- Haberler
- Ekonomi
- Devlet borçlanma sistemini değiştirdi! Dış borçlanma yapılmayacak! İç borçlanma nedir? Dış borçlanma nedir?
Devlet borçlanma sistemini değiştirdi! Dış borçlanma yapılmayacak! İç borçlanma nedir? Dış borçlanma nedir?
Türkiye'de son günlerde herkesin gözü Hazine ve Maliye Bakanlığı çevrilmiş durumdaydı.DEVLET İÇ BORÇLANMAYA GİDECEK Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından atılacak ekonomik adımlar yakından takip edildiği bugünlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekim-aralık
Türkiye’de son günlerde herkesin gözü Hazine ve Maliye Bakanlığı çevrilmiş durumdaydı.
DEVLET İÇ BORÇLANMAYA GİDECEK
Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından atılacak ekonomik adımlar yakından takip edildiği bugünlerde Hazine ve Maliye Bakanlığı, ekim-aralık döneminde 38,9 milyar liralık iç borçlanmaya gideceğini duyurdu.
DIŞ BORÇLANMA OLMAYACAK
Bu dönemde dış borçlanma yapılmayacak.
İÇ BORÇ NEDİR? İÇ BORÇ NASIL OLUŞUR?
İç borç hükümetin ülke sınırları içinde kişi ve kurumlara ulusal para cinsinden borçlanması anlamına gelmektedir. Bu borçlanmanın iktisadi niteliği, satın alma gücünün özel ve kamusal kesimler arasında el değiştirmesidir. İç borçlanmada ülkenin kullanabileceği kaynaklara bir ek söz konusu değildir. Devlet, en yaygın yöntemle halka ve kurumlara sattığı kağıda bağlı bono, tahvil ve kağıda bağlı olmayan yöntemlerle borçlanabilir.
İÇ BORÇ NASIL OLUŞUR?
Kamu giderleri, gelirlerinden çoksa aradaki fark genellikle iç borçlanma ile karşılanır. Devletin borçlanması Hazine tarafından yapılır. Kamu açığının yüksek düzeyde olması iç borcu sürekli olarak artırır.
İÇ BORÇLANMA KAÇA AYRILIR?
İç borç 3’e ayrılır;
1) Kısa ve uzun vadeli iç borçlar
2) Teminatlı ve teminatsız iç borçlar
3) Zorunlu ve gönüllü iç borçlar
DIŞ BORÇ NEDİR? DIŞ BORÇ NE DEMEKTİR?
Dış borç bir ülkenin kaynaklarına ek bir kaynak sağlamak, döviz olarak yeni ödeme gücü elde etmek gibi amaçlarla ülke dışındaki yabancı hükümet ya da finans kuruluşlarından karşılıklı ya da karşılıksız geri ödemeli kaynak almasıdır. Başka bir ifadeyle dış borç fon fazlası bulunan ekonomilerden fon açığı bulunan ülkelere yönelik akımlarla oluşan ve kendi para cinsi dışında yapılan borçlanmadır diyebiliriz. Dış borçlar İMF’den, bir bankadan veya bir ülkeden alınabilir. Ekonomisi sıkıntılar yaşayan ülkeler dış borçDış borçlar 4’e ayrılmaktadır.
FARKLI DIŞ BORÇ TÜRLERi:
1) Devletlerarası dış borçlanmalar
2) Uluslararası kuruluşlardan (IMF, Dünya Bankası gibi) dış borçlanma
3) Piyasalardan tahvil ihracı karşılığı dış borçlanma
4)Yabancı bankalardan borçlanma
Bakmadan Geçme





