• Haberler
  • Gündem
  • Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Bakanlık Sayısı 21'den 14'e Düşürülecek!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde Bakanlık Sayısı 21'den 14'e Düşürülecek!

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan seçimlerle beraber Türkiye büyük bir değişim yaşayacak.Pazar günü yapılacak olan seçimlerden sonra devreye sokulacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bakanlık sayısı azaltılarak daha aktif bir yönetim sist

24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak olan seçimlerle beraber Türkiye büyük bir değişim yaşayacak.

Pazar günü yapılacak olan seçimlerden sonra devreye sokulacak olan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde bakanlık sayısı azaltılarak daha aktif bir yönetim sistemi ile Türkiye'nin yoluna devam etmesi beklenmekte.

Ayrıca Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın seçim meydanlarından sıkça konusunu açtığı Bakanlıklarla alakalı olarak sayının 21'den 14'e çekileceği ifade ediliyor.

Yeni Şafak'ta yer alan habere göre; kapatılacak olan 7 Bakanlık; görev ve sorumlulukları itibari ile en yakın olan diğer bakanlıklarla birleştirilecek.

KAPATILACAK BAKANLIKLAR

Söz konusu sık sık dile getirilen bakanlık birleşmesinin durumlarına göre taslak içerisinde yer alan detaylarda;

* Avrupa Birliği Bakanlığı,

* Ekonomi Bakanlığı,

* Gençlik ve Spor Bakanlığı,

* Gümrük ve Ticaret Bakanlığı,

* Kalkınma Bakanlığı,

* Kültür ve Turizm Bakanlığı,

* Maliye Bakanlığı

* Orman ve Su işleri Bakanlığı

Bakanlıklarının kaldırılacağı belirtildi.

EN BÜYÜK DEĞİŞİM İSE EKONOMİ ALANINDA

Cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminde kabine listesinde en büyük değişiklik ekonomi alanında olacağına yer verildi.

Bununla beraber;

Maliye Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Kalkınma Bakanlığı'nın birleştirileceğine yer verildi. Buna yönelik olarak Maliye, Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı (MEK) olarak formüle ediliyor.

Diğer yandan Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın kültür kısmı Milli Eğitim Bakanlığı'na, turizm kısmı ise Maliye Ekonomi ve Kalkınma Bakanlığı (MEK)'e bağlanacağı iddia ediliyor.

Bunların haricinde; Gümrük ve Ticaret Bakanlığı'nın "Gümrük" tarafı MEK'e bağlı olarak Maliye'nin bünyesinde olacak. "Ticaret" kısmı ise birleşim MEK'te olacağına yer veriliyor.

İSİMLER DEĞİŞİYOR

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın adının ise Sanayi ve Bilim Bakanlığı olarak değiştirilmesi teklif edileceği belirtildi.

Ayrıca; Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın adı Şehircilik Bakanlığı olarak kısaltılırken, Çevre ve su işleri de bakanlık bünyesinde olacak şekilde görev alanı genişletileceğine yer verildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın "Orman" kısmı Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na, "Su" işleri ise Şehircilik Bakanlığı'na bağlanacağı konuşuluyor.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın adında ise kelime değişikliği olacağı bununla beraber Tabii" kelimesinin yerine "Doğal" kelimesi gelecek ve bakanlığın yeni adının Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı şeklinde olacağı düşünülüyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın adının ise; İş Hayatı ve Güvenliği Bakanlığı olarak değiştirileceğine yer veriliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın adının ve çalışma kapsamının değişeceği ifade edilirken, yeni adıyla Aile ve Toplum Bakanlığı'na Gençlik ve Spor Bakanlığı da bağlanılacak bunun yanı sıra; Avrupa Birliği Bakanlığı'nın, kendisine en yakın olan bakanlık olan Dışişleri Bakanlığı'na bağlanması düşünülmekte.

İSİMLERİ AYNI KALACAK BAKANLIKLAR

İsimlerinin değişmeyeceği ifade edilen Bakanlıklar ise; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı olarak belirtildi.

Kamupersoneli.net I ANKARA

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme