Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminde Bakanlar Kurulu Nasıl Oluşacak?
24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı sistemine ilk adımını atan Türkiye'de yeni dönemin ilk KHK'sı Resmi Gazete'de yayımlandı.İşte yeni sistemde neler olacak? Merak edilen tüm detaylar.
24 Haziran 2018 tarihinde yapılan seçimlerin ardından Cumhurbaşkanlığı sistemine ilk adımını atan Türkiye'de yeni dönemin ilk KHK'sı Resmi Gazete'de yayımlandı.
İşte yeni sistemde neler olacak? Merak edilen tüm detaylar.
BAKANLAR KURULU NASIL OLUŞTURULACAK?
Başbakanlık makamı ve Bakanlar Kurulu kaldırıldı. Ayrıca yürütmenin başı olarak Cumhurbaşkanı yardımcılarının yanı sıra Bakanları atama yetkisini üstlenen Cumhurbaşkanı Erdoğan belirleyecek.
Bakanların Milletvekili olması zorunluluğu bulunmuyor. Cumhurbaşkanının ardından yeni kabine üyeleri de mecliste yemin ederek göreve başlayacaklar. Yeni hükümetin göreve başlamasıyla meclisten güven oyu alması gerekmeyecek.
Cumhurbaşkanının yemin edeceği sürece kadar Cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine yönelik düzenlemeler yetki kararnamesiyle hayata geçirilmiş olacak.
Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Milletvekillerinin yemin edeceği 8 Temmuz 2018 tarihinden bir gün sonra 9 Temmuz'da yemin edeceği ve merakla beklenen yeni kabineyi de o gün yada ertesi gün açılacağı ifade ediliyor.
KABİNE'DE KAÇ BAKAN BULUNACAK?
Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin Bakanlar Kurulu 16 isimden oluşacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın birleştirilerek "
Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanlığı
" adıyla hizmetlerine devam edeceği belirtiliyor.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı ise; "
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı
" adı altında bir araya getirilecek.
Diğer yandan; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Ekonomi Bakanlığı da "
Ticaret Bakanlığı
" adı altında birleştirilecek.
Kamupersoneli.net I ANKARA
Bakmadan Geçme





