• Haberler
  • Sağlık
  • Anevrizma Hastalığı Nedir, Anevrizma Kimlerde Görülür?

Anevrizma Hastalığı Nedir, Anevrizma Kimlerde Görülür?

Anevrizma hastalığının en büyük nedeni beyindeki damarlara uygulanan yüksek basınçtır.Bu yüksek kan basıncı nedeniyle şiddetli baş ağrıları yaşanan anevrizma hastalığı, büyük bir yaş aralığını tehdit etmekte ve gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde görül

Anevrizma hastalığının en büyük nedeni beyindeki damarlara uygulanan yüksek basınçtır. Bu yüksek kan basıncı nedeniyle şiddetli baş ağrıları yaşanan anevrizma hastalığı, büyük bir yaş aralığını tehdit etmekte ve gerek çocuklarda gerekse yetişkinlerde görülebilmektedir.

Bu hastalığı tetikleyen en büyük etkenler ise alkol, sigara ve aşırı strestir. Genel olarak 40 ve 50 yaşlarda görünüyor olsa da çok daha genç yaştaki insanlarda da rastlanabilen bir hastalıktır. Oluşumu genetik nedenlerle açıklanmakta ve teşhis erken konmadığı ve tedavi süreci bir an önce başlatılmadığı zamanlarda tehlikeli sonuçlara neden olabilmektedir.

Anevrizma Hastalığından Nasıl Korunabiliriz?

En önemli tetikçisi sigara ve alkol olan anevrizma hastalığından korunmak için öncelikle bu iki alışkanlıktan uzak durmak gerekir. Ayrıca düzenli egzersizler, diyet ve beslenme alışkanlığı ile hastalığa yakalanma riskimizi düşürebiliriz. Hastalık baş ağrısı belirtisi ile tespit edildiği için bazen bize önemsiz gelse de bir uzmana tedavi olmak, erken teşhis açısından önemlidir.

Yine stres de hastalığı artıran bir etken olduğu için elimizden geldiğince stresten de uzak durmamız gerekiyor. Çünkü stresi yoğun yaşayan insanlarda vücut daha fazla kan pompalamakta ve gereğinden fazla pompalanan bu kan, beyin damarlarına büyük bir baskı uygulamaktadır. Bu durum daha ileri boyutlarda beyin kanamalarına dahi yol açabiliyor.

Anevrizma Hastalığının Belirtileri:

Çok belirgin özellikler göstermeyen bu hastalıkta görülebilecek zamansız yaşanan kanamalardır. Fakat bu kanamalardan önce şiddetli baş ağrıları yaşanıyorsa bu anevrizma hastalığının belirtileri arasında sayılabilir. Bu hastalıktaki baş ağrısı sinüzit gibi bir hastalıktaki baş ağrısından farklıdır, çünkü anevrizmada baş ağrısından sonra kanamalar yaşanmaktadır. Bu baş ağrısı ve kanamalar şiddetlendiği zaman kişide bilinç kaybına neden olabilmektedir.

Anevrizma Hastalığının Tedavisi:

Anevrizma hastalığının tedavisi için doktor genelde iki çeşit ameliyat gerçekleştirmektedir:

1- Açık Ameliyat:

Kafatasının açılması ile beyindeki kıvrımlara yerleşen Anevrizma’nın boynuna klip yerleştirerek buraya kan gelmesinin önüne geçilir.

2- Kapalı Ameliyat:

Uzman doktorlar, damardan kateter adı verilen ince bir tüp yardımıyla Anevrizma’nın iç kısmına ya da boynuna girerek buraya kan akışını engellerler.

Bu iki müdahale şekli de tedavi açısından kesin bir sonuç sağlamaktadır. Hastanın şikayetlerine ve hastalığın derecesine göre bu müdahaleye doktorlar karar vermektedir. Bu ameliyatların işinin ehli ve alanında uzman bir doktor tarafından yapılması çok önemlidir. Çünkü beyin ve kafatası ile doğrudan temasa geçildiği için sonuç risk taşımaktadır.

Kamupersoneli.net | Ankara

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme