• Haberler
  • Gündem
  • Corona virüsü Türkiye'ye sıçradı! Türkiye'de ilk Koronavirüs vakasını Sağlık Bakanı Açıkladı!

Corona virüsü Türkiye'ye sıçradı! Türkiye'de ilk Koronavirüs vakasını Sağlık Bakanı Açıkladı!

Corona virüsü sonunda Türkiye'ye de bulaştı.Dün KKTC'de Corona Virüsü tespit edilmesi sonrasında bugün 00:30'da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Türkiye'de de Koronavirüs tespit edildiği bildirildi.

Corona virüsü sonunda Türkiye’ye de bulaştı. Dün KKTC’de Corona Virüsü tespit edilmesi sonrasında bugün 00:30’da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından Türkiye’de de Koronavirüs tespit edildiği bildirildi. Yapılan Koronavirüs testlerinin pozitif çıktığını belirten koca, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ve Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan’ın katılımıyla saat 13:30’da toplanacak.

TÜRKİYE’DE İLK CORONA VİRÜSÜ NEREDE ÇIKTI?

Türkiye’de ki ilk Corona virüsü vakasını Sağlık Bakanı tarafından açıklandı. Lakin henüz hangi ilde görüldüğü, kimlerle temas da bulunduğu ve erkek olduğu dışında hasta hakkında herhangi bir açıklama yapılmadı.

Sağlık Baknı Fahrettin Koca, tespit edilen koronavirüs vakası hakkında şu açıklamalarda bulundu;

Haber

“İnsanların ülkeden ülkeye her an hareket halinde olduğu bir dünyada direnç hangi düzeyde, tedbirler hangi keskinlikte olursa olsun bazı sonuçları önlemek maalesef mümkün değil. Eğer dünyayla ilişkimizi tümden kesmiş olabilseydik şu an karşınızda olmazdım. Bu an burada olmamın nedeni, bu saate dek gösterdiğimiz şeffaflık ve bunun devam edeceğinin teminatıdır. Size üzücü ama korkutucu olmayan haberi bildirmek istiyorum. Bugün akşam saatlerinde koronavirüs şüphesi olan bir vatandaşımızın test sonucu pozitif çıktı” dedi.

HASTAYA VİRÜS AVRUPA ZİYARETİNDE BULAŞMIŞ

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüs tespit edilen hastanın Avrupa’ya gittiğini ve virüsü orda kaptığını dile getirdi. Koaca konu hakkında şu açıklamalarda bulundu;

”Tanı, yüksek ateş ve öksürük şikayetinin sebebinin araştırılması sonucu konulmuştur. Hastanın virüsü Avrupa teması üzerinden aldığı bilinmektedir. Dış dünyadan tamamen izole edilmiştir. Hasta bir erkektir ve genel durumu iyidir. Aile bireylerinin hepsi ve yakın çevresindeki tüm bireyler bu anlamda gözetim altındadır ve her biri şüpheli kabul edilmiştir. Hasta mahremiyetinin korunması açısından detaylı bilgilerin paylaşılması uygun bulunmamıştır. Bu ülkemizde görülen ilk vakadır. Verilere göre tanı erken konulmuştur. Virüs bulaşmışsa bu çok sınırlıdır.” dedi.

Türkiye’de tespit edilen Koranavirüs hakkına ki tüm bilgileri, Sağlık Bakanı Koca’nın saat 13:30’da yapılacak toplantıda açıklaması ve alınacak tedbirler hakkında bilgi vermesi bekleniyor.

CORONA VİRÜSÜ SOLUNUM YOLLARINI HEDEF ALIYOR

Corona virüsler (CoV), hafif düzeyli soğuk algınlığından şiddetli solunum sıkıntısına kadar farklı tablolara neden olan büyük bir virüs ailesidir. Corona virüslerin insanlarda dolaşımda olan alt tipleri (HCoV-229E, HCoV-OC43, HCoV-NL63 ve HKU1-CoV) çoğunlukla soğuk algınlığına sebep olan virüslerdir. SARS-CoV, 21. yüzyılın ilk uluslararası sağlık acil durumu olarak 2003 yılında, daha önceden bilinmeyen bir virüs halinde ortaya çıkmış olup yüzlerce insanın hayatını kaybetmesine neden olmuştur. Yaklaşık 10 yıl sonra Coronavirus ailesinden, daha önce insan ya da hayvanlarda varlığı gösterilmemiş olan MERSCoV (Middle East Respiratory Syndrome Koronavirüs) Eylül 2012’de ilk defa insanlarda Suudi Arabistan’da tanımlanmış; ancak daha sonra aslında ilk vakaların Nisan 2012’de Ürdün Zarqa’daki bir hastanede görüldüğü ortaya çıkmıştır.

SARS Corona virüsü ile uzaktan bağlantılı olmasına rağmen, yaşanmış olan SARS tecrübesinden ötürü endişe oluşturmuştur. 31 Aralık 2019’da DSÖ Çin Ülke Ofisi, Çin’in Hubei eyaletinin Vuhan şehrinde etiyolojisi bilinmeyen pnömoni vakalarını bildirmiştir. 7 Ocak 2020’de etken daha önce insanlarda tespit edilmemiş yeni bir Corona virüs (2019-nCoV) olarak tanımlanmıştır. Daha sonra 2019-nCoV hastalığının adı COVID-19 (2019-nCoV Hastalığı) olarak kabul edilmiştir.

NASIL BULAŞIR?

Yeni Corona virüsün, diğer Corona virüsler gibi solunum salgıları ile bulaştığı düşünülmektedir. Hasta kişilerden öksürük, hapşırık, gülme, konuşma sırasında çevreye saçılan virüs içeren solunum salgısı damlacıkları, sağlam kişilerin mukozalarına temas ederek bu kişilerin hastalanmasına neden olur. Hastalığın bu şekilde insandan insana bulaşması için yakın temas (1 metreden yakın) gereklidir.

BELİRTİLERİ NELERDİR VE TANISI NASIL KONULUR?

Üst solunum yolu hastalıkları belirtilerinden bazıları olan burun akıntısı, öksürük, boğaz ağrısı ve ateş virüsün belirtilerindendir. Bu virüsler bazen zatürre gibi alt solunum yolu hastalıklarına yol açabilir. Bu durum kalp-akciğer hastalarında, bağışıklık sistemleri yetersiz kişilerde veya yaşlılarda daha sık görülür. Virüsün teşhisi için klinik belirtileri hafif olduğundan laboratuvar testleri genellikle çok sık kullanılmaz. Ancak hekim gerek gördüğünde polimeraz zincir reaksiyonu (PCR) ile virüsün genetik parmak izine bakılan laboratuvar testleri kullanılabilir.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!

COVID-19’a maruziyetten semptomların başlamasına kadar olan süre (inkübasyon süresi) 2 ile 14 gündür. COVID-19 enfeksiyonu teyit edilmiş birçok insanda ateş, öksürük, nefes darlığı semptomlarıyla, ciddi akut solunum hastalığı ortaya çıkmıştır. Bazı hastalarda ishal, bulantı, kusma şeklinde sindirim sistemi bulgularının da tabloya eşlik ettiği görülmüştür.

Virüsün bulaştığı hastalarda zatürre ve böbrek yetmezliği gibi ciddi komplikasyonlar geliştiği ve bu hastaların yaklaşık %3’ünün hayatını kaybettiği görülmüştür. Ölümlerin çoğunda altta yatan başka tıbbi problemler (ileri yaş, şeker, kanser, kronik akciğer, kalp ve böbrek hastalıkları gibi) vardır. Özellikle genç erişkinlerde, semptomlar soğuk algınlığı belirtileri gibi hafiftir. Bazılarında hiç belirti yoktur ve bu hastalar genellikle iyileşirler.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Corona virüs hastalığı(COVID-19) olan çoğu kişide hafif seyirli olduğundan hastalar ilaç tedavisine gerek duymadan iyileşebilir. Ancak bazı belirtileri azaltmak ve hastayı rahatlatmak için, hastaya ağrı kesici ve ateş düşürücüler, öksürük ilaçlarıyla bol sıvı desteği ve istirahat önerilir. Ek hastalığı ve durumu ağır olanların hastanede yatarak tedavileri gerekebilir.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme