Devalüasyon nedir? Türkiye'de devalüasyon mu oldu? Devalüasyon olursa ne olur?
Son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen artış sonarında devalüasyon nedir? Devalüasyon olursa ne olur? Sorularının cevabı araştırılmaya başlandı.Ekonominin her geçen gün daha da alarm verdiği bugünlerde piyasalardan alınan son bilgilere göre dolar 1
Son zamanlarda döviz kurlarında meydana gelen artış sonarında devalüasyon nedir? Devalüasyon olursa ne olur? Sorularının cevabı araştırılmaya başlandı. Ekonominin her geçen gün daha da alarm verdiği bugünlerde piyasalardan alınan son bilgilere göre dolar 14 TL sınırına dayandı. Euro ise 15 TL’yi geçerek, tarihin zirvesine ulaştılar.
23 Kasım Salı günü en çok araştırılan konuları arasında devalüasyon nedir? Bulunuyor. Gelen bilgiye göre sabit bir kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren ülkenin ulusal parasının dış satın alma gücünün, hükümetçe alınan karar ile düşürülmesi anlamına gelmektedir.
TÜRKİYE’DE DEVALÜASYON OLDU MU?
Tarihte 3 defa devalüasyon meydana geldi. Bunlar şu şekilde:
Birinci Devalüasyon: Türk lirası 1923 – 1940 yılları arasında İngiliz Sterlin karşısında değer kaybetti. 1940 yılında resmi kura ek olarak döviz satışlarında yüzde 48 oranında prim uygulanmaya başlamış olup, 1 dolar 1940’da 1,11 TL, 1945’de de 1,31 TL olmuştur.
Türkiye’de ilk büyük devalüasyon 7 Eylül 1946 tarihinde yapılmıştır. 7 Eylül Kararları olarak adlandırılan ve Recep Peker Hükümeti’nin gerçekleştirdiği bu devalüasyonla yüzde 116 oranında bir artışla ABD dolarının fiyatı 2,83 liraya çıkarılmıştır.
İkinci Devalüasyon:
İkinci devalüasyon Adnan Menderes Hükümetince 4 Ağustos 1958 tarihinde yapılarak 2,83 TL olan ABD doları 9 liraya çıkarılmıştır.
Üçüncü Devalüasyon:
Üçüncü büyük devalüasyon Süleyman Demirel hükümeti tarafından 10 Ağustos 1970 tarihinde gerçekleştirilmiştir. Bu devalüasyonla 1 ABD doları 9 liradan 15 liraya çıkarılmıştır. Daha sonra 1978 yılına kadar değişik zamanlarda mini devalüasyonlar uygulamasına gidilmiştir. Türk Lirası küçük çaptaki devalüe işlemleri ile dolar karşısında bir miktar daha değer kaybına uğrayarak 1978 yılı öncesinde ABD dolarının fiyatı 19 liraya ulaşmıştır.
TÜRKİYE’DE DEVALÜASYON OLURSA NE OLUR?
Ülkemizde devalüasyon olursa, ülkemiz tarihi boyunca çeşitli dönemlerde devalüasyon gerçekleştirdi. Cari dengeyi sağlayabilmek amacı ile yapılan ekonomik müdahaleler arasında olan devalüasyon ile ülke dövizleri karşısında Türk lirasına değer kaybettirilmiştir.
Devalüasyon uygulanmasının en önemli sebepleri arasında ekonominin dış ticaret dengesinin açık vermesi bulunmaktadır.
Bakmadan Geçme





