- Haberler
- Gündem
- Deprem izolatörünün yerli üretimi için adım atıldı! Toplam maliyetinin ise %10'u geçmediği açıklandı!
Deprem izolatörünün yerli üretimi için adım atıldı! Toplam maliyetinin ise %10'u geçmediği açıklandı!
Kahramanmaraş ve Hatay'da meydana gelen depremlerden sonra, sismik izolatör konusu gündemde yer aldı.Yakın bir zamanda kadar ithal edilen bundan dolayı da maliyetleri ciddi anlamdan yükselten deprem izolatörü yerli bir firma tarafından üretilmeye başlanın
Kahramanmaraş ve Hatay’da meydana gelen depremlerden sonra, sismik izolatör konusu gündemde yer aldı. Yakın bir zamanda kadar ithal edilen bundan dolayı da maliyetleri ciddi anlamdan yükselten deprem izolatörü yerli bir firma tarafından üretilmeye başlanınca, ucuzlamış oldu. Şu an ki şartlarda ortalama bir inşaatta deprem izolatörünün kurulumu toplam maliyetin %10’unu geçmemekte.
Yaşanan depremlerden sonra, gündemde hiç düşmeyen konulardan biri de sismik izolatörler oldu. Deprem izolatörünün maliyeti, sonradan yapılıp yapılmayacağı, bakım ile onarımına kadar birçok başlık merak edildi. Merak edilen soruları ülkemizde deprem izolatörü üretimi yapan Teknolojik İzolatör Sistemleri (TİS) Genel Müdürü Uğurcan Özçamur cevapladı.
SİSMİK İZOLATÖR ÇALIŞMA MANTIĞI
Yapının temeli ile kendisi arasına bir takım özel cihazlar yerleştirilmekte. Cihazlar yapıyı temelinden tamamen ayıracak bir şekilde yani düzey taşıyıcı kolonların her birisi için 1 tane olacak şekilde uygulanmakta. Bu cihazlar, yapının kendi ağırlığını taşıyabileceği gibi aynı zamanda yatay yönde de esnek davranabilirler.
Özçamur, dünyada sismik izolatör üretimi yapabilen 12 veya 13 firma olduğunu söyledi. Aynı zamanda, ülkemizde yerli imkanlar ile deprem izolatörü üretilmeden öncesinde ithal edilen ürünlerin fiyatların oldukça yükselme olduğunu, TİS’in yerli üretim hamlesinden sonra yabancı şirketler ülkeye satmak istedikleri ürünlerin ücretini %50 ile %60 arasında indirime girdiğini söyledi.
DÜNYADA SİSMİK İZOLATÖR ÜRETENLERİN SAYISI AZ
Kahramanmaraş’ta yaşanan depremler sonrasında bölgede büyük bir yıkım olduğunu, o bölge için deprem izolatörleri olan yerlerin durumunu sorduğun söyleyen uzman isim, hastanelerin başta olmak üzere bazı kamu kurumlarında bu sistemin zorunlu olduğunu açıkladı. Uzman isim konuşmasına şu şekilde devam etti; Malatya’da depremlerden sonra bölgedeki insanlar hastaneye akın etmişler, ‘burası güvenli bir yer’ algısı olmuş. Bizim deprem bölgesinde izolatör sistemi kurduğumuz sekiz tane hastane var. Hepsini tek tek incelemiş olduk, sistem görevini tam anlamıyla başarıyla yerine getirmiş oldu. Tam not aldı.
Deprem bölgesinde olan hastanelerde kurulu deprem izolatörlerinin verilerine baktık. Bazısında 4-5 santimetre kadar hareket, kiminde ise 25 santimetre olmuş’dedi.
Bakmadan Geçme





