• Haberler
  • Gündem
  • Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir anayasa yapılacağını açıkladı

Cumhurbaşkanı Erdoğan yeni bir anayasa yapılacağını açıkladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantı sonrasında yeni bir anaya yapılacağına dair açıklama yaptı.Erdoğan, yaptığı açıklamada '' Türkiye'nin yeni anayasayı tartışmasının zamanı gelmiştir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kabine toplantı sonrasında yeni bir anaya yapılacağına dair açıklama yaptı. Erdoğan, yaptığı açıklamada ‘’ Türkiye’nin yeni anayasayı tartışmasının zamanı gelmiştir. Bu çalışmanın milletin gözü önünde olması zorunludur’’ dedi.

Türkiye'nin yeni bir anayasayı çalışmasının vakti gelmiştir. Öyle terör örgütüyle iltisakların gölgesinde yürütülebilecek bir iş değildir. Milletin göz önünde ve onun temsilcilerin tamamın katılımıyla şeffaf bir şekilde gerçekleştirilmesi, ortaya çıkan metnin mutlaka milletin takdirine sunulması gerekmektedir. Önümüzde ki günlerde yeni anayasa için harekete geçebiliriz'' dedi..

Peki Erdoğan'ın yeni bir anayasa değişikliği sinyali ne anlama geliyor? Anayasa değişikliği çıkışı ile ne demek istedi Erdoğan? Erdoğan'ın değişiyle milletin takdirine sunulacak yeni anayasa nasıl olacak?..

CHP'den, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, "Cumhur İttifakı’ndaki ortağımızla bir anlayış birliğine varmamız halinde önümüzdeki dönemde yeni Anayasa için harekete geçebiliriz" sözlerine , "Bu tamamen Türkiye’nin gündemi saptırma, saklama, kaçırma, operasyonudur. Yeni bir anayasa yapma iradesi Erdoğan’da yoktur" yanıtı geldi.

Kabine Toplantısı sonrası Erdoğan, Türkiye’nin tekrar yeni bir Anayasayı tartışmasının vaktinin geldiğini söyledi. Cumhur İttifakı'ndaki hükümet ortağı MHP ile ortak bir anlayışa varıldığı durumda gelecek dönemde yeni Anayasa için harekete geçilebileceğinin sinyalini veren Erdoğan'a CHP'den, "Toplumun hiçbir kesimiyle görüşmeden, hiçbir siyasi partiyle konuşma ihtiyacı duymadan bu açıklamayı yapmak, anayasa yapma iradesinin gerçek ve samimi olmadığının itirafıdır. Recep Tayyip Erdoğan yeni anayasa isterken yeni yetkiler mi arıyor, elindeki yetkiler kendisine az mı geldi?" yanıtı geldi.

"YENİ YETKİLER Mİ ARIYOR, ELİNDEKİ YETKİLER KENDİSİNE AZ MI GELDİ?"

CHP yetkilileri Erdoğan'ın 'yeni Anayasa' söylemini şöyle değerlendirdi:

"Bu tamamen Türkiye’nin gündemi saptırma, saklama, kaçırma, operasyonudur. Yeni bir anayasa yapma iradesi Recep Tayyip Erdoğan’da yoktur. Toplumun hiçbir kesimiyle görüşmeden, hiçbir siyasi partiyle konuşma ihtiyacı duymadan bu açıklamayı yapmak, anayasa yapma iradesinin gerçek ve samimi olmadığının itirafıdır. Recep Tayyip Erdoğan yeni anayasa isterken yeni yetkiler mi arıyor, elindeki yetkiler kendisine az mı geldi?

Bu tamamen Türkiye’nin yakıcı gündeminden Türk aydınlarını ve halkımızı kaçırmak için başvurulan yoldur. Türkiye’nin gündemi açlıktır, işsizliktir, çiftçinin, esnafın, iş aleminin bitişidir.  Türkiye gerçek gündemini konuşmalıdır.

Anayasalar toplumsal uzlaşma metnidir. Toplumun tüm kesimlerinin görüşleri alınarak hazırlanır. Recep Tayyip Erdoğan kiminle anlaşmıştır,  kiminle konuşmuştur? Türkiye’nin bu siyasi tuzaklarla kaybedecek zamanı yoktur. Yapılması gereken işsizliğe, ekonomik buhrana çözüm bulmaktır. Türkiye bunu konuşmalıdır."

SETA Genel Koordinatörü Prof. Dr. Burhanettin Duran Erdoğan'ın yeni anayasa çıkışı ile ilgili şunları söyledi;

Cumhurbaşkanımızın yeni anayasayı tartışmaya açması konusunu bir sürpriz olarak karşılıyor muyum? Hem karşılıyorum hem karşılayamıyorum… Muhalefetin güçlendirilmiş parlamenter sistemini tartışmaya açtığını biliyoruz. Cumhurbaşkanımız da reform gündemi ile siyaseti belirliyordu. Böyle bir ortamda yeni anayasa demek, tartışmanın düzeyini yükseltmektir. Bir anlamda yeni unsurun devreye girmiş olmasına evet diyorum ama Cumhurbaşkanımızın siyaset yapma tarzı ve her zaman siyaseti bir üst yukarıya çekebilen tarzı ile düşündüğümüzde ben doğrusu hiçbir sürpriz görmüyorum.

Yeni bir anayasa yapılacaksa bu halkın önünde yapılmalı. Partilerin Kendi aralarında gizli gizli yapmamaları gerekir. Elbette Cumhurbaşkanımızın önceliği Cumhur ittifakındaki MHP ve diğer partilerle bunu temin etmeye çalışması beklenir. Ama her şeyden önce siyasetin düzleminde yeni bir utku var. Öyle sistem değişikliği gibi kısmi bir şey konuşmayalım. Gelin bütün bir anayasayı konuşalım!..

Tabii bu AK Parti'nin geçmişte anayasayı değiştirme çabaları oldu ve bunu partiler arası görüşmelerde devamlı gündeme getirdi. Daha önceki yapılan anayasa tartışmalarında belli maddelerde anlaşıldı. Lakin yeni anayasa çalışmaları yarım kalmıştı. Bir anlamda ‘’yeni anayasa arayışında nerede kalmıştık? Devam edelim’’ de denebilir. Ama Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın gündeme getirdiği bu meselenin aslında birkaç tane boyutu var. İlk boyutu bir sistem değişikliği yapılması…  Evet ama anayasanın tamamı değiştirilmesi gerekiyor… Bu anlamda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemini de içinde barındıran yeni bir anayasa…

Bu Cumhurbaşkanı Erdoğan açısından reform gündeminin bir adım daha ileriye taşınmasıdır. Dolayısıyla kendi içerisinde tutarlıdır. Hukukta, ekonomide, demokraside reform dendiğinde bunun en ileri aşaması yeni bir anayasayı tartışmaya açmaktır. 1982 Anayasası'ndan kurtularak Türkiye için yepyeni bir anayasa yazmaktır.

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme