Deprem sonrası acil uyarı: Tsunami sinyalleri tespit edildi! Son dakika duyuruldu
Türkiye 6 Şubat'ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi ile bir kere daha deprem gerçeği ile yüzleşti.Depremden sonra acil uyarıldı! Tsunami özelliklerini veren sinyallerin tespit edildiği duyuruldu.
Türkiye 6 Şubat’ta meydana gelen Kahramanmaraş depremi ile bir kere daha deprem gerçeği ile yüzleşti. Depremden sonra acil uyarıldı! Tsunami özelliklerini veren sinyallerin tespit edildiği duyuruldu. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi, İskenderun Körfezi Kıyı Yapıları ve Doğu Akdeniz’deki Tsunami Değerlendirmeleri projesi kapsamında önemli bir rapor yayımlandı.
Yayımlanan rapora göre 20 cm’de su düzeyi değişiklikleri ölçüldü. Raporda herkesi şoke eden tsunami uyarısı yapıldı. ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, 7 kişilik ekibi ile birlikte, çalışmalarını tamamlayarak rapor haline getirdi.
“ARSUZ, ERDEMLİ, GAZİMAGUSA, GİRNE"
ODTÜ Kıyı ve Deniz Mühendisliği Araştırma Merkezi Başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, 4 ayrı istasyonda denizde su düzeyi değişiklikleri ölçüldüğünü belirterek, “Türkiye’de ve dünyada bütün depremler sonrası oluşan tsunamileri anında araştırıp modellemesini yapıp ve dünyadaki bilim adamlarına ulaştıran kurumuz. Bu konuda 25 yıllık deneyimimiz var. Geliştirdiğimiz yazılım ile hem Avrupa Birliği’nin Acil Müdahale Merkezi’nde en güvenli yazılım olarak kullanılmaktadır.
Birçok üniversitede ve birçok araştırma merkezinde kullanılmaktadır. Bu tür depremlerin karada olmuş olması da denizde bir hareket yaratmayacağı anlamına gelmez. UNESCO’nun kuralları gereği, kıyıdan 100 kilometre içerde ve 6.5 büyüklüğünden daha büyük olan depremlerde denizde hareket oluşması belki bir heyelan yaratması ihtimali vardır. O nedenle Kandilli Rasathanesi bütün kuralları uygulayarak uyarı vermiştir.
“DALGANIN OLUŞTUĞU BÖLGEDE KRİTİK DURUM OLABİLİR”
Takip edildiğinde de Arsuz, Erdemli, Gazimagusa ve Girne’de 4 ayrı istasyonda denizde 20 santimetre mertebesinde su düzeyi değişiklikleri ölçülmüştür. Bunlar depremden sonra bir yerden yola çıkan dalganın kıyılardaki ölçüm yerleridir. Dalganın hareketi ve kıyılardaki ölçüm özelliklerini kullanarak bir dalganın nerede nasıl biçimde oluştuğunu bulma şansımız var. Biz onun üzerine gittik. Bu dalga nerede oluştuğuysa o bölgede deniz tabanında kritik durum olabilir. Başka deprem olacaksa o deniz tabanında hareketlenme ve daha büyük tsunami oluşturabilir" dedi.
DENİZ TABANINDA HAREKETLENME OLDU
Yalçıner açıklamasının devamında Samandağ deniz tabanında hareketlenme tespit ettiklerini belirterek, “Örneğin, Samandağ Çevlik’te bizim tahmin ettiğimiz yerde biraz kuzeyinde denizde bir dalganın oluştuğunun ihtimali üzerinde duruyorduk. Modelleme çalışması ile bunun yerini bulmak üzere tahminde bulunmuştuk. Sonra gidip yerinde yaptığımız incelemelerde balıkçılardan aldığımız bilgilerle deniz tabanında bir hareketlenme olduğu ortaya çıktı. Sonraki 6.4 olan depremde aslında 10 santimetre mertebesinde küçük bir dalga yine oluştu. Kandilli Rasathanesi 8 dakika sonra zamanında uyarıyı verdi. Bu en erken verilebilecek bir süreydi. Oradaki oluşan dalganın üzerine de çalışmalar sürüyor" diye konuştu.
Bakmadan Geçme





