• Haberler
  • Ekonomi
  • Devletten İş Arayana Yardım ve İşsizlere Cep Harçlığı ! Bu Kurslara Katılanlara Günlük 50 TL

Devletten İş Arayana Yardım ve İşsizlere Cep Harçlığı ! Bu Kurslara Katılanlara Günlük 50 TL

İşini kaybeden vatandaşlar kendi maaşlarından kesilen fon üzerinden geçici aylık alabiliyor.Bunun yanı sıra bazı şartları taşıyanlar İŞKUR üzerinden işsizlik maaşından da yararlanabiliyor.

İşini kaybeden vatandaşlar kendi maaşlarından kesilen fon üzerinden geçici aylık alabiliyor. Bunun yanı sıra bazı şartları taşıyanlar İŞKUR üzerinden işsizlik maaşından da yararlanabiliyor.

İŞSİZLİK MAAŞI

İşsizlik sigortası kapsamında bir işyerinde çalışırken, çalışma istek, yetenek, sağlık ve yeterliliğinde olmasına rağmen, kendi istek ve kusuru dışında işini kayben kişiler işsizlik maaşı almaya hak kazanıyor. Bunun yanı sıra kişinin 120 gün yani 4 ay sigortalı bir şekilde çalışmış olması gerekmektedir.

Ayrıca işsizlik maaşı alabilmek için "Fesih tarihini izleyen günden başlayarak 30 gün içinde şahsen veya elektronik ortamda (www.iskur.gov.tr) İŞKUR’a başvurarak (mücbir nedenler dışında başvuruda gecikilen süre toplam hak sahipliği süresinden düşülür) yeni bir iş almaya hazır olduklarını kaydettirmiş olmak" şartına haiz olmak gerekmektedir.

İşsizlik maaşı ödemesi sigortalının son dört aylık prime esas kazançları dikkate alınarak hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının yüzde 40’ı olarak hesaplanmaktadır. Bu bağlamda işsiz kalan vatandaşlar gelirlerine göre 2019 yılı için bin 23 ila 2 bin 46 arasında işsizlik maaşı alıyor.

Ayrıca işsizlik maaşı alacak olan vatandaşlara 600 gün işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere (6 ay), 900 gün sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 8 ay, bin 80 gün ve fazlası sigortalı olarak çalışıp işsizlik sigortası primi ödemiş olan sigortalı işsizlere 10 ay işsizlik maaşı ödemesi yapılıyor.

KURSLARA KATILANLARA GÜNLÜK 50 TL

İŞKUR üzerinden işsizlere iş bulmalarını sağlayan kurslar da düzenleniyor. Düzenlenen mesleki eğitim kursları işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu tüm mesleklerde işsizlerin niteliklerini geliştirerek istihdam edilebilirliklerini artırmak amacıyla düzenleniyor.

Bu kurslara katılmak isteyenler Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlükleri ile hizmet merkezlerine başvuru yapabilirler. Kurslara katılanların zaruri gideri günlük 30 TL ile 50 TL arasında, iş kazası ve meslek hastalığı sigorta primi, genel sağlık sigortası prim giderleri devlet tarafından karşılanmaktadır.

AGİ DESTEĞİ

Çalışanlara da destekler bulunuyor. Buna göre çalışanların maaşına göre değişen oranlarda AGİ yansıtılıyor. Buna göre AGİ şu oranlarda veriliyor:

- Bekar 191,85 TL

- Evli eşi çalışmayan 230,22 TL

- Evli eşi çalışmayan 1 çocuklu 259 TL

- Evli eşi çalışmayan 2 çocuklu 287,78 TL

- Evli eşi çalışmayan 3 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışmayan 4 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışmayan 5 çocuklu 326,15 TL

- Evli eşi çalışan 191,85 TL,

- Evli eşi çalışan 1 çocuklu 220,63 TL

- Evli eşi çalışan 2 çocuklu 249,41 TL

- Evli eşi çalışan 3 çocuklu 287,78 TL

- Evli eşi çalışan 4 çocuklu 306,96 TL

- Evli eşi çalışan 5 çocuklu 326,15 TL

Kamu Personeli - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme