• Haberler
  • Gündem
  • Bugünkü güneş tutulması 17 Ağustos Marmara depremini akıllara getirdi: 1 hafta öncesinde de güneş tutulması olmuştu! Korkutan açıklama geldi

Bugünkü güneş tutulması 17 Ağustos Marmara depremini akıllara getirdi: 1 hafta öncesinde de güneş tutulması olmuştu! Korkutan açıklama geldi

Bugün Türkiye'den de izlenebilen yılın ikinci ve son güneş tutulması gerçekleşti.Tüm dünyanın yakından takip ettiği güneş tutulması akıllara 17 Ağustos depremini getirdi.

Bugün Türkiye’den de izlenebilen yılın ikinci ve son güneş tutulması gerçekleşti. Tüm dünyanın yakından takip ettiği güneş tutulması akıllara 17 Ağustos depremini getirdi. O dönemde de depremden 1 hafta önce güneş tutulmasının meydana gelmesi üzerine Prof. Dr. Naci Görür’den açıklama geldi.

Naci Görür, yaptığı açıklamasında güneş tutulması sebebi ile meydana gelebilecek çekim kuvvetinin faydalarda tetiklenmeye neden olabileceğini söyledi. İşte güneş tutulması ve depreme dair son detaylar..

ÜLKEMİZDE DE GÖRÜLDÜ

Dünyanın yakından takip ettiği ve bugün saat 12.40 – 15.05 saatleri arasında meydana gelen güneş tutulmasına ilişkin veriler geldi. TÜBİTAK verilerine göre; en yüksek tutulma oranı Doğu illerinde gerçekleşti. İstanbul'da ise maksimum örtünme saat 13.47'de yaşandı.

AKILLARA MARMARA DEPREMİ GELDİ

Bugünkü güneş tutulması akıllara Marmara depremini getirdi. Özellikle İstanbul’da büyük bir felakete neden olan 1999 Marmara Depremi’nden bir hafta önce de güneş tutulması olmuştu.

PROF. DR. GÖRÜR'DEN ENDİŞE YARATAN AÇIKLAMA

Bugün Twitter hesabından konuyla ilgili açıklamalarda bulunan Yerbilimci Prof. Dr. Naci Görür, "Normalde bu çekim kuvveti büyük depremlere neden olmaz. Ancak kimi yerlerdeki faylar aşırı stres biriktirmiş ve deprem üretmeye zaten hazır hale gelmiş ise o faylar üzerinde depreme neden olabilir. Yani bardağı taşıran son damla rolü oynayabilir" dedi.

"FAYLARDA TETİKLENMEYE NEDEN OLABİLİR"

Prof. Dr. Naci Görür Twitter'dan yaptığı açıklamanın devamında güneş tutulması sonucu meydana gelebilecek çekim kuvvetinin faylarda tetiklenmeye neden olabileceğini ifade etti. Görür şu ifadeleri kullandı; "Arkadaşlar, ay ve güneş tutulmasının kimi faylarda tetiklemeye yol açabileceği konusunu çok tartıştınız. Bilimsel bir konu hakkında bazı arkadaşlarımızın rastgele konuşması beni üzdü. Bu konu "Ben böyle düşünüyorum" diyebileceğiniz bir şey değil. Ay ve güneş dünya üzerine çekim kuvveti uygular. Hidrosferde ve litosferde gelgit gibi harekelere neden olur. Litosferdeki harekete 'yerkabuğu gelgiti' (Earth tides) deriz. Litosfereki bu gelgit stres doygunluğuna ulaşmış faylarda tetiklenmeye neden olabilir. Bu illa da Marmara'da veya şurada olacak demek değildir. Bu yazdığım konu hakkında yüzlerce çalışma ve makale vardır. Bunu bilmenizin size ne zararı olur? Neden bilimde bile cepheleşiyorsunuz. Bunu tekrar şunun için yazdım. Ben Twitter'ı insanımızı depremle ilgili bilgi ve bilinçlendirmek için kullanıyorum. Tartışmak, dedikodu için değil. Lütfen bu anlayışta olmayan veya başka niyeti olan arkadaşlarımız varsa bizi takip etmeyi bıraksınlar."

Naci Görür'ün konuyla ilgili Twitter paylaşımları şöyle:

17 AĞUSTOS DEPREMİ ÖNCESİ GÜNEŞ TUTULMASI NE ZAMAN OLDU?

11 Ağustos 1999 Çarşamba günü ülkemizden de gözlenecek Tam Güneş Tutulması meydana gelmişti. Bu tutulma aynı zamanda 20. yüzyılın son tam güneş tutulması olmuştu. Bu tarihte Ay Dünya ile Güneş arasına girerek Güneşi tamamen örtmüş ve Ay'ın gölgesi Türkiye saati ile 12:30 da önce İngiltere açıklarında okyanus üzerine düşmüştü. Güneş tutulması sıra ile önce İngiltere, daha sonra Fransa, Almanya, Avusturya, Macaristan, Romanya ve Bulgaristan'da izlendikten sonra Türkiye'de izlenilmeye başlanılmıştı.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme