dan prim iadesi almak için en önemli şartlardan biri vatandaşın iki yıllık bu bekleme süresini tamamlamış olmasıdır. Ayrıca vatandaşın yurda dönmüş olması da şarttır. Bekleme süresinin başlangıç tarihi, mecburi sigortalılığın son bulduğu tarihtir. Almanya’daki mecburi sigortalılık ile Türkiye’deki mecburi sigortalılık eşdeğerdir.

Sigorta sahibi, bu iki yıllık bekleme süresi esnasında Almanya’da veya Türkiye’de tekrar sigortalı olarak çalışmaya başlarsa, bekleme süresi başlangıcı her defasında mecburi sigortalılığın sona erdiği tarih olarak belirlenir. İsteğe bağlı olarak yapılan prim ödemeleri, bekleme süresini etkilemez. Sigortalının hüküm giymiş olması ve yükümlülükle geçen süreler de bekleme süresini etkilemez.

Almanya prim iadesi

, bu şartları sağlayan vatandaşlara ödenir.

Almanya Prim İadesi Hak Sahiplerine Nasıl Ödenir?

Haber

Almanya prim iadesinin mirasçılara ödenmesi,

bazı koşulların sağlanmasıyla mümkündür. Alaman emeklilik sigortası primleri, sigorta sahibinin ölmesi ile dul erkeğe, dul kadına ve yetimlere iade edilir.

Yetimlerin prim iadesi almaya hak kazanabilmeleri, Almanya yetim aylığı bağlanmasında aranan şartların sağlanmasıyla mümkündür. Almanya’nın yetim aylığı bağlarken aradığı şartsalar şunlardır:

18 yaşını doldurmamış olmak

18 yaşını doldurmuş fakat eğitimine devam etmesi veya engelinden dolayı kazancını sağlayamayamaması durumunda 27 yaşını doldurmamış olmak

15 yaşını doldurmuş olan yetimler dilekçe verme hakkına sahiptirler. Eğer birden fazala yetim varsa, iade edilen prim yetimler arasında eşit olarak paylaştırılır.

Almanya’dan Prim İadesinde İade Edilen ve Edilmeyen Haklar Nelerdir?

Almanya’dan İade edilen ve edilmeyen primler,

belli şartlara göre belirlenir. Bazı durumlarda primin yarısı, bazı durumlarda tamamı ödenir. Hiç ödeme yapılmadığı bazı durumlar da vardır.

Sigortalı hissesi iade edilir yani sigortalı adına ödenen primlerin yarısı ödenir. Yaralı parası, hastalık parası gibi bizzat sigortalının ödediği primlerin tamamı iade edilir. Fakat işsizlik parası, işsizlik yardımı, çocuklar için yetiştirme parası gibi sigortalının hiçbir ödemesini üstlenmediği primler iade edilmez.

Almanya’daki ödenen primlerin sürelerine istinaden Türkiye’de kendisine kısmi aylık bağlanmış olan kişilerin de primleri iade edilmemektedir. Fakat kısmı aylık bağlanmakla birlikte, sigortalı bir işe girerek aylık aldıktan sonra askerlik borçlanması veya yurt dışı hizmet borçlanması yapmış kişilerin prim iadesi yapılır. Kısmı aylık bağlanmasına rağmen isteğe bağlı sigortaya prim ödemiş veya çalışarak tam aylığa hak kazanmış kişilerin de

Almanya prim iadeleri

yapılır.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme