Genel

Çekilen Kredi İptal Edilebilir mi?

Yasal olarak kredi işlemlerinin başlatılması için bankanız ile yaptığınız herhangi bir sözleşmeye imza atmadıysanız bu durumu bankanıza bildirerek masrafsız bir şekilde zaten henüz başlatılmamış işlemi durdurabilirsiniz. Ancak kredi için işlemler başlatıldığı takdirde durum biraz daha karmaşık bir hal alacaktır. Bu durumda herhangi bir ek masraf ödemesi yapmamanız için 14 gün içerisinde bankanıza krediden vazgeçtiğinizi bildirmeniz gerekmektedir.

Çekilen kredinin iptali için bilmeniz gereken önemli birkaç husus vardır:

– Kredi iptal hakkınızın süresi kredi sözleşmesini yaptığınız tarih itibari ile başlar.

– Krediyi alan kişi, çekilen kredi miktarını ve kredi çekilen anaparanın iade edildiği tarihe kadar ki sürede gerçekleşen faizi kredinin vazgeçildiğini bankanıza bildirdiğiniz tarihten sonra en geç 30 gün içerisinde iade eder.

– Bankanız sizden hesapladıkları faiz ve diğer kurumlara ödenen masraflar dışında başka bir ödeme talebinde bulunamaz. Bunun dışında kalan bütün ücretler ve sizden alınan bütün masraflar bankanız tarafından 1 hafta içinde size geri verir.

– iptal hakkınızın bulunduğu bu 14 günlük süresi aştığınız takdirde, çekilen kredinin ödendiği tarihe kadar olan gerçekleşmiş faiz ve bankanızın sizin işlemleriniz için üstlendiği masrafları bankanıza ödeyerek kredinizi kapatmanız mümkündür. Bu durum ihtiyaç kredileri için geçerlidir. Konut kredilerinde bu durum ihtiyaç kredilerinde ödenen ek üzretlere de ek olarak erken ödeme cezasını da ödemeniz gerekmektedir.

Konut kredisinde ki erken ödeme cezası için bilmeniz gereken durumlar şu şekildedir:

– Yalnızca konut kredileri için alınan bu erken ödeme cezası vade değişikliğine göre değişiklik göstermektedir. Eğer 36 aydan az vadeniz bulunuyorsa yüzde 1, eğer daha fazla ise yüzde 2 olarak kredi kapatırken bankanıza peşin ödeme yapmanız gerekmektedir.

Bu hususta kredi iptal hakkınız olan 14 günü iyi değerlendirmeniz sizin için en fazydalısı olacaktır.