Artık Her İftiraya Maruz Kalan 'Şüpheli' Sıfatıyla Soruşturulmayacak

Değerli okuyucular, bildiğiniz gibi 693 ve 694 sayılı OHAL KHK'lar 25/08/2017 tarihli Resmi Gazete'de yayımlandı ve ihraç ile göreve iadelerin dışında mevzuatta da birtakım değişiklikler oldu.Yapılan değişikliklerin eleştirilen noktaları elbette ki var an

Değerli okuyucular, bildiğiniz gibi 693 ve 694 sayılı OHAL KHK’lar 25/08/2017 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı ve ihraç ile göreve iadelerin dışında mevzuatta da birtakım değişiklikler oldu.

Yapılan değişikliklerin eleştirilen noktaları elbette ki var ancak ceza yargılamasında getirilen bir düzenleme, asılsız iftiralarla ihbar ve şikayete maruz kalan bilhassa kamu görevlilerinin sesine kulak verildiğini gösteriyor.

Artık her iftiraya maruz kalan “şüpheli” sıfatıyla soruşturulmayacak!

Yeni düzenleme ile birlikte ihbar veya şikayete konu fiilin suç oluşturmadığının herhangi bir araştırma yapmaya gerek olmadan açıkça anlaşılması veya ihbar ve şikayetin soyut veya genel olması halinde soruşturma açılmayacak, iftiraya maruz kalan kişiye de “şüpheli” denilmeyecek.

Tüm suçları kapsıyor

Getirilen değişiklik sadece örgüt suçlamaları ve bunlara ilişkin ihbar ve şikayetler için değil, tüm suçları kapsamaktadır.

Uygulamada ne oluyordu?

Bugüne kadar ceza soruşturmalarında bir ihbar veya şikayet üzerine soruşturma açılıyor ve iftiraya maruz kalan kişi direkt “şüpheli” sıfatı ile anılıyordu. Daha sonra kamu davası açmak için yeterli delil olmadığı anlaşıldığında, Cumhuriyet Savcısı tarafından kovuşturmaya yer olmadığına dair karar (bilindik adıyla takipsizlik kararı) veriliyordu.

Artık soruşturma açılması otomatik bir süreç olmayacak, önce soruşturma açılıp açılmayacağına karar verilecek. İhbar ve şikayetin içeriği daha en baştan soruşturma açılmasını gerekli göstermeyecek şekilde asılsızsa, soruşturmaya yer olmadığına dair karar verilecek.

Neden önemli bir değişiklik?

Bir kişinin haksız yere işinden edilmesi, gözaltına alınması veya tutuklanması gibi durumların yanında, bu konu neden önemli olsun diye düşünülebilir. Tabi ki esasen bu tür yanlışlıkların bir an önce farkına varılması ve çözüme kavuşturulması öncelikle gerekmektedir. Ancak haksız yere iftiraya uğrayan kişiler ve bilhassa kamu görevlileri yaşayarak görmektedir ki haklarında sebepsiz yere soruşturma açılması, bu kişilere “şüpheli” denilmesi ve bu sıfatla ifade alma işlemi vs uygulanması bile insanların psikolojisinde yaralar açmaktadır.

Öyle ki özellikle 15 temmuz sürecinden sonra siz değerli okuyucularımızdan aldığım sayısız e-posta oldu bu yönde..

Haksızlığa uğrayan vatandaşlarımız için getirilen bu düzenlemenin, haksız yere ihraç, gözaltı veya tutukluluk gibi mağduriyetler yaşayan vatandaşlarımız için de bu mağduriyetlerin önüne geçilmesi adına yeni bir başlangıç olmasını umut ediyoruz. Bu çerçevede yapılan bu düzenlemenin, zaman zaman siyasi ağızlar tarafından da dile getirilen asılsız ihbar ve şikayetler konusuna çözüm noktasında yerinde bir değişiklik olduğunu düşünüyoruz.

Saygılarımla,

Av. Çağrı ÜNSAL / Ankara Barosu ([email protected])

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme