- Haberler
- Gündem
- Anlaşamayan Kiracı ve Ev Sahipleri Arasında Yeni Yöntem! O Kişilerle Zam Pazarlığı Yapılabilir Mi, Sorumluluklar Neler?
Anlaşamayan Kiracı ve Ev Sahipleri Arasında Yeni Yöntem! O Kişilerle Zam Pazarlığı Yapılabilir Mi, Sorumluluklar Neler?
Kira sözleşmelerinde kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar, emlak piyasasının çözülemeyen sorunlarından biri haline geldi.Söz konusu anlaşmazlıklar artık kefillere kadar dayandı.
Kira sözleşmelerinde kiracılar ile ev sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar, emlak piyasasının çözülemeyen sorunlarından biri haline geldi. Söz konusu anlaşmazlıklar artık kefillere kadar dayandı. Ev sahiplerinin ekstra zam talebinde bulunmaları ve kiracı ile anlaşılamayan noktalarda kefillerin kapısının çalınması, sektörün büyüyen sorunlarından biri haline geldi.
Kira sözleşmelerinde kefil olarak imzası bulunanların, bu tür anlaşmazlık durumlarında ne gibi sorumluluklarının olduğu merak ediliyor. Kira sözleşmesinde kefil olanlar kira borcunu öder mi? Ev sahipleri kefiller ile kira ve zam pazarlığı yapabilir mi? Kira sözleşmelerinde kefil olanların sorumlulukları neler? İşte detaylar…
EV SAHİBİ “ÇÖZÜMÜ” KEFİLDE ARAYABİLİR Mİ?
Son dönemlerde emlak ve gayrimenkul piyasası, hemen hemen tüm sektörlerde olduğu gibi yüksek fiyat artışlarıyla karşılaştı. Kira bedellerinin çok hızlı şekilde artmasıyla birlikte kiracı ve mal sahipleri arasında yaşanan anlaşmazlıklar da kira sözleşmelerinde kefil olarak imzası bulunanlara yansımaya başladı. Her ne kadar Adalet Bakanlığı tarafından yasal zam oranı Temmuz 2023 dönemine kadar azami %25 olarak belirlenmiş olsa da kimi ev sahiplerinin daha fazla zam talep ettiği, kiracı ile anlaşılamayınca da “çözümü” kefillerde aradığı belirtiliyor.
KEFİLLERİN SORUMLULUKLARI NELERDİR?
Ev sahiplerinin kefillerden zam farkını talep ettikleri ya da kiracıyı ikna etmelerini istedikleri belirtiliyor. Bu tür durumlarda kefilin ne gibi sorumluluklarının olduğu ise merak ediliyor. Posta’nın haberine göre konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Avukat Hanife Emine Kara, Borçlar Kanunu’nun 583’üncü maddesine göre kefalet sözleşmesindeki hususları şöyle belirtti:
Yazılı şekilde yapılmadıkça kefalet sözleşmesi geçerli değildir.
Sözleşmede, kefilin sorumlu olacağı azami miktar belirtilmedir.
Kefalet tarihi sözleşmede bulunmalıdır.
Kefilin sorumlu olduğu azami miktarı, kefalet tarihini ve müteselsil kefil olması halinde, bu sıfatla ya da bu anlama gelen herhangi bir ifadeyle yükümlülük altına girdiğini kefalet sözleşmesinde kendi el yazısı ile belirtmelidir.
Bu şartlar yerine getirilmediği sürece kefalet de geçerli olmayacaktır.
Bakmadan Geçme





