• Haberler
  • Ekonomi
  • Bakanlık çiftçilere geri ödemesiz hibe desteklerini başlattı! Üretim yapamayan çiftçilere mazot ve gübre desteği yapılacak!

Bakanlık çiftçilere geri ödemesiz hibe desteklerini başlattı! Üretim yapamayan çiftçilere mazot ve gübre desteği yapılacak!

Türkiye bir tarım ülkesi olmasına rağmen son yıllarda artan ekonomik sorunlar ve küresel iklim değişiklikleri etkileri ile ülkemizde tarımsal faaliyetlerde ciddi bir gerileme yaşandı.Bu gerilemenin sebepleri arasında birçok unsur olsa da en önemlileri ara

Türkiye bir tarım ülkesi olmasına rağmen son yıllarda artan ekonomik sorunlar ve küresel iklim değişiklikleri etkileri ile ülkemizde tarımsal faaliyetlerde ciddi bir gerileme yaşandı. Bu gerilemenin sebepleri arasında birçok unsur olsa da en önemlileri arasında kuraklık gibi iklim etkileri bulunuyor. Bu tür etkenlerin bir araya gelmesi ile birlikte ülkemizdeki birçok çiftçi de üretimde beklenen verimi alamıyor. Bu kapsamda devlet, üretim yapamayan ve belirlenen şartları karşılayan çiftçilere hibe destekleri sağlıyor. Ancak bu destekler belirli bölgelere göre ve belirli ürünlere göre yapılıyor. Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olan çiftçilere yapılan mazot ve gübre yardımları, bu desteklerde ilk sıralarda yer alıyor. İşte detaylar…

Çiftçiye Ne Kadar Mazot ve Gübre Desteği Ödeniyor?

Haber

Devletin sağladığı mazot ve gübre desteklerinden yararlanmak isteyen kişilerin ilk olarak Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı olması gerekiyor. Türkiye Tarım Havzaları Üretim ve Destekleme Modeli bünyesinde gerçekleştirilen desteklerde dekar başına ödeme yapılıyor. Bu ödemelerde gübre payı dekar başına 8 TL olarak belirlenirken, mazot ödemeleri ürünlere göre şöyle değişiyor:

Çeltik, kütlü pamuk için 68 TL

Kanola, aspir için 20 TL

Nohut, kuru fasulye, mercimek için 24 TL

Patates, soya için 30 TL

Dane mısır için 27 TL

Yağlık ayçiçeği için 29 TL

Kuru soğan, yem bitkileri için 19 TL

Yaş çay, fındık için 18 TL

Zeytin ve diğer ürünleri için 17 TL

Kimler Desteklerden Yararlanabilir?

Devletin sunduğu mazot ve gübre desteklerinden Çiftçi Kayıt Sistemi’ne kayıtlı çiftçiler yararlanabiliyor. Dekar başına ödenen bu destekler için Çiftçi Kayıt Sistemi’nde özlük, ürün ve arazi bilgilerinin kayıtlı olması gerekiyor. Tarım ve Orman Bakanlığı aracılığıyla tespit edilen gerçek ve tüzel kişilere bu destek ödemeleri sağlanıyor.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme