• Haberler
  • Gündem
  • Askerde Tezkere Bırakmak İsteyenlere Müjdeli Haber! Artık Er Olarak Başladığınız Askerlikte Rütbeli Olabileceksiniz! İşte Şartlar...

Askerde Tezkere Bırakmak İsteyenlere Müjdeli Haber! Artık Er Olarak Başladığınız Askerlikte Rütbeli Olabileceksiniz! İşte Şartlar...

Türkiye'de erkeklerin vatani borcu olan askerlik sisteminde yapılan düzenlemeler sonrası vatandaşların araştırmaları da artış gösterdi.Bu araştırmalar arasında en sık yer alanlarda ise askerde tezkere bırakmanın şartları oldu.

Türkiye’de erkeklerin vatani borcu olan askerlik sisteminde yapılan düzenlemeler sonrası vatandaşların araştırmaları da artış gösterdi.  Bu araştırmalar arasında en sık yer alanlarda ise askerde tezkere bırakmanın şartları oldu. Vatandaşlar, yıllara göre askerlik yaşının, yoklamaya tabi olmanın ne demek olduğunu araştırırken, yeni askerlik sisteminde nelerin değiştiğini yoğun olarak araştırıyor. Yeni askerlik sisteminde süreler eğitim durumu gözetilmeksizin düşürüldü. Bununla birlikte tezkere bırakma şartları, izin süreleri, askerde yedek subay ya da astsubay olarak nasıl kalınır, gibi sorular da merak uyandırmaya başladı. Askerlik ile ilgili merak edilenler için işte detaylar…

2022 Tezkere Bırakma Detayları Neler?

Askerlik süresi, yapılan yeni düzenlemeler sonucunda oluşturulan sistem üzerinde artık eğitim durumu fark etmeksizin düşürüldü ve zorunlu askerlik süresi 6 aya indirildi. Hizmet kapsamında bu süre, temel eğitimlerden oluşuyor. Buna göre er ve erbaşların hizmet süresi 6 ay olarak belirlenirken, yedek astsubay ve yedek subayların hizmet süreleri de 12 ay olarak belirlendi. Ancak er olarak askerlik yapan vatandaşlar, 6 ay sonra tezkere sürelerini uzatarak (6 ay), maaşlı askerlik de yapabilir. Uzman çavuş olarak askerde kalmak isteyenlerin, askerlik hizmetlerini en az 1 yıl yapmış olmaları ya da sözleşmeli er olarak askerliklerini yapmış olmaları gerekir.

Askerlik Yaşı Neye Göre Belirlenir?

Haber

Askere gitme yaşı 20 olarak belirlenmiştir ve yaş hesaplaması Ocak ayında başlamaktadır. Bu süre 41 yaşına girilen yılın Ocak ayının ilk gününe kadar devam eder. Bu tarih itibariyle askere çağrılma, muayene, yoklama ve celp dönemleri de başlamış olur. Mezuniyet durumlarına göre vatandaşların tecil hakları bulunur ve bu durumda yaşlar değişiklik gösterebilir. Mezuniyete göre tecil yaşlarında; 22 yaş lise öğrenimine devam edenler, 25 yaş meslek liselerinde okuyanlar, 28 yaş yüksekokul, önlisans mezunu askerlik tecil yaşı, 28 yaş 4 yıllık lisans mezunları, 32 yaş lisansüstü eğitim görenler ve 35 yaş doktorasını yapanlar için belirlenmiş olan yaşlardır.

Askerlik Yoklaması Nedir, Nasıl Yapılır?

Askerlikte yoklamaya tabi olmak, belirlenen kuralda askerlik yaşına girmiş olan erkekler için kullanılır. Askerlik yoklamasındaki kişiler, 20 yaşına girdiklerinde yoklama işlemlerini başlatabilirler. Bu işlemler E-Devlet üzerinden “Askerlik Yoklaması” bölümünden yapılabildiği gibi askerlik şubelerinden de yapılabilmektedir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme