- Haberler
- Ekonomi
- 'Bitcoin ve Ethereum Gibi Sanal Paraları Almak Caiz Midir?' Sorusuna Diyanet'ten Cevap Geldi
'Bitcoin ve Ethereum Gibi Sanal Paraları Almak Caiz Midir?' Sorusuna Diyanet'ten Cevap Geldi
Diyanet İşleri'nden Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paralara yapılan yatırım ile ilgili açıklama geldi.Yatırım yapanların merak ettiği 'Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paralar yatırım yapmak caiz midir?' soruya Diyanet İşleri'nden yanıt geldi.
Diyanet İşleri'nden Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paralara yapılan yatırım ile ilgili açıklama geldi.
Yatırım yapanların merak ettiği "Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paralar yatırım yapmak caiz midir?” soruya Diyanet İşleri'nden yanıt geldi. Söz konusu cevapta; kripto paraların dinen uygun olmadığı kaydedildi.
Bitcoin, Ethereum ve daha yüzlerce sanal para hızla dünyaya yayılmaya devam ediyor. Market hacimleri şimdiden 300 milyar doları geride bırakmış durumda. Süratle gelişen ve büyüyen bu teknoloji tüm dünyadan insanların ilgisini çekerken, daha 10 sene öncesine kadar var olmadığı için günlük hayata uyumu konusunda da soruları beraberinde getiriyor.
Dinen Uygun Değil
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı’na “Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları yatırım amaçlı almak caiz midir?” şeklinde bir soru soruluyor. Diyanet İşleri ise söz konusu soruya ilişkin vermiş olduğu cevapta; kripto paraların merkezi bir otoriteye sahip olmadığına ve bu yüzden devlet teminatı altında olmadığına dikkat çekerken değer kazanıp kaybetme konusunda spekülasyonlara açık olması ve kara para aklamak için kullanıldığı gerekçesiyle şu aşamada dinen uygun olmadığını açıkladı.
Diyanet İşlerinin Açıklaması
Diyanet İşlerine yöneltilen “Bitcoin ve Ethereum gibi sanal paraları almak caiz midir?” sorusuna verilen cevapta; “Para, devletçe bastırılan ve ülke içinde mübadele aracı olarak kullanılan, üzerinde rakamsal değeri yazılı, kağıt ya da metal nesnedir. Sanal para ise; arkasında herhangi merkezi finansal kurum bulunmaksızın kullanıcılar arasında doğrudan ticari alışverişe imkan tanıyan her kullanıcı için özel kriptolanmış/şifrelenmiş para birimidir.
Bir para biriminin para hükmünde olabilmesi için ya değerini devlet otoritesinden almalı ya da altın gibi zati bir değere sahip olmalıdır. Sanal paralar her ne kadar bazı kesimler tarafından mübadele aracı olarak kullanılmakta ise de devletin sağladığı itibari değere ve güce sahip olmaması arkasında merkezi bir finansal kurumun bulunmayışı ve devlet teminatı altında olmaması sebebi ile para olarak değerlendirilemez. Ayrıca değer kazanıp kaybetme hususunda spekülasyona açık olmaları daha çok kara para aklama amacı gibi meşru olmayan iş ve işlemlerde kolaylıkla kullanılabilmesi ve devletin demetim ve gözetiminden uzak olması gibi sebeplerle sanal paraların alım satımını yapmak şu aşamada dinen uygun değildir” ifadelerine yer verildi.
Kamupersoneli.net - ANKARA
Bakmadan Geçme





