• Haberler
  • Ekonomi
  • CHP Milletvekili Gaytancıoğlu: Devlet Tarım Piyasasından Çekilmiş

CHP Milletvekili Gaytancıoğlu: Devlet Tarım Piyasasından Çekilmiş

Devletin çiftçiye ödemek zorunda oluğu finansal desteğin sadece yarısını ödemesi çiftçiyi zor duruma düşürdü.Çiftçi borcunu ödemek için tarım kredilerine yöneldiği için icralık oldu.

Devletin çiftçiye ödemek zorunda oluğu finansal desteğin sadece yarısını ödemesi çiftçiyi zor duruma düşürdü. Çiftçi borcunu ödemek için tarım kredilerine yöneldiği için icralık oldu.

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, çiftçilerin köyden kente göç etmek zorunda kaldıklarını ifade ederek açıklamalarda bulundu.

2006 yılında yürürlüğe giren Tarım Kanunu'nun21'inci maddesi, tarımsal destekleme programlarının finansmanının, bütçe kaynaklarından ve dış kaynaklardan sağlanacağını ve bütçeden ayrılacak kaynağın Gayrisafi Milli Hasıla'nın (GSMH) yüzde birinden az olamayacağını belirtiyor.

87,5 Milyar Lira Eksik Ödendi

Söz konusu yasaya göre, 2007'den bu yana 10.5 yılda çiftçinin yasal destek hakkı 171.5 milyar lirayı bulması gerekirken, 84 milyar lirada ilerliyor. Devletin çiftçiye verdiği finansal destek 87,5 milyar lira eksik ödendi. Bu yıl ise devlet çiftçiye yasa ile vermesi gereken 26 milyar lira desteğin, yalnızca 12,8 milyar lirasını ödedi.

89 Milyar Lira Tarım Kredisi Kullanıldı

Bu kapsamda, 2017 başında kullandırılan tarım kredileri de 89 milyar 703 milyon liraya yükseldi. CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, söz konusu durumlardan kaynaklı bir çok çiftçinin köyden kente göç ettiğini belirterek; “AK Parti, çiftçiye hak ettiği desteği vermeyerek, bir şekilde onları bankaların, aracı ve tefecilerin kucağına itti. Eksik yapılan 87.5 milyar TL'lik ödemenin çiftçilere ödenmemesi sonucu çiftçimiz ciddi anlamda borçlandı” şeklinde konuştu.

7 Milyar Borç Var

Bankacılık Düzenleme Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, 2007'de tarımsal nakit kredi kullanımı 6.9 milyar TL iken, 2017 yılı Eylül ayı itibarıyla sadece bankaların çiftçiye kredi kullandırımı toplamı 82 milyar 403 milyon TL'ye kadar yükseldiği gözlemleniyor. Tarım Kredi Kooperatiflerine ise 7 milyar 300 milyon lira borç olduğu kaydedildi.

Bunun dışında bankaların tarım kredilerinden 2007 yılı Ocak ayında 353 milyon TL alacağı takipte iken, bu tutar 2.2 milyar liraya yükseldi.

En Fazla Kayıp Tahıl ve Bitkisel Ürünlerde

Çiftçiye ödemek zorunda olunan finansal desteğin verilmemesi çiftçiyi toprağa küstürerek, tarımda dışa bağımlılık da gün geçtikçe artıyor. Sözcü'nün haberine göre, Çiftçi Kayıt Sistemi'nde (ÇKS) son 10 yılda kayıtlı çiftçi sayısının 2 milyon 613 binden, 2 milyon 267 bine kadar gerilediği kaydedildi. Bununla birlikte 10 yılda 346 bin çiftçi daha toprağından ayrılmak zorunda kaldı.

TÜİK verilerine göre en fazla tarım alanı kaybı da tahıllar ve diğer bitkisel ürünlerde oluğu kaydedildi.

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, Türkiye'de çiftçilerin artan borç yükünün borcu borçla çevirebilmek için kullandığını gösteren bir tablonun ortaya çıktığını ifade etti.

Devlet Tarım Piyasasından Çekilmiş

CHP Edirne Milletvekili ve Genel Başkan Başdanışmanı Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu; “Çiftçinin kullandığı girdi fiyatları sürekli artıyor, destekleme alımları yapılamıyor. Devlet neredeyse tüm tarım piyasalarından çekilmiş, yerini özel sektöre bırakmış. Birçok özel sektör de küresel sermayenin güdümüne girmiştir. Girdi fiyatlarındaki sürekli artışlar, maliyetlerin sürekli artmasına yurtiçi fiyatların dünya fiyatları ile karşılaştırıldığında yüksek olmasına neden oluyor.

AK Parti hükümeti de bunu fırsat bilerek ‘et pahalı, ithal edelim', ‘buğday pahalı, ithal edelim' gibi politikalar uygulayarak, birçok ürünün ithalatına yol açıyor ve bu ithalatı yandaşlarına yaptırarak yolsuzluğun ve usulsüzlüğün de önü açılıyor” açıklamasında bulundu.

Doç. Dr. Okan Gaytancıoğlu, ipotekli kredi kullanımında ciddi artışların olduğunu belirterek, üreticinin geliri artmadığı için tarlalarını ipotek ederek kredi kullandığını aktardı.

Kamupersoneli.net - ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme