- Haberler
- Gündem
- Deprem bölgesindeki molozların 100 milyon ton olabileceği açıklandı! Bu rakam Erciyes Dağı büyüklüğüne denk geliyor!
Deprem bölgesindeki molozların 100 milyon ton olabileceği açıklandı! Bu rakam Erciyes Dağı büyüklüğüne denk geliyor!
Kahramanmaraş depremleri sonrasında yıkılan ve yıkılacak yapılardan çıkan molozlar merak ediliyordu.Herkesin kafasında soru işareti olan moloz konusunda uzmanlar 100 milyon tonluk enkaz çıkabileceğini söylediler.
Kahramanmaraş depremleri sonrasında yıkılan ve yıkılacak yapılardan çıkan molozlar merak ediliyordu. Herkesin kafasında soru işareti olan moloz konusunda uzmanlar 100 milyon tonluk enkaz çıkabileceğini söylediler. Bu rakam da 660 stadyum veya Erciyes Dağı büyüklüğünde bir moloz yığını demek oluyor. Bütün binalardan geriye kalacak çelik demir hurdası da 1 milyon 750 bin ton kadar olacak.
MOLOZLAR 660 STADYUMUN İÇİNİ DOLDURABİLİR
Deprem bölgesinde 684 bin binada hasar tespiti olduğunu bildiren Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanı Murat Kurum, 90 bin 609 binada yer alan 345 bin bağımsız bölümde yıkı, yıkılmaz üzere ve ağır hasarlı olduğuna dair tespit yapıldığını açıkladı. Uzmanlar da açıklanan rakamlara göre yıkılan, yıkılacak yapılardan çıkacak enkaz miktarı için 100 milyon ton tahmini yaptı. Bu tahmin de 660 stadyum veya Erciyes Dağı büyüklüğünde bir yığın demek.
Eski Yıkım Müteahhitleri Derneği Başkanı Mehmet Ali Bulut, ülkede ‘yıkım müteahhitliği’ belgesine sahip sadece 480 firma bulunduğunu, daha belgesi onay almamış, başvuru yapmamış veya benzeri işler yapan firmalarla beraber sayının 2 bini bulduğunu açıkladı. Aynı zamanda yıkımın 2 seneyi bulabileceğini ve sektörün bu duruma yetişmek için zorlanacağını da açıkladı.
ADANA’DA MOLOZLAR ÇUKUROAVA’YA TAŞINDI
Bulut, binaların yıkımı yapıldıktan sonra elde edilen malzeme içinde ekonomik olarak geri kazandırılacak hurda demirler olduğunu da ifade etti. Bütün binalardan elde edilecek çelik demir hurdasının 1 milyon 750 ton olacağını, bunun geri dönüşüm içinde katkısının 600 milyon TL’yi bulacağını açıkladı. Bölgeden 660 stadyumun içini dolduracak kadar enkaz çıkacağını sözlerine ekledi. İTÜ Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Levent Trabzon da şunları ifade etti; enkazın taşınacağı kısımda gerekli önemler alınarak yer altı sularına karışmasının önüne geçilmeli. Tarım arazileri korunmalı. İkinci bir afet problemi meydana gelmemeli, dedi.
Adana’da ise depremlerden sonra yıkılan yapılan molozları, apartman adları ve eşyalarıyla korunmakta. Adana Büyükşehir Belediyesi bünyesinde kamyonlar, yıkılan apartmanların molozları eşyalarıyla merkez Çukurova ilçesindeki bir alana taşımasını yaptı.
Bakmadan Geçme





