- Haberler
- Gündem
- Ayçiçek için tehlike çanları çalıyor! Yıllık yağış ortalamasının çok altına kalan bölgede üreticiler endişeli!
Ayçiçek için tehlike çanları çalıyor! Yıllık yağış ortalamasının çok altına kalan bölgede üreticiler endişeli!
Geçtiğimiz sene Rusya ile Ukrayna savaşı sebebi ile fiyatı en çok artan ürünlerden biri de Ayçiçek yağı oldu.Bu yıl içinde %30 oranında geriye gelmiş oldu.
Geçtiğimiz sene Rusya ile Ukrayna savaşı sebebi ile fiyatı en çok artan ürünlerden biri de Ayçiçek yağı oldu. Bu yıl içinde %30 oranında geriye gelmiş oldu. Fakat sektör temsilcileri Ayçiçek’te bekleyen tehlikeyi paylaştılar. Yağışların az olması nedeni ile çok ciddi bir rekolte kaybı beklentisi meydana gelen üreticinin ekimden vazgeçmesi halinde piyasada sorunlar yaşanabileceği dile getirildi.
EN YAĞIŞLI OLMASI GEREKEN DÖNEM KURAK GEÇTİ
Türkiye’nin yağlık ayçiçeği ihtiyacının ortalama olarak %50’sinin karşılanmış olduğu Trakya’da, ekim dönemine hazırlanmakta olan üretici, kuraklık için son derece endişeli. Trakya Birlik Yönetim Kurlu Başkanı Şafak Kırbiç, ‘Önümüzdeki dönemle ürünle alakalı sorunlar, üretimiyle alakala sıkıntı yaşanma ihtimali yok değil. En çok yağış almamız gereken dönem içinde yani kasım, aralık, ocak ve şubat ayları kuraklık ile geçti. Kar yağışı meydana gelmedi. Geçtiğimiz senelerde de bölgemizde özellikle meydana gelmemişti. Ülkemizde de baktığımızda, ülke genelinde bile diğer senelerdeki kar yağışının yoğun olduğu şehirlerde oralarda bile diğer senelere nazaran kar yağışı çok fazla bir şekilde yaşanmadı.
ÜLKENİN GENELİNDE KURAKLIK VAR
Tabii İç Anadolu Bölgesi’nde de ciddi anlamda bir kuraklık var. Trakya bölgesinde de durum aynı. Bizim bölgemizde de yağış miktarlarına bakıldığı zaman gerçekten çok büyük bir düşüş yaşanmış durumda. Bölgemizde, kuzeyimizdeki barajlarda su seviyelerinde ciddi oranda bir azalma yok değil. Hatta son yapılan açıklamalara göre de Kayalı Barajı’ndan mısır üretimine son derece ciddi bir potansiyele sahip olan Kavaklı bölgesine de su seviyesinin düşüklüğünden kaynaklı bu süreç içinde su verilmeyeceği ile alakalı olarak durumlarımız oldu. İnşallah önümüzdeki günler içinde bir miktar yağış alırsak oralarda da bir su seviyesinde yükselme meydana gelir’ dedi.
Üretimin artmasının önümüzdeki dönem içinde alınacak yağışlara bağlı olduğunu ifade eden Kırbiç, ‘Önümüzdeki süreç içinde ciddi bir yağış almış olursak baraj seviyelerindeki yükselme, toprağın doygunluk noktasında da bir artış meydana gelmiş olur. Çünkü bölge içinde özellikle Edine bölgesinin senelik yağış ortalaması 500 ile 600 milimetre’ dedi.
Bakmadan Geçme





