Arkeolog Maaşları Ne Kadar? 2022 Güncel
2022 yılında Türkiye'de arkeolog maaşları, özel sektörde ve devlette çalışıp çalışmamasına göre, görev aldıkları yerlere göreve kıdemlerine göre değişiklik gösterir.Arkeologlar üniversitelerin Edebiyat fakültelerine bağlı arkeoloji bölümünden veya Arkeol
2022 yılında Türkiye’de arkeolog maaşları,
özel sektörde ve devlette çalışıp çalışmamasına göre, görev aldıkları yerlere göreve kıdemlerine göre değişiklik gösterir. Arkeologlar; üniversitelerin Edebiyat fakültelerine bağlı arkeoloji bölümünden veya Arkeoloji ve Sanat Tarihi Fakültelerinden mezun olan kazı bilimcilerdir.
Arkeolog maaşları
, yıllık enflasyon oranlarına göre her yıl değişiklik gösterir.
2022 Arkeolog Maaşları Ne Kadardır?
2022 yılında arkeolog maaşları,
değişiklik gösterir. Ortalama olarak Türkiye’deki arkeolog maaşları ortalamaları şöyledir:
Devlette çalışan
arkeolog maaşları
: Devlette çalışan arkeologlar 6.000 TL ile 7.500 TL arasında maaş alırlar. Mesleğe yeni başlayan arkeolog maaşları 6.000 TL civarındadır. Kıdem ve meslekte geçirilen yıl arttıkça arkeolog maaşları da artar. Örneğin 25 yıldır devlet görevinde çalışan bir arkeolog, 7.500 TL maaş alır.
Devlette görev yapan arkeologlar, devlete bağlı kurum ve kuruluşlarda görevlendirilirler. Türkiye coğrafyası, zengin bir kültürel geçmişe sahip olduğu için, günümüzde hala devam eden ve proje halinde bir çok kazı çalışması vardır. Kültür Bakanlığı tarafından başlatılan bir çok kazı çalışması eş zamanlı olarak sürdürülür.
Özel sektörde çalışan arkeologlar: Özel sektörde arkeologlar için birçok çalışma alanı vardır. Fakat devlette çalışan arkeologlara göre daha düşük ücretlerle mesleğe başlarlar. Kıdem ve başarı arttıkça, arkeolog maaşları da artar. Özel sektörde arkeologlar genellikle 4.500 TL gibi ücretlerle mesleğe başlarlar. Başarı arttıkça bu ücret 10.000 TL’ye kadar artar.
Arkeologların Devlette Çalışma Alanları Nelerdir?
Devlette çalışan arkeologların çalıştığı yerler,
devlete bağlı kurumlardır. Arkeologlar, devlete bağlı birçok kurum ve kuruluşta görevlendirilebilirler. Arkeologların görev aldığı bazı kurum ve kuruluşlar şunlardır:
Vakıflar Genel Müdürlüğünde
Maden Tetkik ve Arama Enstitüsünde
Turizm ve Kültür Bakanlıklarında
Müzeler ve Anıtlar Genel Müdürlüğü bünyesindeki tüm müzelerde
Koruma Komitelerinde görevlendirilebilirler.
Arkeologların Özel Sektörde Çalışma Alanları Nelerdir?
Özel sektörde çalışan arkeologların çalıştığı yerler,
genellikle özel şirketlerdir ayrıca sözleşme ile devlet kurumlarında da çalışabilirler. Arkeologların özel sektörde çalıştıkları bazı kurum ve kuruluşlar şunlardır:
Şirketler (örneğin inşaat işiyle uğraşan şirketler)
Özel müzeler
Üniversitelerin gerçekleştirdiği özel kazılar
Şirketlerin yaptırdığı kazı çalışmaları
Özel projeler
Arkeologların Görev Tanımları İçerisinde Neler Yer Alır?
Arkeologların görev tanımları,
çalıştıkları yere, projedeki konumlarına ve aldıkları göreve göre değişiklik gösterir. Türkiye coğrafyasında eski medeniyetlere ait birçok arkeolojik sit alanı bulunur.
Anadolu coğrafyası, oldukça eski yerleşim yerleri barındıran bir coğrafyadır. Bu nedenle henüz gün yüzüne çıkarılmamış birçok yerleşim alanı ve tarihi kalıntı vardır. Bu nedenle arkeologlar için birçok çalışma alanı ve imkanı vardır. Arkeologların görev tanımları arasında şunlar bulunur:
Eski yaşam merkezlerinde, eski medeniyetlere ait tarihi kalıntıları, yapılan kazı çalışmalarıyla ortaya çıkarmak
Tarihi eserlerin özel çalışmalar ve aletler ile temizliğini yapmak
Bulunan eserleri ilgili kurumlara bildirmek ve kayıtlara geçirmek
Bulunan eserleri korumak ve gözetmek, eserlere bir zarar gelmesini önlemek
Kültür Bakanlığı’nda çalışanlar, yapılan kazılarda gözlemci olarak görev alabilirler
Denetimle görevli arkeologların, düzenli olarak müzelerin, müzelerdeki eserlerin, kazı alanlarının, ören yerlerinin, antik kentlerin denetimini yapması
Kazı yapılacak bölgelerde, ekipleri oluşturmak ve yönetmek
Şehir düzenlemeleri ve planlamaları yapılırken arkeologlar, bölgeyi arkeolojik olarak incelerler.
Kazı yapılacak yerler bulmak için çalışmalar yapmak
Üniversitelerin arkeoloji bölümlerinde öğrenci yetiştirmek
Yapılan kazılan, bulunan eserler ve tarihteki yerleriyle alakalı araştırmalar yapmak, makale ve çalışma raporları hazırlamak
Kazılarda bulunan eserlerin zamanlarını ve hangi uygarlıklara ait olduklarını saptamak, önceden bulunan eserlerle karşılaştırarak aralarında ilişki kurmak, eserleri incelemek
Arkeolog maaşları,
yapılan işe göre değişiklik gösterir.
Bakmadan Geçme





